Samoczynne miganie świateł kierunkowskazów
-
Zastanawia mnie
tylko, gdzie mogłem zapomnieć ją podłączyć Poszukam jutro, bo w sumie nic
chyba nie mogłem pomylićMoże po prostu gdzieś coś się poluzowało albo zapomniałeś dokręcić co w sumie możliwe jest przy takim nawale pracy
-
Miałem kiedyś podobny problem z Eskorcie. Pożyczałem akumulator koledze aby uruchomił swoje auto. Gdy już go oddał montowałem go do auta. W garażu było trochę ciemno i nie zauważyłem jak jeden z przewodów masowych podwinął się i wlazł pod akumulator. Efektem było świecenie prawie wszystkich kontrolek nawet bez włożenia kluczyka. Winny był właśnie przewód masowy który się ulokował pod akumulatorem. Po odkryciu usterki i usunięciu wszystko wróciło do normy.
-
miechomiecho i jak tam usunąłeś usterkę?
Widziałem zdjęcia,super sprawa,sam się przymierzam może w zimie jak praca nie będzie poganiać człowieka.
Zastosowałeś te same wiązki przy montażu czy jednak pokusiłeś się na wymianę wiązek w newralgicznych punktach auta? -
miechomiecho i jak
tam usunąłeś usterkę?Zamontowałem brakujący przewód masowy między silnikiem a pasem przednim. Póki co nie migają. Ale mam wrażenie, że światła mijania przygasają podczas hamowania
Widziałem
zdjęcia,super sprawa,sam się przymierzam może w zimie jak praca nie będzie poganiać
człowieka.
Zastosowałeś te
same wiązki przy montażu czy jednak pokusiłeś się na wymianę wiązek w newralgicznych
punktach auta?Po ocenie wiązek doszedłem do wniosku, że nie są w złym stanie. Wymieniłem jedynie kostkę z przewodami od świateł - tą przy akumulatorze (+)
-
Odświeżam temat, bo problem powrócił. Migają kontrolki kierunkowskazów, podświetlenie licznika i podświetlenie nawiewu. Ma ktoś pomysł, gdzie szukać przyczyny?
-
Masa gdzieś nie kontaktuje, albo licznik ma jakieś zwarcie...
Masz jakiś licznik na podmiankę
-
Masa gdzieś nie
kontaktuje, albo licznik ma jakieś zwarcie...Bardziej obstawiam brak masy, tylko nie wiem gdzie szukać... Podświetlenie nawiewu zachowuje się dokładnie tak samo. Szczególnie podczas przyspieszania
Masz jakiś licznik
na podmiankęNie mam już, ale nie sądzę, żeby to była jego wina.
Edit: dodam jeszcze, że podczas migania spadają obroty wentylatora dmuchawy
-
schemat w rączkę i szukaj miernik w łapkę i sprawdzaj. zbyt wielu punktów masowych to raczej w tico nie ma. proponuję jeszcze zrobienie chwilowo oddzielnej masy, co pozwoli Ci wyeliminować np problem na torze zasilania.
-
schemat w rączkę i
szukaj miernik w łapkę i sprawdzaj. zbyt wielu punktów masowych to raczej w tico
nie ma. proponuję jeszcze zrobienie chwilowo oddzielnej masy, co pozwoli Ci
wyeliminować np problem na torze zasilania.Schematu raczej nie ogarnę Chyba trzeba będzie prześledzić połączenia, które znam...
A dodatkową masę w sumie można podłączyć, w celach testowych - dzięki za podpowiedź
-
A jakie masz napięcie na klemach akumulatora jak włączysz światła, dmuchawę, klime i radio?
Mnie dwa miesiące temu dwa razy zamiast kierunku migał pozycyjny i włączały się wycieraczki podczas jazdy...Masa była dobrze dokręcona i nie znalazłem przyczyny. Jak zrobiłem dodatkowy przewód + i podniosło się napięcie na akumulatorze to od tego czasu kierunki działają normalnie. Nie wiem czy to ma wpływ ale może warto sprawdzić;)
-
Nie mam już, ale nie sądzę, żeby to była jego wina.
Bardzo możliwe, że będę w LBN własnym autem w poniedziałek. Tyle, że niewiele czasu będę miał, żeby do Ciebie podjechać... Nie dojechałbyś do miasta, gdybyśmy się jakoś umówili?
