Co dziś dłubałem w Tico
-
Szukam czegoś
takiego od jakiegoś czasu po marketachAllegro. Ja do Alto kupiłem 31x99cm (dokładnie taką: http://allegro.pl/show_item.php?item=1900908681) ale są różne, trzeba zmierzyć jaka do Tico będzie najlepsza. Górne uszy zahaczyłem o zaczepy do przytrzymywania pasów przy składaniu kanapy - w Tico pewnie można je zahaczyć o uchwyty mocujące kanapę.
-
tak wygląda wymieniony aku na większy centra 74Ah, poza tym w sobotę wymieniłem wachacz prawy koła przedniego.
-
no prawie większy od głowicy
ładnie go upchnąłeś
-
Wymieniłem skrzynkę na nową z większym litrażem obecnie sprzęt audio powoduje dzwonienie tylnej tablicy rejestracyjnej, bujanie się w rytm anteny od CB oraz opuszczanie sie samoczynne tylnej prawej szyby. Obawiam się że przy 140 W RMS auto mi się rozpadnie
-
Dziś zamontowałem osłony przewodów paliwowych, dolałem płynu do spryskiwaczy i umyłem tikacza
-
[Wczoraj] Wymiana oleju (mobil1), filtra oleju i powietrza.
-
Obstawiam, że byłeś w Dakolu albo Autozbycie. Jeśli gdziś indziej to powiedz gdzie, a będziesz miał dobry uczynek na koncie
-
Wymiana tłumika. Dobrze że trzymał się na tej blaszce inaczej ciągną bym go za sobą.
Niestety w kieszeni mniej o 124zł. Jeszcze chcieli 40-50 dych za wymianę co zajęło mi 15min bez kanału. -
Dargi, było ci odciąć rury od tłumika i wstawić w miejsce puszki tłumik od fiata 125p. Koszt 40zl a nie 120zl. I powiem że fajniej mruczy
A tak poza tym zrobiłem teścik, jak to moja centra 74Ah w tico trzyma. No i napięcie po nocy na klemach aku wynosi 12.9 V (przypominam że aku nie jest nowy).
-
Trzeba było jechać i by jakiś magik pospawał urwaną rurę i by nie trzeba było kupować tłumika. Chyba że zgnity też jest blacha obudowy tłumika.
-
A tak poza tym zrobiłem teścik, jak to moja centra 74Ah w tico trzyma. No i napięcie po
nocy na klemach aku wynosi 12.9 V (przypominam że aku nie jest nowy).Ja osobiście kupiłem dawniej do tico aku 48AH jednak firmy AutoPart i to była pomyłka. Bo to szajs a nie aku do samochodu. Jednak nie sądzę by 74Ah jeżdżąc cały czas na śwaitłach i na krótkich trasach był długo naładowany do pełna. Nawet u mnie jeżdżąc na dziennych cięzko było naładować aku 45Ah.
-
Sprawdzenie luzów w zawieszeniu (20zł), ustawienie zbieżności (60zł). Przy okazji ten, co ustawiał zbieżność stwierdził minimalny luz na prawej końcówce drążka kier. Mechanior stwierdził, że do wiosny spokojnie można jeździć. A ci, co sprawdzali luzy powinni dostać w łeb
-
ja od 2 miesięcy nie mam tej rurki końcowej:). Świerzo po przeglądzie odpadła:).
Jeszcze trochę na nim pojeżdżę bo są ważniejsze rzeczy do wymiany,ale to wszystko zostawię sobie na styczeń. -
Też się zastanawiałem nad spawaniem ale rura wlotowa przy tłumiku też już była nieźle skorodowana.Z resztą jak czytałem na różnych forach to takie spawanie to tylko prowizorka bo w końcu pęknie w innym miejscu. Trzecią rzeczą było to że przy rozkręcaniu tłumika ze środkowym ukręciły się oba gwinty. Co dziwnego zazwyczaj przy złączeniu tłumika środkowego z końcowym są otwory przez które przekłada się śrubę i skręca nakrętką (tak mam teraz) A w poprzednim gwinty były na stałe zespolone z końcowym tłumikiem.
Jak pojechałem bez końcowego tłumika do sklepu bo pierw myślałem że uda mi się go odratować, to dopiero wtedy był niezły dźwięk. Jak by w tikolocie była co najmniej V6
-
Trzeba było jechać
i by jakiś magik pospawał urwaną rurę i by nie trzeba było kupować tłumika. Chyba że
zgnity też jest blacha obudowy tłumika.Widać, że już nie ma co spawać
Ja w Swifcie mam tłumik końcowy z Poloneza/Fiata 125p i fajny efekt daje. Dałem za niego 50 zł - coraz rzadsza część, przywozili mi go na zamówienie
-
Kolego na złączeniu spawałeś czy wykorzystałeś inne połączenie?
Na szczęście na allegro jest cała masa tych tłumików od kredensu. -
Stary podlek miał alternator 45A i elegancko naładowywał aku 60Ah.
Zresztą kilkukrotnie już odpalałem na pych po 20min słuchaniu muzyki. Radio sony x-plod i wzmacniacz 140 W RMS co w skoku bierze 20A?? 35 Ah zdychał momentalnie, 45 Ah też słabo dawał radę. Poza tym jeżdze na światłach do jazdy dziennej
Wolę cieszyć się muzyką niż oświetlać drogi w słoneczny dzień -
Stary podlek miał
alternator 45A i elegancko naładowywał aku 60Ah.
Zresztą
kilkukrotnie już odpalałem na pych po 20min słuchaniu muzyki. Radio sony x-plod i
wzmacniacz 140 W RMS co w skoku bierze 20A?? 35 Ah zdychał momentalnie, 45 Ah też
słabo dawał radę. Poza tym jeżdze na światłach do jazdy dziennej
Wolę cieszyć się
muzyką niż oświetlać drogi w słoneczny dzieńJa mam 4x40W rms i do tego tuba 60W rms, aku Bosha 40Ah i mogę spokojnie 3h słuchać muzyki i odpali bez problemu, potwierdzone kilka dni temu
-
Kolego na złączeniu
spawałeś czy wykorzystałeś inne połączenie?
Na szczęście na
allegro jest cała masa tych tłumików od kredensu.W Swifcie trzeba uciąć kawałek rurki ze starego tłumika z kołnierzem na śruby i nabić na tłumik od Poldka.
Co do allegro może tych tłumików jest sporo, ale po doliczeniu kosztów przesyłki (na ogół kurierskiej), to cena nie powala
-
Wymiana tłumika.
Dobrze że trzymał się na tej blaszce inaczej ciągną bym go za sobą.
Niestety w kieszeni
mniej o 124zł. Jeszcze chcieli 40-50 dych za wymianę co zajęło mi 15min bez kanału.e tam jak w takim stanie jak na zdjęciu to trzeba było rurę przyciąć wstawić kawałek nowej blacha "nowa" na ściance i by nadal hulał wydech... u mnie kiedyś identycznie przeżarło dokładnie tak jak na zdjęciu... tata nawet spawał na aucie (nawet tłumika nie wykręcaliśmy) ja asekurowałem coby nic się nie zapaliło... jednak bezpieczniej jest wykręcić...