Duszenie przy przyspieszaniu
-
Problem rozwiązany, po wymianie kabli jest ok. Przy przyspieszaniu pulsacyjnym nie dławił się, ale winne okazały się kable. Założyłem kable Sakura miał ktoś takie ?
-
Witam. Mam ten sam problem, jak daje gaz na full to dusi a jak puszcze lekko to jedzie. Świece, kable, filtry nowe. Kopułka z palcem ok. Tego elektromagnesu nie sprawdzałem tzn ten kabelek kontrolowałem i nie wydaje się w zadnym miejscu uszkodzony, a po za tym ten elektromagnes służy do puszczania oparów z komory plywakowej i nie widze jakiegos większego związku z moja usterką. Ja mam wrażenie, że coś blokuje swobodny wypływ spalin. Podejrzewam że może to być przytkany ze starości katalizator i planuje go wydłubać ale nie wiem czy to dobre posunięcie.
-
Witam. Mam ten sam
problem, jak daje gaz na full to dusi a jak puszcze lekko to jedzie. Świece, kable,
filtry nowe. Kopułka z palcem ok. Tego elektromagnesu nie sprawdzałem tzn ten
kabelek kontrolowałem i nie wydaje się w zadnym miejscu uszkodzony, a po za tym ten
elektromagnes służy do puszczania oparów z komory plywakowej i nie widze jakiegos
większego związku z moja usterką. Ja mam wrażenie, że coś blokuje swobodny wypływ
spalin. Podejrzewam że może to być przytkany ze starości katalizator i planuje go
wydłubać ale nie wiem czy to dobre posunięcie.Niestety nic nie wiemy o twoim tico, zapewne nikomu nie chce się wróżyć. Kluczowe pytanie - czy masz instalację LPG?
-
Nie posiada LPG. Rok 99, przebieg 96000.
-
Nie posiada LPG.
Rok 99, przebieg 96000.Co już próbowałeś robić przy nim? Regulacja zaworów, składu mieszanki? Przewody/kopułka/palec/filtry?
-
Pisałem to kolego w pierwszym poście. Składu nie ruszałem, pali 5-6 więc w normie. Zaworów nie regulowałem.
-
Zaworów nie regulowałem.
Od tego bym zaczął. Prosta operacja, auto świeżo zakupione więc nie wiadomo kiedy regulacja była, a w Tico powinna być co 20 tys. Czy pomoże na tą przypadłość to inna sprawa.
-
Co 20 tysięcy regulacja zaworów? Nie za często? Powiem szczerze że w moim jeszcze zawory nie były regulowane. Mam 144 kkm. Pali w normie 4,5 na trasie 6 w mieście nie dusi go nie przerywa. Zawory nie stukają. Na te uszczelki bym nie narobił chyba:P
-
jeśli dobrze pamiętam wykres okresowego serwisowania to co 10 tysięcy jest sprawdzenie zaworów a co 20 tysięcy regulacja, ale przecież jak dobierzesz się do zaworu i jest ok to go nie będziesz regulował.
-
a EGR ?
-
Co 20 tysięcy regulacja zaworów? Nie za często?
Zgodnie z instrukcją kontrola jest co 10kkm, a regulacja co 20kkm.
Wiadomo, że jeżeli luzy będą dobre, to nic nie regulujesz.Powiem szczerze że w moim jeszcze zawory nie były regulowane. Mam 144 kkm.
Najwyższy czas na sprawdzenie oraz ewentualną regulację.
Pali w normie 4,5 na trasie 6 w mieście nie dusi go nie przerywa. Zawory nie stukają.
W Tico zawory maja tendencję do kasacji luzów, a co za tym idzie, ich stuków nie usłyszysz.
-
Pisałem to kolego w
pierwszym poście. Składu nie ruszałem, pali 5-6 więc w normie. Zaworów nie regulowałem.Silnik Tico jest bardzo czuły na luzy zaworowe i przy wszelkich nieprawidłowościach w jego pracy warto je skontrolować i wyregulować.
Kolejna rzecz, którą już zaproponował kolega - sprawdzenie i oczyszczenie zaworu EGR, bo z czasem może on być również źródłem problemów.Jak regulować zawory oraz oczyścić zawór EGR pisano na forum