Co dziś dłubałem w Tico
-
Wczoraj zmieniłem w żonowym Matizie prawy wahacz.
Auto pływało po drodze na śliskim i bardzo nerwowo reagowało w zakrętach co było wywołane padniętą gałką wahacza na zwrotnicy. Poleciała przez to zbieżność i kierownica krzywo siedziała.
Czas operacyjny 2h.
Teraz lepiej jedzie w zakrętach, na śliskim już nie pływa i kierownica się wyprostowała. Teraz tylko mała kontrola na SKP bo pełna zbieżność będzie robiona po wymianie gałek na drążkach kierowniczych.A w Tico..... obrotek elektroniczny czeka na montaż, ale za zimno jest żeby dłubać w blaszaku.
-
A w Tico.....
obrotek elektroniczny czeka na montaż, ale za zimno jest żeby dłubać w blaszaku.Możesz zapodać co masz chęć zainstalować?
-
Kupiłem AUTOMONITOR 4 FUNKCJE ALLEDROGO
Opis z aukcji, bo pewnie zniknie za jakiś czas:
mini komputer pokładowy do samochodu osobowego posiadający:
wskaźnik obrotów, wskaźnik ekonomicznej jazdy, wskaźnik zmiany biegów, wskaźnik ładowania akumulatora.PROSTY MONTAŻ!
Po zamocowaniu urządzenia należy:
PRZEWÓD CZARNY (w razie potrzeby po przedłużeniu) przyłączyć do masy samochodu
PRZEWÓD "+" CZERWONY przyłączyć do zacisku "plus" za wyłącznikiem zapłonu
PRZEWÓD NIEBIESKI przyłączyć do cewki zapłonowej od strony przerywacza lub modułu -
Fajny i funkcyjny.
Ja może coś takiego sobie zamontuję: http://allegro.pl/obrotomierz-do-kazdego-pojazdu-i2066800841.html
A tak przy okazji. Ma ktoś patent na odkręcenie cewki? Śruby nie chcą w ogóle puścić.
-
Kupiłem AUTOMONITOR
4 FUNKCJE
ALLEDROGOA jak będą świeciły diody na wolnych obrotach rzędu 800-900? Będzie się świeciła dioda 500 obr i ta od 1000 obr.?
-
Fajny i funkcyjny.
Ja może coś takiego
sobie zamontuję: http://allegro.pl/obrotomierz-do-kazdego-pojazdu-i2066800841.html
A tak przy okazji.
Ma ktoś patent na odkręcenie cewki? Śruby nie chcą w ogóle puścić.A są w wersji 3 cylindrowej? Ciekawe jaka dokładność po owinięciu kabli zapłonowych? Owija się wszystkie, czy ten cewka - rozdzielacz?
-
A są w wersji 3
cylindrowej?Cytat:
Zamawiając koniecznie podaj : kolor cyfr
rodzaj silnika (Diesel - benzyna; ilość cylindrów; 2 czy 4 takt) -
w rzeczywistości nigdy nie korzystałem z takiej dokładności
W każdym aucie zawsze przedziały 500 mnie interesowały.
Zobaczymy jak zamontuję. Postaram sie zdać relacje jak to się sprawuje. -
Fajny i funkcyjny.
Ja może coś takiego
sobie zamontuję: http://allegro.pl/obrotomierz-do-kazdego-pojazdu-i2066800841.htmlKolega miał taki w uno i się dobrze spisywał.
A tak przy okazji.
Ma ktoś patent na odkręcenie cewki? Śruby nie chcą w ogóle puścić.Podstawa to dobrze dopasowany i duży śrubokręt. Ja niedawno przerabiałem temat i po odkręceniu lepiej wymienić śruby na takie pod klucz.
-
Podstawa to dobrze
dopasowany i duży śrubokręt.Nic to nie daje. Trzeba będzie chyba wiercić . Tak zapieczone że szok.
-
Dzisiaj trochę podłubałem przy Tico:
- dokręcenie nakrętek ramion wycieraczek (wyskoczyły obie z wieloklinów),
- montaż uchwytu na gaśnicę przy nogach pasażera,
- regulacja linki sprzęgła,
- kontrola wzrokowa komory silnika,
- dolanie denaturatu do paliwa.
-
Nic to nie daje.
Trzeba będzie chyba wiercić . Tak zapieczone że szok.Przyłoż solidny śrubokręt i uderz kilka razy młotkiem - po takiej operacji większość zapieczonych śrub wykręca się bez problemu
-
Albo kupić wkrętak udarowy. Dobra rzecz a posłuży przez lata
-
Nic to nie daje.
Trzeba będzie chyba wiercić . Tak zapieczone że szok.Spróbuj jeszcze (w miarę możliwości) odkręcać śrubokrętem, a w tym czasie druga osoba niech próbuje złapać śrubę jakimiś kombinerkami. Niestety te śruby są bardzo miękkie
Można też spróbować podszlifować łeb śruby, żeby dobrze złapać kombinerkami.
-
Miękkie to są. Spróbuję coś z tym zrobić na wolnym.
Dam znać jak poszło.
-
Lekko nie było ale udało się odkręcić. Miałem z obiema problem. Jedna się tak obmieliła że musiałem w niej dziurkę wywiercić. Później wcisnąłem w nią TORX i z pomocą wkrętarki wykręciłem.
Drugą po kilku młotkach wykręciłem też wkrętarką ale już krzyżakiem.
Teraz jest problem z śrubami które mocują cewkę do mocowania. One też nie chcą ruszyć. Jedną już nawet urwałem.
Pożyczył mi jeden z forumowiczów cwekę ale rozpakowałem ją dopiero po odkręceniu mocowania a nie samej cewki.
Na chwilę obecną jest stara cewka ale jak mi znów auto za szwankuje trzeba będzie podmienić i okaże się czy ona tu jest winna.
-
Uporałem się już z cweką. Dziś montowałem obrotek o którym tu gdzieś pisałem.
Wieczorem wrzucę zdjęcie jak się to prezentuje.
-
Dziś wymieniłem pod chmurką filtr oleju.
Stary zapomniałem wymienić na jesieni z olejem i teraz przy mrozach zaczął puszczać olej dość ostrym strumieniem na uszczelce.
Wymiana+uzupełnienie oleju jakieś 5min.
Niestety nie dałem już rady zrobić obrotka Czekam aż mróz zelżeje. -
Wymiana pompy paliwa.
Wczoraj gdy miałem wyjeżdżać, patrzę pod auto, a tu olej rozlany, otwieram maskę i zarzygane na prawą stronę od pompy olejem. Sprawdzam stan oleju - poniżej minimum.
W nowej pompie trzeba było troszkę zeszlifować jeden bok (obok miejsca na śrubę) - wadził o blok silnika.
Również nowe amortyzatory (KAYABA gazowe) czekają na wymianę. -