Co dziś dłubałem w Tico
-
Może jakiś manual?
Z czego wziąłeś pompę elektryczną?Manual postaram się jutro zrobić. Pompę kupiłem na Allegro. Jutro pokaże jaką.
Regulacja gaźnika
na analizatorze by się przydałaMoże jednak niekoniecznie. Przyznaję się - dałem ciała... wymieniając jakieś 3 miechy temu uszczelkę pod głowicą źle podłączyłem wężyki od podciśnień. Dzisiaj kuzyn podjechał swoim i podłączyłem dobrze.
Efekt:
-
źle podłączone wężyki - obroty 900
-
dobrze podłączone wężyki - obroty 1140 (zmniejszyłem później do 950)
-
źle podłączone wężyki - szarpało budą przy obrotach 900 i silnik dziwnie pracował
-
dobrze podłączone wężyki - nawet na 700 obrotach w budzie można igłę nawlekać
-
źle podłączone wężyki - byłem zdenerwowany wynikami analizy
-
dobrze podłączone wężyki - siedzę przy kompie, popijam piwko i pełen luz
Jutro analiza
-
-
Wyniki po dzisiejszej analizie(benzyna):
na wolnych obrotach:
CO2 - 9,2
O2 - 7,73
HC - 133
CO - 0,75
lambda - 1,3 -
Wczoraj umyłem a dziś nawoskowałem samochód. Sprzątałem po zimie.
-
Wczoraj umyłem a
dziś nawoskowałem samochód. Sprzątałem po zimie.Jakiego wosku użyłeś i jaki efekt? No i powiedz czy dobrze nakładał się przy takiej temperaturze.
-
Mycie i odkurzanie Tico.
Przy okazji odkryłem, że podczas mycia było słychać kapanie w środku prawych przednich drzwi. -
Ja dzisiaj też umyłem Tico.
Podczas zimy przestał mi lecieć płyn w tylnym spryskiwaczu. Dzisiaj postanowiłem zlokalizować przyczynę. Puściłem pompkę i okazało że płyn cieknie po tylnym zderzaku. Potem już było łatwo:)
Wąż urwał się w osłonie gumowej w której idą kable do klapy bagażnika (przejście z klapy do karoserii)
Złączyłem ten wąż dodatkowym zaworkiem zwrotnym - wcześniej płyn się cofał. -
Ja również umyłem, nawoskowałem i odkurzyłem Tico. Dodatkowo zmieniłem dywaniki na welurowe. W kolejce czekają kółka letnie i nowe zderzaki w kolorze nadwozia.
-
Ja dzisiaj zostawiłem do przekładki opony i felgi u wulkanizatora. W poniedziałek odbiorę. Niestety nie znalazłem alusów spełniających moje wymogi Te, które kupiłem wcześniej, były za szerokie dla opon 155/65. A, że ciężko coś sensownego znaleźć, sprawę odkładam na później. Póki co trzeba jeździć na tym, co się ma, bo szkoda zimówek
-
może lekki naciąg opony??
-
może lekki naciąg
opony??A co to takiego?
-
A co to takiego?
German Style.
-
German Style.
Takie coś miałem po założeniu opony 155/65 na felgę 5,5J Dla mnie wiocha, jakiej mało, więc wróciłem do stalówek
-
wyważone koła letnie: czas oczekiwania 20min, koszt 15zł ;D Jutro zmiana
-
Wymiana kół zimowych na letnie
-
Zrobiłem dzisiaj to samo
-
Myślicie że już nie będzie zimy?
Jeśli tak to ja przekładkę zrobię w sobotę.
-
też wczoraj zrobiłem
-
Ja dziś dopiero kupiłem, jutro lecę do wulkanizacji
-
Dzisiaj zrobiłem przegląd hamulców tylnych po okresie zimowym.
Jak się spodziewałem, trzeba było pomóc samoregulatorom ustawić prawidłowo szczęki względem bębna.
Nawet się nie spodziewałem, że od wczesnej jesieni, kiedy ostatnio ustawiałem samoregulatory do dzisiaj potrzebna była aż tak spora korekta, tzn. lewe koło 9 ząbków, prawe aż 12Chciałem też wyregulować hamulec ręczny, bo ostatnio dość wysoko łapał.
Okazało się jednak, że po poprawnym wyregulowaniu samoregulatorów hamulec ręczny zaczyna już "brać" od pierwszego ząbka dźwigni.Tak więc tylne hamulce są odświeżone i wyregulowane.
Oprócz tego umyłem samochód oraz wymieniłem przednie pióra wycieraczek.
-
Na 5.5J zawsze bedzie oponka 155/65 R 13 Ci w trapez stała. U mnie jest 165/55 R 13 i gumiarz powiedział ze to jest absolutne minimum na 5.5J. Zreszta zobacz jak u mnie się schodzi ku srodkowi koła oponka mimo ze jest szersza i jakby troszkę bardziej wyprofilowana na szersze fele niż 155/65 R 13. FOTKI