LPG & Tico by Slavo Długieeee...
-
Jak już niektórzy wiedzą z userów niecały tydzień temu stałem się szczęśliwym posiadaczem instalacji podtlenku eLPiDzi (LPG) w Tico
Tico na blacie w momencie instalowania LPG miało 188,5kkm.
Po zebraniu opinii o poszczególnych zakładach montujących instalację LPG wybór padł na Elpigaz.Pochlebne opinie o tym zakładzie zdecydowały o takim a nie innym wyborze.
Wstępnie termin na instalację przypadał na dziś tj 25.08,ale w zeszły piątek zwolniło się miejsce i udało się wcześniej.Monter okazał się solidny i wiedział co trzeba i gdzie trzeba w Tico zrobić,aby instalka działała w porządku.Wiedział również że w Tico potrzebny jest zaworek zwrotny.Montaż instalki trwał od 8:30 do 14:15
Podzespoły użyte to:
-reduktor Elpigaz VEGA Small 80KM
-przełącznik Elpigaz AE 652
-mikser 34mm?(muszę sprawdzić)
-zbiornik STAKO 34l w koło
-wielozawór Elpigaz AT02A
Nie wiem czy inni montażyści stosują,ale mój zastosował peszel na rurki od wody.
-
Przewody poprowadził tak:
Pod spodem mniej więcej tak(za bardzo tego nie widać,ale poszły kable w tym zagłębieniu podłogi):
Wlew gazu został w tym miejscu zamontowany...
Od tyłu zderzaka:
Wskaźnik na butli chyba żyje swoim życiem.Po zatankowaniu jest full,ale po przejechaniu prawie 200km nic nie opada .Za bardzo nie ma jak się nim zasugerować co do ilości gazu.Mariuz rzuć okiem czy to szajs,a nie wskaźnik .
Da radę coś innego zamontować i podciągnąć jakiś wskaźnik do deski licznika?
Tutaj z kolei mamy słynny zaworek zwrotny (na powrocie z gaźnika) bez którego praca silnika byłaby zakłócana lub niemożliwa.
Jak się okazało monter zainstalował elektrozawór benzyny z powrotem.Jedynie przez to że nie miał trójnika,którego sam długo szukałem(taki kawalątek plastiku a ciężko go gdziekolwiek dostać) i zwiedziłem kilka marketów budowlanych,sklepów zoologicznych,sklepów moto.Trafiłem dopiero w piątym sklepie moto z częściami do Żuka,Nysy czy Lublina.Okazało że akuratnie został ostatni trójnik "V" 6mm.Dzięki temu trójnikowi ulżyłem pompie paliwa,która tłoczyła paliwo do zamkniętego elektrozaworu benzyny(podczas jazdy na LPG).
Na foto ten po lewej:
Tak wygląda elektrozawór benzyny z powrotem.Trójnik zamontowany jest pod spodem(next foto).
-
Martwi mnie tylko to,że nie ma ręcznego pokrętła w razie awarii.Będę musiał w razie czego zakupić drugi taki elektrozawór na zapas.
Zapas na razie jeździ za fotelem pasażera w pokrowcu.
A tutaj mam częstego pasażera do przejażdżek
Próbne odpalenie na noPb poszło bez problemu.System z trójnikiem sprawdza się dobrze.Teraz pompa paliwa tłoczy sobie paliwo w kółko (bak-->pompka-->bak) podczas jazdy na LPG.Więc odszedł teraz problem z pompką.Myślałem o elektrycznej,ale odpuściłem bo ciężko coś ciekawego dorwać.
Podsumowując to jestem zadowolony z całej inwestycji pomimo że Tikuś na blacie ma już przeszło 188kkm.Z portfela na stacji pieniądze już tak nie uciekają.Według moich wyliczeń na podstawie obecnych cen LPG (ok. 2zł) i cen noPb95 (ok 4,50zł) instalacja przy moich rocznych przebiegach 15kkm powinna zwrócić się po niecałym roku jazdy.Miesięcznie powinienem oszczędzić ok. 115zł co w ciągu roku da oszczędności w wysokości ok. 1400zł
Czas pokaże jak to będzie.
Ogólne odczucia po zamontowaniu gazu to minimalny spadek mocy.Poza tym instalacja po 1500km będzie jeszcze podregulowywana.Czasami zdarza się na ostrym zakręcie spadek obrotów minimalny.
Tylko jeździć i się cieszyć.
Gwarancja na instalacje jest dwuletnia przy jednym przeglądzie w roku lub po 15kkm.
Jeśli ktoś dotrwał do końca to gratuluje,bo się troszkę rozpisałem
Na bieżąco będę liczył wszystkie koszty utrzymania instalacji i spalania.Wyniki będę porównywał do jazdy na benzynie.Za niedługo przedstawię średnie spalanie LPG
Pozdrawiam -
jeśli chodzi o ten wskaźnik - on ma nie opadać właśnie. To jest "limiter" ilości gazu która wchodzi do butli. Taki "zawór bezpieczeństwa". Przez to właśnie nigdy nie zatankujesz tyle LPG ile wynosi pojemność butli. Przy dobrej regulacji powinno CI wyjść 80% pojemności butli.
