Termoelement gaźnika i jego niewłaściwe działanie
-
spoko luz.
-
Dzięki jahur za podpowiedzi Sprawdzę i ja u siebie
-
cała regulacja na nic, nie założyłem tego trójnika od zaworka pcv,
dokładnie w wejścia do filtra powietrza,
po poprawnym montażu wolne obroty na lpg wzrosły gdzieś do 3tys
dobrze że szybko wybadałem sprawę bo spalanie wyszłoby znów kosmiczne -
Ale sprawa na lpg nie ma żadnego znaczenia jesli chodzi o gaźnik. Sam regulujesz lpg? Na prace silnika na lpg wpływa rozrząd, zapłon, i pewnie jeszcze by się coś znalazło.
Nie zrozumiałem też o co chodzi z tym trójnikiem. Ty miałeś go założonego czy nie miałęś? Czy może ściągnąłeś i źle założyłeś???
-
A bardzo proszę jak mogę to pomogę. Ty masz może jak ja kompedium wiedzy technicznej o Tico?
Jak tak to tam jest napisane jak sprawdzić siłownik urządzenia rozruchowego.To jest też chyba ważne z resztą nie chyba tylko ważne jak wszystko. Ale to urządzonko też odpowiada za ssanie przynajmniej ja tak uważam.
A tu przedstawiam siłownik urządzenia rozruchowego i otworzone to urządzonko, również jest tam przepona która powinna być cała. Można to tak sprawdzić lub nie rozbierając.
-
A bardzo proszę jak
mogę to pomogę. Ty masz może jak ja kompedium wiedzy technicznej o Tico?
Jak tak to tam jest
napisane jak sprawdzić siłownik urządzenia rozruchowego.Tak, mam Siłownik sprawdzałem i działa. Natomiast zawór BVV ma się otwierać w temperaturze ok 18*C i u mnie w tej temperaturze się otwiera.
-
Lpg sam ustwiam, do dyspozycji mam nawet obrotomierz
no trójnik - tę rurkę wychodzącą z pokrywy zaworów źle założyłem, nie wpiołem jej do filtra powietrza przez co łapał lewe powietrze
Po szybkiej regulacji na parowniku na Lpg chodzi już dobrze, pozostaje ustawić wolne obroty na PB ale najpierw muszę szybę wymienić itp przed przeglądem
-
A bardzo proszę jak
mogę to pomogę. Ty masz może jak ja kompedium wiedzy technicznej o Tico?możecie mnie uświadomić co to jest ?
ja mam Trzeciaka jedynie ale chyba oto Ci nie chodzi -
możecie mnie
uświadomić co to jest ?
ja mam Trzeciaka
jedynie ale chyba oto Ci nie chodziO Trzeciaka chodzi
-
O Trzeciaka chodzi
przez 3 lata nie śledziłem dokładnie kącika tico więc nie byłem pewny
-
Dokładnie o Trzeciaka.
-
Dzisiaj, korzystając ze słonecznej pogody zająłem się gaźnikiem, który miałem w garażu. Zrobiłem parę fotek, w temp. ok 1*C. Zrobiłem też fotki przepustnic. Później zabiorę się za podgrzanie termoelementu, zobaczę jak pracuje.
Czy znaczniki na gaźniku w tej temperaturze są OK? Na jednym ze zdjęć poprawiłem znacznik (słabo było widać):
-
moim zdaniem trzeba podkręcić czas ssania http://www.fotosik.pl/u/klinone/zdjecie/3/album/28273
żeby wypadło na znakach j.w. -
moim zdaniem trzeba
podkręcić czas ssania http://www.fotosik.pl/u/klinone/zdjecie/3/album/28273
żeby wypadło na
znakach j.w.Podkręcić znaczy :
a)wkręcić śrubkę
b)wykręcić śrubkę???
Skrócenie czasu ssania odbywa się poprzez wkręcenie czy wykręcenie śrubki regulacyjnej? -
moim zdaniem trzeba
podkręcić czas ssania http://www.fotosik.pl/u/klinone/zdjecie/3/album/28273
żeby wypadło na
znakach j.w.Czy na tym zdjęciu "bla bla" Ustawienia gaźnika są na 100% prawidłowe i fabryczne? Śrubka na tym moim gaźniku nosi ślady zalakowania, tak jakby nie była nigdy ruszana (co jest dość mocno prawdopodobne w przypadku tego egzemplarza). Nie podłączałem go jeszcze do silnika i nie wiem, jak pracuje.
-
u mnie jest na znakach jak na zdjęciu które wysłałem, żeby skrócić czas ssania należy wkręcić śrubę, moim zdaniem jest to oczywiste patrząc na cały mechanizm
termoelement może w jakiś sposób się wyrobił po czasie i wymaga regulacji, podobnie się dzieje z termostatami układu chłodzenia -
100% ustawienia z fabryki
-
Dzięki panowie za zdjęcia i podpowiedzi Pozostaje mi tylko na próbę go zamontować
BTW - już na swoim przykładzie przekonałem się, że śrubka regulacji czasu ssania nie rozwiąże problemu położenia krzywek na znakach, biorąc pod uwagę zbyt mało wysunięty termoelement. Śrubka może pomóc w regulacji położenia krzywek tylko w nieznacznym stopniu.
-
termoelement może w
jakiś sposób się wyrobił po czasie i wymaga regulacji, podobnie się dzieje z
termostatami układu chłodzeniaPłyn z układu lubi się w tamtych okolicach krystalizować, być może przez to trzpień termoelementu ma problemy z wsuwaniem/wysuwanie się.
-
Płyn z układu lubi
się w tamtych okolicach krystalizować, być może przez to trzpień termoelementu ma
problemy z wsuwaniem/wysuwanie się.Ma ktoś fotkę samego termoelementu? Mi się wydaje, że jest to zamknięta "puszka" wypełniona woskiem z trzpieniem, który wysuwa się wraz ze wzrostem temperatury Sugerujesz odkładanie się np kamienia na tylnej ściance termoelementu, co wpływa na jego sprawność? (przewodzenie ciepła z płynu poprzez obudowę termoelementu do samego wosku).