Nagle przestał odpalać
-
Ja jak raz zdjąłem i odpaliłem to było głośno ale dało się odpalić
W gazie gaźnik pełni role przelotową. Więc raczej to odpada. Bardziej coś z zapłonem... -
Po normalnej
jeździe tikacz wjechał do garażu. Na drugi dzień nie mogłem go odpalić ani na
benzynie, ani na gazie.Cześć.
Niedawno też miałem podobnie... po kilkumiesięcznej przerwie w użytkowaniu. Tzn. jednego dnia, po naładowaniu akumulatora, odpaliłem i pojeździłem, na drugi dzień zaczął gasnąć, dławić się i takie tam... aż zgasł na amen. Nie dał się odpalić ani na gazie, ani na benzynie. Na szczęście było to 300 m od garażu, więc zostawiłem go i pojechałem drugim.
Na następny dzień, po przemyśleniu sprawy, poszedłem do garażu i w dwie sekundy usunąłem usterkę. Okazało się, że na gazie nie jechał, bo... gaz się skończył , a na benzynie też nie chciał ruszyć, bo (jak już dwa razy się mi zdarzyło) nie pracowała pompka paliwa (pamiętasz, mam elektryczną). Wystarczyło puknąć w nią dwa razy i znowu jakieś styki w środku zadziałały, dał się odpalić bez problemu.
Ale mniemam, że gaz u Ciebie w zbiorniku jest, o benzynie tez pewnie nie zapomniałeś.
Hm, jakby co, to mam nową cewkę zapłonową (leży na zapas)... Nie będziesz wracał moimi okolicami? Jeśli tak, mógłbyś podjechać, bo do Lublina mi obecnie nie po drodze... -
Ale mniemam, że gaz
u Ciebie w zbiorniku jest, o benzynie tez pewnie nie zapomniałeś.Gaz zalałem dzień wcześniej do pełna Benzyna jest w ilości potrzebnej do rozruchu. Zauważyłem natomiast, że zaczęła pluć pompa paliwa Muszę zakupić nową.
Hm, jakby co, to
mam nową cewkę zapłonową (leży na zapas)... Nie będziesz wracał moimi okolicami?
Jeśli tak, mógłbyś podjechać, bo do Lublina mi obecnie nie po drodze...Dzięki za propozycję Trochę daleko, żeby jechać po cewkę, chyba, że w gości zapraszasz Muszę coś wykombinować, bo nie mam czym jeździć do pracy Może kupię nową cewkę (bo ta i tak ma prawie 15 lat), a przy okazji będę dalej szukał przyczyn
-
Hm, jakby co, to
mam nową cewkę zapłonową (leży na zapas)... Nie będziesz wracał moimi okolicami?
Jeśli tak, mógłbyś podjechać, bo do Lublina mi obecnie nie po drodze...Cewka u tego Pana jest nowa i do tego na 100% sprawna, więc tutaj można być pewnym Ja u kolegi miecha podmienił bym generator impulsów, zwany szumnie modułem, oczywiście nie na ten z Poloneza...
-
Muszę coś wykombinować, bo nie mam czym jeździć do pracy
Może kupię nową cewkę (bo ta i tak ma prawie 15 lat), a przy okazji będę dalej
szukał przyczynKoszt cewki około 40-60zł w zależności od firmy...
-
Przyczyna może być bardziej prozaiczna, wieczorem zgasiłeś na gazie (czyli go nieco tym gazem przylałeś), a z rana dostał jeszcze ekstra benzynki i może po prostu jest w piernik zalany. Zanim wymienisz pół samochodu, to wydrzyj świece i niech się przesuszą cylindry z godzinę. Później świece wkręć i próbuj palić z butem w podłodze.
-
Zauważyłem natomiast, że zaczęła pluć pompa paliwa Muszę zakupić nową.
Może pomyślisz nad elektryczną? Trzy zalety ma (świetna przy gazie, nie pluje niczym i możesz zapomnieć o jej istnieniu) i jedną wadę (nieco wyższy koszt zakupu).
Dzięki za
propozycję Trochę daleko, żeby jechać po cewkę, chyba, że w gości
zapraszaszWiem, że daleko specjalnie jechać, dlatego pytałem, czy nie będziesz wracał ze świąt moimi okolicami (już wiem, że nie). Chętnie bym Cię zaprosił, ale warunków do uskuteczniania gościnności jeszcze nie mam (wiesz, te remonty... nawet Wigilia odbyła się w pokoju dzieci ).
-
Przyczyna może być
bardziej prozaiczna, wieczorem zgasiłeś na gazie (czyli go nieco tym gazem
przylałeś), a z rana dostał jeszcze ekstra benzynki i może po prostu jest w piernik
zalany.Hmm, w Tico raczej nie zdarzały się takie przypadłości.
Zanim wymienisz pół samochodu, to wydrzyj świece i niech się przesuszą
cylindry z godzinę.Popieram, nie zaszkodzi przesuszyć.
Później świece wkręć i próbuj palić z butem w podłodze.