Czyli jak masz butle 35L to prawidlowo Ci powinno wchodzić ok. 28L LPG.
Jak rozumiem pomyliłeś ten wskaźnik z wskaźnikiem poziomu paliwa, jaki jest w kokpicie przy benzynie. -
Miałem tę instalkę lpg z tym że ja jeszcze na kontrolce miałem położenie środkowe i diody sygnalizujące prace na lpg lub nopb i ilość gazu (które oczywiście pokazywało mniej więcej heh) z samej instalki byłem niezadowolony, lecz moja nówka już nie była ty masz dwa lata gwary to może dobrze ci posłuży co do oszczędności 1400zł to się chyba rozpędziłeś, no chyba że instalację dostałeś za darmo i nie będziesz wlewał paliwa na rozruch
-
Jeszcze raz gratulacje i bezproblemowej eksploatacji
... instalacja przy moich rocznych przebiegach 15kkm
powinna zwrócić się po niecałym roku jazdy.Miesięcznie powinienem oszczędzić ok.
115zł co w ciągu roku da oszczędności w wysokości ok. 1400złNajczęściej popełniany błąd w wyliczeniach - koszty to nie tylko różnica w cenie paliwa Doliczyć należy koszty eksploatacji/serwisowania jak i przeglądów - dopiero tak zbilansowane dane dadzą przybliżoną wartość oszczędności
-
- Ten przełącznik ma normalnie trzy pozycje przełączenia (znaczy pozycja na środku jako dopalanie tego co w gaźniku)
- U mnie z kołem zapasowym było tak że upuszczałem z niego powietrze i mieściło się w bagażniku ale dużo miejsca zajmowało (jednak nie polecam tego bo opona się niszczy i jest coś takiego niebezpieczne później opona mogłaby pęknąć) dodatkowo w bagażniku woziłem kompresorek
- Za to niedawno kupiłem dojazdówkę i kapitalnie mieści się w bagażniku (u mnie dojazdówka od KIA Pride)
Ładnie wykonana instalacja troszkę drożej cię wyszło, ale ważne żeby pewna firma montowała...
Ja długo szukałem firmy której mogłem powierzyć moje autko do montażu... -
Najbardziej irytuje te "manualne" przełączanie, spieszysz sie do roboty i musisz w sumie czekać aż wypali sie bena z gaźnika, za wczesnie przełączysz i dławienie szarpanie, latem mniejszy problem można odpalić na gazie, ale zimą porażka, odpalisz silnik, przełączysz na środkowy i co ? auta nie odśnieżysz bo musisz czekać żeby przełączyć na gaz, masakra
-
Miałem tę instalkę
lpg z tym że ja jeszcze na kontrolce miałem położenie środkowe i diody sygnalizujące
prace na lpg lub nopb i ilość gazu (które oczywiście pokazywało mniej więcej heh) z
samej instalki byłem niezadowolony, lecz moja nówka już nie była ty masz dwa lata
gwary to może dobrze ci posłużyTo jest przełącznik trójpozycyjny.Diody są,ale tylko informujące o rezerwie gazu,pracy na gazie,otwarciu elektrozaworu lpg, i pracy na noPb.
co do oszczędności 1400zł to się chyba
rozpędziłeś, no chyba że instalację dostałeś za darmo i nie będziesz wlewał paliwa
na rozruchNo może troszku przesadziłem z tym oszczędzeniem
Poza tym paliwo na rozruch to nie są znowu wielkie ilości. -
Wcale nie powiedziane jest że musi 20% mniej wchodzić. U mnie jest bytla 34 i spokojnie weszło 31L. Ale to różnie bo na stacja maja różne pompy i jedna mniej nabije druga więcej. Gościu co montował instalację a to w miarę dobry gazownik sam mówił,że podkręcają trszkę pływak by wlewać można więcej gazu. Bratu raz do butli 34L weszło 35L na stacji Lotos ale faktycznie przejechał o te litry więcej kilometrów. A myśleliśmy że oszukują.
-
Najbardziej irytuje
te "manualne" przełączanie, spieszysz sie do roboty i musisz w sumie czekać aż
wypali sie bena z gaźnika, za wczesnie przełączysz i dławienie szarpanie, latem
mniejszy problem można odpalić na gazie, ale zimą porażka, odpalisz silnik,
przełączysz na środkowy i co ? auta nie odśnieżysz bo musisz czekać żeby przełączyć
na gaz, masakraJa chociaż pierwszy raz mam kontakt z lpg nie mam problemu z przełączaniem noPb na lpg i na odwrót.
