Hamulec w podłodze
-
Chwilowe blokowanie jest.
-
Chwilowe blokowanie jest.
To właśnie może oznaczać zbyt wolny powrót płynu hamulcowego z układu do pompy.Bo ustawienie pompy
względem serwa jest domowym sposobem trudne.
Są co prawda narzędzia specjalne(2 różne) do ustawiania popychacza serwa względem pompy ale ja takimi nie dysponuje.Czy możesz tak ustawić popychacz serwa aby dotykał(na styk)pierwszego tłoka pompy i czy takie ustawienie zlikwiduje to chwilowe blokowanie? Czy wężyk serwa z zaworkiem masz założony pawidłowo ? -
Raczej dał bym rade ustawić w takiej pozycji. Nie wiem czy dokładnie rozumiem te blokowanie kół. Chodzi mi o to, że po zahamowaniu wciskając pedał koła pisną dopiero po jakimś niewielkim czasie od czasu wciśnięcia pedału (taka zwłoka czasowa jest niedopuszczalna) . Wężyk jest założony w ten sposób, że strzałka na wężyku wskazuje na silnik, a druga strona czyli strona bez grotu wskazuje na serwo.
-
Nie wiem czy dokładnie rozumiem te blokowanie kół.
Chodzi mi o to, że po zahamowaniu wciskając pedał koła pisną dopiero po jakimś >niewielkim czasie od czasu wciśnięcia pedału (taka zwłoka czasowa jest >niedopuszczalna) .Ja mam na myśli chwilowe zablokowanie kół w momencie zwolnienia pedału hamulca
(płyn zbyt wolno wraca do zbiornika p. hamulcowego).Dzieje się tak często gdy tłoki w pompie zasłaniają otwory powrotne płynu hamulcowego
i płyn zostaje w układzie nie powodując zwolnienia szczęk i klocków.Można wtedy spróbować cofnąć trochę tłoki pompy względem popychacza serwa(bo może za dużo zwiększyłeś długość popychacza).Warto jeszcze raz wyregulować położenie szczęk i po wstępnym dotarciu powtórzyć tą czynność oraz dokładnie odpowietrzyć układ. -
Dzieki Lars za rady. W poniedziałek będę dalej walczył i napisze co i jak.
-
Dzieki Lars za
rady. W poniedziałek będę dalej walczył i napisze co i jak.Nie masz za co dziękować, bo nic ci nie pomogłem
Ja u siebie zmieniałem tarcze, szczęki i tylne przewody hamulcowe, ale nigdy nie miałem problemów z hamulcami a mam
już przekroczone 200kkm.Myślę że i Tobie też się uda uzyskać prawidłowe hamulce. -
Możesz zapodać fotki swojej pompy? Może mógłbyś mi pomóc. Jakiś czas temu zakupiłem zestaw naprawczy pompy hamulcowej i nie wiem jak go wymienić. Na mojej pompie nie ma bocznych śrub i myślałem, że jest nierozbieralna. Kiedyś ktoś mi podpowiedział, że da się ją rozebrać po wcześniejszym demontażu z serwa
Jakichś strasznych problemów z hamulcami nie mam, ale czuję, że ich skuteczność spadła. Pompa w końcu nigdy nie była regenerowana.
-
Jeśli nie masz tych śrubek to znaczy, że masz taką samą pompe jak ja. Jak ją odkrecisz z serwa to pierwsze co jest w tej pompie widoczne to uszczelka. Po jej wyjęciu zobaczysz zabezpieczenie, które trzyma w kupie zestaw tłoków. Kiedy zdejmiesz zabezpieczenie wyjmujesz cały wkład, a właściwie sam sobie wyjdzie . Co do zestawu naprawczego, to jak on u Ciebie wygląda? Masz same uszczelki czy też całe bebechy wraz z tłokami i sprężynkami? W swojej pompie zmieniłem jedynie uszczelki.
-
Jeśli nie masz tych
śrubek to znaczy, że masz taką samą pompe jak ja. Jak ją odkrecisz z serwa to
pierwsze co jest w tej pompie widoczne to uszczelka. Po jej wyjęciu zobaczysz
zabezpieczenie, które trzyma w kupie zestaw tłoków. Kiedy zdejmiesz zabezpieczenie
wyjmujesz cały wkład, a właściwie sam sobie wyjdzie . Co do zestawu naprawczego,
to jak on u Ciebie wygląda? Masz same uszczelki czy też całe bebechy wraz z tłokami
i sprężynkami? W swojej pompie zmieniłem jedynie uszczelki.Z treści postu zrozumiałem, że odpowiedź jest skierowana do mnie
Kupiłem zestaw naprawczy pomy hamulcowej, czyli zespół tłoków i uszczelek. Dzięki za podpowiedzi, w wolnym czasie się za to zabiorę. Daj znać, jak już się z wszystkim uporasz - chodzi mi o efekty, tj. czy widać znaczącą różnicę po regeneracji pompy?
-
Wymiana wężyka serwa z zaworkiem nie ma wpływu na prawidłowe hamowanie
Wierz lub nie, ale jak mi poleciał zaworek (przepuszczał w obie strony), to hamulce łapały niżej To tak w ramach ciekawostki
-
Ustawiłem popychacz wychodzący z serwa w odpowiedniej odległości jednak nic to nie pomogło ani pogorszyło. Czy ktoś ma jeszcze jakieś rady? Jak można sprawdzić czy pompa nie przepuszcza płynu między sekcjami?
-
Jak można sprawdzić czy pompa nie
przepuszcza płynu między sekcjami?rendgen
-
Widze ,że nic nie wyjdzie z tymi hamulcami . Dzisiaj jeszcze raz zabralem sie za szczeki i ustawiłem je w odpowiedniej pozycji i ciagle dupa. Jak możecie to dajcie jeszcze jakieś rady bo mi nic do głowy nie przychodzi.
-
U mnie było tak, że po remonciku hamulcy z tyłu nagle stał się pedał miękki.Nie pomagało odpowietrzanie i nawet załatwiłem sobie by zamontować używaną pompę hamulcową. Co się okazało wymieniając cylinderek tylni i przewody założyłem je odwrotnie niż jak były wcześniej. Po zmianie kolejności ich w cylinderku hamulec chodzi jak dawniej. dziwna sprawa bo podobno nie robi to różnicy ich kolejność...