Bicie pedału hamulca, a nie wyważone koła
-
Założyłem dziś alufelgi które kompletnie nie są wyważone.
Powyżej 90 km/h trochę biją, jutro prawdopodobnie będę je miał już wyważone.Pojawił się następujący problem, że podczas hamowania czuje bicie na pedale hamulca. Kierownica nic nie trzepie, tylko pedał delikatnie bije. Dzieje się to już od prędkości 40 km/h, a wtedy same felgi jeszcze nie biją. Możliwe że takie coś dzieje się przez nie wyważone felgi? Na starych felgach (wyważonych) nic takiego się nie działo, jestem na 100% pewien.
-
kurcze nie wydaje mi się żeby koła mogły powodować bicie na pedale hamulca,
to raczej tylko zasługa krzywych tarcz może być.. -
kurcze nie wydaje
mi się żeby koła mogły powodować bicie na pedale hamulca,
to raczej tylko
zasługa krzywych tarcz może być..Też mi się tak wydaje I łożyska kół do sprawdzenia.
-
Miałem takie samo bicie przy hamowaniu nawet przy niskich prędkościach, po wymianie opon na letnie polepszyło się ale nie do końca
Zastanawiam się co to ma wszystko wspólnego ze sobą -
Mnie tez to dziwi. Na 100% nic wczesniej nie bilo Felgi z stalowek 5j z oponami zimowymi 145/70 zmienilem na alufelgi 5,5 j z oponami 155/65. Wczesniej na letnich oponach na stalowkach nic nie bilo. Podczas zmiany kol tez nic nie moglo sie uszkodzic, bo sam zmienialem - zadnach problemow nie bylo
-
Mnie tez to dziwi.
Na 100% nic wczesniej nie bilo Felgi z stalowek 5j z oponami zimowymi 145/70
zmienilem na alufelgi 5,5 j z oponami 155/65. Wczesniej na letnich oponach na
stalowkach nic nie bilo. Podczas zmiany kol tez nic nie moglo sie uszkodzic, bo sam
zmienialem - zadnach problemow nie byloTe alusy to zakładałeś pierwszy raz?
Jeśli dopiero co je kupiłeś to niestety są pokrzywione...
Kolega tak miał w Uno. Kupił komplet alusów, założył opony (z którymi nie było wcześniej problemów z biciem) i przy ok. 80-90 km/h bicie było bardzo duże... Podmienił nawet opony na inne i niestety to samo
-
Prawdopodobnie , uszkodzona któraś z opon bądź tak jak kolega wcześniej uszkodzona felga.
Zaprasam do wulkanizacji, niech wstawią na wyważarkę i zaobserwować co się dzieję z kołem, potem najlepiej samą felgę wrzucić na wyważarkę i również sprawdzić. Oponę na feldze można sprawdzić również wizualnie czy nie ma jakiś wybrzuszeń ale to by się czuło w czasie zwykłej jazdy. -
Dziś byłem na wyważaniu, felgi są już wyważone - do 120 km/h nic nie bije od kół - więcej nie sprawdzałem. Tak więc to nie od felg. Opony są 2 letnie, wizualnie wszystko jest z nimi ok.
Jednak dalej trochę bije przy hamowaniu, ale już słabiej i przy wyższych prędkościach. Pojeżdżę trochę i zobaczę co będzie się dziać. W tej chwili żeby wyczuć bicie muszę dosyć mocno hamować z około 80 km/h. -
Dziś byłem na
wyważaniu, felgi są już wyważone - do 120 km/h nic nie bije od kół - więcej nie
sprawdzałem. Tak więc to nie od felg. Opony są 2 letnie, wizualnie wszystko jest z
nimi ok.
Jednak dalej trochę
bije przy hamowaniu, ale już słabiej i przy wyższych prędkościach. Pojeżdżę trochę i
zobaczę co będzie się dziać. W tej chwili żeby wyczuć bicie muszę dosyć mocno
hamować z około 80 km/h.Jedyna rada to jeszcze raz założyć koła zimowe i spróbować z hamowaniem.
Jeśli na kołach zimowych też będzie bicie przy hamowaniu ostrym z 80 km/h to znaczy, że tarcze zaczynają się wichrować