Co dziś dłubałem w tico? (2013)
-
wydaje mi się że wiele zależy od jakości okładzin, tego z czego są wykonane
w ibizie przy wilgotnej pogodzie już po 1 dniu blokowało koła,
nie używam już ręcznego przy planowanym kilkudniowym postoju -
wydaje mi się że
wiele zależy od jakości okładzin, tego z czego są wykonane
w ibizie przy
wilgotnej pogodzie już po 1 dniu blokowało koła,
nie używam już
ręcznego przy planowanym kilkudniowym postojuJa praktycznie wbijam tylko 2 bieg i tak zostawiam auto
-
Podsumowując poprzedni tydzień:
- Zmieniłem wszystkie koła na Dębica Passio na srebrnej feldze,
- Umyłem go,
- Zmieniłem dywaniki na nowe, gumowe,
- "Wyprałem" lewy boczek drzwi przednich (prawy niestety chyba będę musiał wymienić),
- Zatankowałem aż za 50zł
- Naprawiłem uszczelnienie termostatu, teraz Tico już nie puszcza wody na chłodnice.
-
Jedna przejażdżka w
deszcz i po efekcie niestety.Drogi kolego właśnie dzisiaj padało przez kilka godzin, więc Tico zmokło.. teraz wyschło i efekt nadal jest ten sam : )Jeśli chcesz porobię fotki
-
Wymiana rozrządu - paska, napinacza i pompy wody
Myślałem że będzie gorzej, może nawet jakiś foto poradnik trzasnę? -
Drogi kolego
właśnie dzisiaj padało przez kilka godzin, więc Tico zmokło.. teraz wyschło i efekt
nadal jest ten sam : )Jeśli chcesz porobię fotkiK2 jest wporzo, ale kładzie go na łopatki Diamondbrite Szczerze polecam.. wprawdzie fotek nie mam, ale efekt super, jak tylko zastosuję na swoim bolidzie będą i focie
-
-Wymiana oleju w skrzyni biegów na CastrolSyntrans 75W90
-Regulacja zbieżności kół przednich (różnicę ustawiłem na 2mm) -
-Wymiana oleju w
skrzyni biegów na CastrolSyntrans 75W90I jak się wypowiesz co do tego oleju? Widać jakąś różnice?
-
Dodaje fotki jak wygląda Tico po deszczu dzień po polerce.
-
I jak się wypowiesz
co do tego oleju? Widać jakąś różnice?Dzisiaj wlałem olej i po wszystkim zrobiłem małą rundkę po placu by się wszystko ułożyło i ponownie sprawdzałem zbieżność. Więc za mało czasu by sprawdzać.
Na majówkę się wybieram w trasę więc będzie okazja przetestować jak pracuje skrzynia na nowym olejuCastrol był wielokrotnie polecany na tym forum, tylko dawniej się nazywał Castrol SMX.
Przedtem miałem Mobilube 1 SHC 75W-90 klasy GL-5. Przy 1,2 czasami występowały problemy z wrzucaniem biegu.Przetestuję podczas dłuższej jazdy i dam znać
-
Trzymaj ją w domu,
w ciepłym pudełku Profilaktycznie to można dziś już chyba tylko olej
wymienić
Fabryczna jak
zacznie gnić - będzie się pocić - więc nagle nie odpadnie - będzie czas na dokonanie
wymiany. Ja chciałem mieć spokój i wymieniłem profilaktycznie - silnik miałem na
wierzchu. No i mam Chyba starą założę, jak ta zgnijeDziś zauważyłem plamkę oleju na podłodze garażu. Wygląda to tak, jakby spod uszczelki pokrywy klawiatury przeciekało, ale że jest to po lewej stronie, mam podejrzenia co do uszczelniacza wałka rozrządu... Muszę zajrzeć pod osłonę paska. Przy okazji schyliłem się i obejrzałem miskę... właśnie się poci, szczególnie po prawej stronie, na tym "wzniesieniu". Nie pamiętasz, czy u Ciebie też zaczęło się wysoko, czy gdzieś indziej?
-
Dziś zauważyłem
plamkę oleju na podłodze garażu. Wygląda to tak, jakby spod uszczelki pokrywy
klawiatury przeciekało, ale że jest to po lewej stronie, mam podejrzenia co do
uszczelniacza wałka rozrządu... Muszę zajrzeć pod osłonę paska. Przy okazji
schyliłem się i obejrzałem miskę... właśnie się poci, szczególnie po prawej stronie,
na tym "wzniesieniu". Nie pamiętasz, czy u Ciebie też zaczęło się wysoko, czy
gdzieś indziej?Najlepiej byłoby zobaczyć od spodu. Może uda mi się niedługo zrobić zdjęcia miski.
-
Drogi kolego
właśnie dzisiaj padało przez kilka godzin, więc Tico zmokło.. teraz wyschło i efekt
nadal jest ten sam : )Jeśli chcesz porobię fotkiA jeździłeś nim? Przejedź się w deszcz a sam zobaczysz. Nie pisz że efekt będzie jak po umyciu i za woskowaniu.
-
A jeździłeś nim?
Przejedź się w deszcz a sam zobaczysz. Nie pisz że efekt będzie jak po umyciu i za
woskowaniu.Wówczas wystarczy spłukać wodą Wosk ma zabezpieczać przed przyklejaniem się zanieczyszczeń do lakieru
-
Wówczas wystarczy
spłukać wodą Wosk ma zabezpieczać przed przyklejaniem się zanieczyszczeń do
lakieruWiedza swoje a praktyka swoje
-
Wiedza swoje a
praktyka swojeWiesz, są woski i Woski Taki nakładany szmatką wystarcza na dłużej i działa. Te z myjni bezdotykowych to tylko z nazwy są woskami
-
Taki nakładany szmatką wystarcza na dłużej i działa. Te z myjni
bezdotykowych to tylko z nazwy są woskamiNigdy jeszcze nie byłem w myjni. Zawsze sam myję i woskuję samochód.
-
A jeździłeś nim?
Przejedź się w deszcz a sam zobaczysz. Nie pisz że efekt będzie jak po umyciu i za
woskowaniu.tak jechałem do pracy i do domu z pracy, i efekt jest taki sam.
-
Wymiana paska alternatora oraz uszczelki pod pokrywą zaworów...
-
Dzisiaj, jako, że nie miałem nic do stracenia, rozebrałem lampę dzienną LED, która mi szwankowała. Okazało się, że woda poczyniła korozję na płytce z elektroniką, musiałem poprawić połączenia i przylutować diodę, która odpadła po dotknięciu palcem. W efekcie mam sprawną lampę Posklejam ją i ponownie zamontuję
Zajrzałem też do tylnych hamulców, które mimo ingerencji mechanika, nadal nie hamowały jak należy. Prawdopodobnie samoregulacja albo to, co ujrzałem powodowało problem
Nie wiem jak do tego doszło, ale pękła jedna ze szczęk