spalanie LPG...
-
ile km potraficie przejechac na pełnym zbiorniku LPG? ja mam zbiornik 30L i mogę przejechac około 400-420 km ,wydaje mi sie to troche mało, proszę o opinie bo nie wiem czy jest ok czy też nie...
-
jezdze swiftem 1.0 ale ja na 27 litrach LPG robie 370 -380 km (trasa - szybka dynamiczna jazda)
-
Witaj.
U mnie spalanie jest kiepski bo dopiero będę czyścił gaźnik.
A kumpel gazownik mi wyreguluje gaz.
Mój mały na 32 litrach gazu w okresie zimowym zrobi od 320 do 350 km także się ciesz z takiego spalania
A latem jak go kupiłem to 350 do 380 km . -
Pali Ci tak mniej więcej 6 litrów gazu i myślisz że to jest dużo... jeszcze zimą
-
Pali Ci tak mniej
więcej 6 litrów gazu i myślisz że to jest dużo... jeszcze zimąWitaj.
Jeśli się mnie to tyczyło to około 9-10 litrów na setkę.
To o wiele za dużo jak na malca.
Jak bym miał takie spalanie jak kamilix to bym skakał z radości.
Ale jutro albo za 2 dni będę czyścił gaźnik i znajomy mi gaz wyreguluje to będzie git. -
po mieście Ci tyle robi czy w trasie. czesto odpalasz go jak ostygł ?
mi po wieksych mrozach i czestych odpalaniach nawet 10,5 LPG potrafił spalić. wszystko zalezy od tego gdzie i ile sie jezdzi
-
po mieście Ci tyle
robi czy w trasie. czesto odpalasz go jak ostygł ?W trybie mieszanym.
W okresie którym sprawdzałem to go nie odpalałem na postoju i byłem w trasie około 180 km
To na całej butli czyli 32litry zrobiłem 345.
To jest o wiele za mało.
A gazu taniego nie tankuje bo zawsze leje na orlenie. -
ja w trasie moge przejechac max 430km(tyle przejechałem , 2 x po 220km) moze i wiecej bym pociagnął ale ze zrobilem juz tyle a obok byla stacja to podjechałem , w miescie to zalezy, raz troche ponad 400 a niekiedy 380 , w zimie zawsze odpalam go z gazu i jezdze tylko na nim
-
Moje poprzednie tico na gazie spalało od 7,5L LPg/100 w góre w lato. Później zdjąłem gaz.
-
Jeżdżę w pizzerii . Moje tico spala w lato ok 7 litrów gazu w zimę od 8 do 9 ( przy czym te 9 litrów spala gdy za każdym razem odpalam go na zimnym silniku ) . W trasie w lato spala 5 litrów gazu .
-
no niektórym to ładnie żłobią tego gazu ;)chyba mi się odechciało gazu w tico
-
odechciało ci sie? heh... ja mam gazik i nie narzekam, za 80zł robie 430km, na 95 jakos chyba mniej bym zdziałał
-
no ok pali ci lekko ponad 7 l na 100 a czy to jest jazda typowa po mieście w korach itp ?bo na trasie moim tico za 80 zł na paliwie tez zrobię około 400 km
-
moje ostatnie spalanie to 6,1 l/100km lpg. Połowa w mieście a połowa w trasie...
-
Ano odechciewa się tym gazu co oszczędzają i jeżdżą do "paprocha" by założyć instalkę. Znajoma kupiła nexię i też założyła gaz u jakich fachowców. W zimę wkurzała się, że paliło to 15L gazu. Więc guzik oszczędzała, sprzedała szybko samochód i kupiła hyundaya co palił 8.
U mnie też póki ustawiał mi gaz właściciel stacji co go montował samochód palił tyle ile chciałem.A jak ustawił inny to palił latem na trasie 8L i jeszcze gostek mówił, że tak ma być. Więc samemu ustawiłem sobie gaz bo po co wyrzucać 20zł na takie ustawiania.
I twierdzę, że jedynym sensownym rozwiązaniem teraz to samochód na gaz tylko. -
znaczy jak się bardzo ciśnie po gazie to tico pali po 7,5l/100km lpg (jak po mieście wciska się gaz żeby nikt się nie wepchał, żeby szyboko jechać, na autostradzie to 120 i więcej to takie jest spalanie)
a jak się jeździ delikatnie leciutko wciska gaz co w mieście człowiek nic nie nad-śpieszy to można do tych 6 lpg zejść. Wtedy wpychają się przed Ciebie, wydaje ci się że wolno jeździsz. Ale bierze cię ogromne zdziwienie kiedy ten co cisnął spieszył się, wyprzedził 5 aut za ten czas a na następnych światłach spotykacie się...
-
Mi spalił gazu w grudniu ok 8l/100 w te duże mrozy. Jazda głównie na krótkich odcinakch 5-7km. Do butli wchodzi 28l i przejachał ok. 340km Teraz w lutym spadło mu do ok 6,5l/100. (420km na 28l)
W trasie jak jade 90-100km/h spalanie ok 4,7l/100 (580km na 28l)
Jak widać bardzo duży wpływ mają mrozy na wysokie spalanie i jazda po mieście na krótkich odcinkach. -
Witajcie.
Teraz po remoncie instalacji gazowej czyli spuszczenie syfu z parownika i ustawienie go.
Również zastosowaniu pewnego układu koszt 150 zł robocizna plus części spalanie mi wyniosło 5.71 l czyli na 32 litrach zrobiłem 560km w miarę dynamicznej jeździe i to po samym mieście.
Wcześniej palił mi prawie 11 litrów na 100km -
Pewnego układu czyli ?
Co dokładnie zrobiłeś że uzyskałeś tak małe spalanie ? -
Pewnego układu
czyli ?
Co dokładnie
zrobiłeś że uzyskałeś tak małe spalanie ?Wstawiłem zawór kulowy i doczepiłem drugą linkę do linki gazu.
Dużo roboty jest z ustawieniem tego żeby chodził dobrze.
Bo o co chodzi w silnikach gaźnikowych jak w tico cały czas dostaje tą samą dawkę gazu nie ważne czy 1000 obrotów czy 3000, bo w instalacji sekwęcyjnej z wtryskami dostaje odpowiednią dawkę i jest dla tego oszczędniejsza . Tą nie spaloną resztkę wali w wydech w postaci wody co da się zauważyć po dłuższym postoju przy odpalonym aucie. Taki układ jest po to żeby regulować ilość gazu od obrotów.
Zakładałem to z znajomym gazownikiem.
W jego polonezie tracku spalanie zmalało z 18litrów na 10 to jest spora oszczędność. Jak by ktoś chciał to zakładamy i regulujemy.
Jest to pewne bo u mnie bardzo dobrze chodzi.
Są dwie wady tego
-pedał gazu ciężej chodzi- no i trzeba oszczędniej i wolniej jeździć