Hamulec w podłodze
-
Nie wiem czy dokładnie rozumiem te blokowanie kół.
Chodzi mi o to, że po zahamowaniu wciskając pedał koła pisną dopiero po jakimś >niewielkim czasie od czasu wciśnięcia pedału (taka zwłoka czasowa jest >niedopuszczalna) .Ja mam na myśli chwilowe zablokowanie kół w momencie zwolnienia pedału hamulca
(płyn zbyt wolno wraca do zbiornika p. hamulcowego).Dzieje się tak często gdy tłoki w pompie zasłaniają otwory powrotne płynu hamulcowego
i płyn zostaje w układzie nie powodując zwolnienia szczęk i klocków.Można wtedy spróbować cofnąć trochę tłoki pompy względem popychacza serwa(bo może za dużo zwiększyłeś długość popychacza).Warto jeszcze raz wyregulować położenie szczęk i po wstępnym dotarciu powtórzyć tą czynność oraz dokładnie odpowietrzyć układ. -
Dzieki Lars za rady. W poniedziałek będę dalej walczył i napisze co i jak.
-
Dzieki Lars za
rady. W poniedziałek będę dalej walczył i napisze co i jak.Nie masz za co dziękować, bo nic ci nie pomogłem
Ja u siebie zmieniałem tarcze, szczęki i tylne przewody hamulcowe, ale nigdy nie miałem problemów z hamulcami a mam
już przekroczone 200kkm.Myślę że i Tobie też się uda uzyskać prawidłowe hamulce. -
Możesz zapodać fotki swojej pompy? Może mógłbyś mi pomóc. Jakiś czas temu zakupiłem zestaw naprawczy pompy hamulcowej i nie wiem jak go wymienić. Na mojej pompie nie ma bocznych śrub i myślałem, że jest nierozbieralna. Kiedyś ktoś mi podpowiedział, że da się ją rozebrać po wcześniejszym demontażu z serwa
Jakichś strasznych problemów z hamulcami nie mam, ale czuję, że ich skuteczność spadła. Pompa w końcu nigdy nie była regenerowana.
-
Jeśli nie masz tych śrubek to znaczy, że masz taką samą pompe jak ja. Jak ją odkrecisz z serwa to pierwsze co jest w tej pompie widoczne to uszczelka. Po jej wyjęciu zobaczysz zabezpieczenie, które trzyma w kupie zestaw tłoków. Kiedy zdejmiesz zabezpieczenie wyjmujesz cały wkład, a właściwie sam sobie wyjdzie . Co do zestawu naprawczego, to jak on u Ciebie wygląda? Masz same uszczelki czy też całe bebechy wraz z tłokami i sprężynkami? W swojej pompie zmieniłem jedynie uszczelki.
-
Jeśli nie masz tych
śrubek to znaczy, że masz taką samą pompe jak ja. Jak ją odkrecisz z serwa to
pierwsze co jest w tej pompie widoczne to uszczelka. Po jej wyjęciu zobaczysz
zabezpieczenie, które trzyma w kupie zestaw tłoków. Kiedy zdejmiesz zabezpieczenie
wyjmujesz cały wkład, a właściwie sam sobie wyjdzie . Co do zestawu naprawczego,
to jak on u Ciebie wygląda? Masz same uszczelki czy też całe bebechy wraz z tłokami
i sprężynkami? W swojej pompie zmieniłem jedynie uszczelki.Z treści postu zrozumiałem, że odpowiedź jest skierowana do mnie
Kupiłem zestaw naprawczy pomy hamulcowej, czyli zespół tłoków i uszczelek. Dzięki za podpowiedzi, w wolnym czasie się za to zabiorę. Daj znać, jak już się z wszystkim uporasz - chodzi mi o efekty, tj. czy widać znaczącą różnicę po regeneracji pompy?
-
Wymiana wężyka serwa z zaworkiem nie ma wpływu na prawidłowe hamowanie
Wierz lub nie, ale jak mi poleciał zaworek (przepuszczał w obie strony), to hamulce łapały niżej To tak w ramach ciekawostki
-
Ustawiłem popychacz wychodzący z serwa w odpowiedniej odległości jednak nic to nie pomogło ani pogorszyło. Czy ktoś ma jeszcze jakieś rady? Jak można sprawdzić czy pompa nie przepuszcza płynu między sekcjami?
-
Jak można sprawdzić czy pompa nie
przepuszcza płynu między sekcjami?rendgen
-
Widze ,że nic nie wyjdzie z tymi hamulcami . Dzisiaj jeszcze raz zabralem sie za szczeki i ustawiłem je w odpowiedniej pozycji i ciagle dupa. Jak możecie to dajcie jeszcze jakieś rady bo mi nic do głowy nie przychodzi.
-
U mnie było tak, że po remonciku hamulcy z tyłu nagle stał się pedał miękki.Nie pomagało odpowietrzanie i nawet załatwiłem sobie by zamontować używaną pompę hamulcową. Co się okazało wymieniając cylinderek tylni i przewody założyłem je odwrotnie niż jak były wcześniej. Po zmianie kolejności ich w cylinderku hamulec chodzi jak dawniej. dziwna sprawa bo podobno nie robi to różnicy ich kolejność...