Wziąłbym licznik, można byłoby na parkingu podmienić...Edit: dodam
jeszcze, że podczas migania spadają obroty wentylatora dmuchawyMoim zdaniem to wina nagłego spadku napięcia - wszystkie kierunkowskazy to przecież jakieś 100W, potrzebne impulsowo, od razu...
-
Bardzo możliwe, że
będę w LBN własnym autem w poniedziałek. Tyle, że niewiele czasu będę miał, żeby do
Ciebie podjechać... Nie dojechałbyś do miasta, gdybyśmy się jakoś umówili?
Wziąłbym licznik,
można byłoby na parkingu podmienić...Zobaczymy, będziemy w kontakcie
Moim zdaniem to
wina nagłego spadku napięcia - wszystkie kierunkowskazy to przecież jakieś 100W,
potrzebne impulsowo, od razu...Ale same kierunkowskazy nie migają, tylko kontrolki w środku.
-
A posprawdzaj wszystkie przewody od alternatora
Skoro wymieniałeś silnik to grzebałeś w tych okolicach - skoro szaleje przy przyspieszaniu to znaczy że razem z silnikiem przechyla się jakiś przewód i wtedy traci kontakt... -
A posprawdzaj
wszystkie przewody od alternatora
Skoro wymieniałeś
silnik to grzebałeś w tych okolicach - skoro szaleje przy przyspieszaniu to znaczy
że razem z silnikiem przechyla się jakiś przewód i wtedy traci kontakt...Dzięki wszystkim za sugestie W wolnej chwili to ogarnę.
-
Przejrzałem dzisiaj sporą część instalacji. Kilka godzin to trwało i dopiero pod koniec dnia udało się znaleźć przyczynę migania. Prawdopodobnie uszkodzona jest linka prędkościomierza lub licznik Po zdjęciu linki z licznika kierunkowskazy świecą non stop. Ponadto prędkościomierz ma skłonności do przekłamywania (zawyża prędkość). Mam linkę z demontażu tikacza i jutro spróbuję podmienić. Gorzej będzie z licznikiem, bo jak trzeba będzie kupić, to kto mi wykręci aktualny przebieg?
-
Prawdopodobnie uszkodzona jest linka prędkościomierza lub
licznikWydaje mi sie że podczas ściagania linki ruszasz folią drukowaną i może gdzieś jest przerwana albo coś i stąd ten kłopot
Gorzej będzie z licznikiem, bo jak
trzeba będzie kupić, to kto mi wykręci aktualny przebieg?Można to spokojnie samemu zrobić odginając kawałek blaszki i przekręcając te kółeczka z cyferkami
-
Przyczyną nie może być prędkościomierz, bo nie jest on napędzany elektrycznie, tylko mechanicznie. Jeżeli już to może jakiś problem z kostkami albo tylną płytką na obudowie licznika?
-
Wydaje mi sie że
podczas ściagania linki ruszasz folią drukowaną i może gdzieś jest przerwana albo
coś i stąd ten kłopotMyślisz, że uszkodzona jest folia ze ścieżkami z tyłu licznika?
Można to spokojnie
samemu zrobić odginając kawałek blaszki i przekręcając te kółeczka z cyferkamiJaki kawałek blaszki?
-
Przyczyną nie może
być prędkościomierz, bo nie jest on napędzany elektrycznie, tylko mechanicznie.
Jeżeli już to może jakiś problem z kostkami albo tylną płytką na obudowie licznika?Kostki wyglądają OK, natomiast jutro przyjrzę się ścieżkom w liczniku. Boję się, że licznik to szrot A akurat nie mam żadnego na podmianę, żeby sprawdzić, czy to jego wina...
-
Myślisz, że
uszkodzona jest folia ze ścieżkami z tyłu licznika?Bardzo możliwe bo innego wytłumaczenia nie ma, linka prędkościomierza nie ma nic wspólnego z kierunkami, nawet nie dotyka nic oprócz tej fajki na którą się ją zakłada.
Wyciąg go i popatrz czy coś się nie oderwało, niektóre elementy naprawdę słabo się trzymają i dlatego po moich modernizacjach żeby mieć spokój zrobiłem nową instalacje z kabelków.
Jaki kawałek
blaszki?Taki co trzyma pręt z (bębenkiem przebiegu?) Jak rozbierzesz to zobaczysz