-
jeśli chodzi o ten
wskaźnik - on ma nie opadać właśnie. To jest "limiter" ilości gazu która wchodzi do
butli. Taki "zawór bezpieczeństwa". Przez to właśnie nigdy nie zatankujesz tyle LPG
ile wynosi pojemność butli. Przy dobrej regulacji powinno CI wyjść 80% pojemności
butli.
Czyli jak masz
butle 35L to prawidlowo Ci powinno wchodzić ok. 28L LPG.Dzięki za uświadomienie
Jak rozumiem
pomyliłeś ten wskaźnik z wskaźnikiem poziomu paliwa, jaki jest w kokpicie przy
benzynie.Wychodzi na to,że nie mam żadnego wskaźnika od poziomu lpg w butli
Jedynie kontrolka rezerwy w przełączniku -
-
Przejechałem już ok. 200km i wskaźnik stoi cały czas na full-u.
Jak padnie to pomyślę o Lovato...ale to jeszcze daleko do tego -
No to jeśli nie opada to na reklamację.Chyba że ten typ tak ma, ze długo nie opada a potem szybciutko w dół. Przydaje się ten wskaźnik bo można obserwować ile ma się gazu. Ja jeszcze by sobie ułatwić sprawdzanie wyciąłem otwór w tej metalowej pokrywie i wstawiłem małą szybkę. Na allu jest taki fajny wskaźnik przyklejany na konsoli i pokazuje na diodach ile ma się gazu.Ale kosztuje coś ponad 60 więc szkoda kaski trochę na to.
-
jeśli chodzi o ten
wskaźnik - on ma nie opadać właśnie. To jest "limiter" ilości gazu która wchodzi do
butli. Taki "zawór bezpieczeństwa". Przez to właśnie nigdy nie zatankujesz tyle LPG
ile wynosi pojemność butli. Przy dobrej regulacji powinno CI wyjść 80% pojemności
butli.Ejże, Słowik... Jesteś pewien tego, co piszesz?
Wg mojej wiedzy jest to jednak orientacyjny wskaźnik ilości gazu w butli. Zamknięcie wielozaworu przy tankowaniu powoduje pływak w butli i nie ma to nic wspólnego ze wskaźnikiem. Za to wskaźnik ten ma wpływ na zaświecenie się kontrolki rezerwy (przy przełączniku w kabinie auta) - stąd prawdopodobnie te dwa widoczne kabelki.
Wskaźnik, bardzo mocno "orientacyjny", da się trochę regulować poprzez... pokręcanie nim w jedną i drugą stronę. Wskazówka jest jakoś magnetycznie sterowana i (pisząc w uproszczeniu) w zasadzie prawie stoi w miejscu, zaś dobre wskazania można sobie ustawić właśnie poprzez pokręcanie całego wskaźnika. Zauważyłem, że najlepiej podregulować go tak, aby zaczynał wskazywać rezerwę (czyli załączał diodę przy przełączniku w kabinie) w żądanym przez nas momencie, czyli np. gdy pozostanie gazu na przejechanie 100 km (ale to kwestia wyboru). Bo wtedy będzie tak naprawdę pożytek z tego wskaźnika; na co dzień nie zagląda się w butlę, lecz zauważa zapalającą się "rezerwę" w kabinie. -
jeszcze by sobie ułatwić sprawdzanie wyciąłem otwór w tej metalowej pokrywie i
wstawiłem małą szybkę.Nie było jej fabrycznie? U mnie była od razu - zbiornik STAKO, montaż chyba w 2004 r.
-
Na allu jest taki fajny wskaźnik przyklejany na konsoli i
pokazuje na diodach ile ma się gazu.Ale kosztuje coś ponad 60 więc szkoda kaski
trochę na to.Właśnie go zakupiłem i niedługo zdam relację jak to działa
-
Wcale nie
powiedziane jest że musi 20% mniej wchodzić. U mnie jest bytla 34 i spokojnie weszło
31L. Ale to różnie bo na stacja maja różne pompy i jedna mniej nabije druga więcej.
Gościu co montował instalację a to w miarę dobry gazownik sam mówił,że podkręcają
trszkę pływak by wlewać można więcej gazu. Bratu raz do butli 34L weszło 35L na
stacji Lotos ale faktycznie przejechał o te litry więcej kilometrów. A myśleliśmy że
oszukują.20% jest podawane jako bezpieczną wartość. Oczywiście, że można wlać więcej... Ja napisalem jak jest uznawane za "fabryczne" wartości. Nie oznacza to, że jak się przestawi wskaźnik na butli to się nie da więcej wlać, bo się da...
-
Ejże, Słowik...
Jesteś pewien tego, co piszesz?Pewien może nie, ale przekonany na 90%.
Sam też miałem autko z LPG i dopytywalem często właśnie u gazowników co to za wskaźnik. Wszyscy mówili to co ja napisałem.
To by tez tłumaczyło, czemu wskazowka nie zmienia swojego położenia. Po drugie - ze zdjęć nie widzę u kol. wskaźnika diodowego rezerwy gazu. Z tego co wiem, takowe są montowane, ale w nowszych generacjach LPG.