Tu bym się zastanawiał nad sensem: ssanie automatyczne, jeszcze depnąć po gazie... Wtedy może się zalać.
Ja próbowałbym odpalać na LPG. Jest ciepło, w dodatku trzymasz auto w garażu... powinien odpalić. I w ten sposób omijasz sprawy podciśnienia w gaźniku.
Kto wie, może właśnie Clavish ma rację z tym modułem... -
O widzę że nie tylko ja na święta mam rozbabrane mieszkanko hihi.
-
Koszt cewki około
40-60zł w zależności od firmy...Kupiłem dzisiaj cewkę oryginał (68zł), przewody oryginał (38zł), kopułkę (37zł) i palec mando (13zł). Aku właśnie się ładuje. Jutro rano atakuję
-
Hmm, w Tico raczej
nie zdarzały się takie przypadłości.Też nie słyszałem
Popieram, nie
zaszkodzi przesuszyć.Spróbuję
Tu bym się
zastanawiał nad sensem: ssanie automatyczne, jeszcze depnąć po gazie... Wtedy
może się zalać.
Ja próbowałbym
odpalać na LPG. Jest ciepło, w dodatku trzymasz auto w garażu... powinien odpalić. I
w ten sposób omijasz sprawy podciśnienia w gaźniku.Próbowałem i na LPG odpalić. Nic. Raz tylko się zakrztusił.
Kto wie, może
właśnie Clavish ma rację z tym modułem...Oby nie
-
Może pomyślisz nad
elektryczną? Trzy zalety ma (świetna przy gazie, nie pluje niczym i możesz zapomnieć
o jej istnieniu) i jedną wadę (nieco wyższy koszt zakupu).Już myślałem, na razie projekt zarzuciłem, co nie znaczy, że do niego nie powrócę
Wiem, że daleko
specjalnie jechać, dlatego pytałem, czy nie będziesz wracał ze świąt moimi okolicami
(już wiem, że nie). Chętnie bym Cię zaprosił, ale warunków do uskuteczniania
gościnności jeszcze nie mam (wiesz, te remonty... nawet Wigilia odbyła się w pokoju
dzieci ).Wszystko przed nami Akurat jechałem z drugiej części kraju, więc trochę miałem nie po drodze
-
Daj znać jak to wszystko wymienisz.
-
Daj znać jak to
wszystko wymienisz.Wymieniłem i dalej nic Akumulator naładowany przez noc kręci jak wścieknięty Posprawdzałem wszelkie wężyki podćiśnienia. Za pierwszym razem się znów zakrztusił, chciał zapalić jak tylko przekręciłem kluczyk. Spróbuję znaleźć jeszcze stare świece na podmianę. Nie mam żadnych pomysłów.
I te nowe przewody Niby oryginał, ale trzeba się było pomęczyć, żeby je zamontować. gumowe czapki nie przylegają właściwie do kopułki. Powinny się szczelnie trzymać, a tak nie jest
-
Wymieniłem i dalej
nicPodmień na próbę cały aparat zapłonowy.
-
A zapłon się "sam" nie przestawił? Bo ja już zgłupiałem
-
A zapłon się "sam"
nie przestawił? Bo ja już zgłupiałemWidzę że kolega ma zupełnie taki sam problem jak u mnie.
Ja właśnie przestawiłem zapłon do przodu(przyspieszyłem) i pali jak trzeba.
-
Hmmm co pozostaje sprawdzić???
Faktycznie jak chris powiedział może aparat, hm czasami ktoś coś mówi o przestawieniu rozrządu hmm.
A czy problem może być ze stacyjką?? Tylko nie wiem czy iskra by była. -
A czy problem może
być ze stacyjką?? Tylko nie wiem czy iskra by była.Z tego co pamiętam, to stacyjka w Tico jak padnie to już na amen.
Rozrusznik nie zakręci, albo kontrolki nawet się nie zaświecą. -
Podmień na próbę
cały aparat zapłonowy.Nie mam na co podmienić. Zmierzyłem natomiast omomierzem rezystancję między zaciskami cewki czujnika indukcyjnego - 465 Ohm. Trzeciak podaje prawidłowe wartości w przedziale 425-505 Ohm. Zdziwiło mnie natomiast niskie napięcie podawane przez kostkę na czujnik - ok. 6,85 V. Podobne było na przewodach zasilających cewkę. Po przeczyszczeniu masy głównej (przewód przy skrzyni) napięcie przy złączu cewki zapłonowej wzrosło do ~11,8V. Podmiana świec na stare, kiedyś wymienione, nic nie dała. Mimo to, po około minutowym kręceniu i krztuszeniu się, w końcu odpalił na benzynie. Zobaczę co będzie po ostygnięciu.
Przed chwilą sprawdziłem, kiedy były wymieniane świece - listopad 2010. Od tego czasu zrobiłem 25.000 km. Może czas wymienić świece, które zresztą nie wyglądają za ciekawie. Z uwagi na LPG chyba trzeba częściej je wymieniać