Pompa hamulcowa - jak sie do niej dobrac?
-
Mnie natomiast, uczono, że odpowietrzanie należy zaczynać od koła znajdującego się najdalej od pompy hamulcowej, a kończyć na najbliższym. Zobacz, co napisał Mdario, ma podobne zdanie.
-
Mnie natomiast,
uczono, że odpowietrzanie należy zaczynać od koła znajdującego się najdalej od pompy
hamulcowej, a kończyć na najbliższym. Zobacz, co napisał Mdario, ma podobne zdanie.Mnie uczono również tej metody, jednak czasy się zmieniają, może jakieś innowacje wprowadzają
-
Mnie uczono również
tej metody, jednak czasy się zmieniają, może jakieś innowacje wprowadzająBo to jak z reanimacją - na każdy rok inny przepis i tylko ten jest jedyny słuszny
-
Bo to jak z
reanimacją - na każdy rok inny przepis i tylko ten jest jedyny słusznyWytyczne Polskiej Rady Resuscytacji pochodzą z 2005r. W listopadzie będą najprawdopodobniej nowe, więc co 5 lat mamy "zmianę", choć obstawiam, że nie będą one "drastyczne". Koniec OffTopu
-
Eee... tam, prędzej Przedborzaka ktoś wpuścił w maliny Niejednokrotnie słyszałem jak osoby nie mające zielonego pojęcia na dany temat, z wielką pewnością siebie mówiły głupoty i nie dało się ich przekonać, że nie mają racji.
-
no i chyba się pospieszyłem z tą regeneracją pompy.
gumki które kupiłem są do bani
pojechałem do sklepu i zakupiłem taki zestaw kompletny z tłoczkami sprężynkami, całe bebechy pompki.poskręcałem i zabrałem się za odpowietrzanie i jest kiszka bo nie idzie tego odpowietrzyć
jak zdjąłem bęben z tyłu i patzyłe man cylinderek to przy wciśnięciu pedału tłoczki się wysuwają i szybko wracają do pierwotnego położenia czyli wygląda to jakby pompka nie trzymała ciśnienia i nie wiem co robić czy szukać całej pompki sprawnej czy jeszcze na coś innego patrzeć
-
W Tico nie miałem żadnych doświadczeń z pompą hamulcową. Natomiast w maluchu, owszem. Pamiętam, że po wymianie pompy odpowietrzałem bodajże trzy dni żeby uzyskać właściwy efekt. Może dlatego, że byłem zbyt niecierpliwy?
-
Może
dlatego, że byłem zbyt niecierpliwy?Wlasnie Cierpliwosc to podstawa. Ja ostatnio odpowietrzalem caly uklad i na poczatku dlugo bez efektu. Trzeba bylo troche sie pomeczyc z pompowaniem, ale warto bylo, bo w koncu pedal hamulca zaczal twardniec
-
Trzeba bylo troche sie pomeczyc z pompowaniem, ale warto bylo, bo w
koncu pedal hamulca zaczal twardniecTak, tylko że ja zawsze robiłem to sam, a pompujący był z "łapanki" na ulicy. Ile czasu go mogłem trzymać? Co ciekawe, na drugi dzień, przy powtórnym odpowietrzaniu poszło szybko i zgodnie z oczekiwaniami.
-
mi już brak sił do tego hamulca
wymieniłem klocki i szczęki tak dla pewności
jutro jadę po używaną pompę i założę ją, skoro działała w innym to i może u mnie zadziała bo coś może jest z tym zestawem naprawczym
edit:
zakupiłem na szrocie pompę i cud malina wszystko ładnie się odpowietrzyło i działa jak należy, oczywiście mam problem z ręcznym, ale to chyba norma
poczekam na dotarcie się nowych szczęk i wtedy rozbiorę i spróbuję podregulować go. -
Spróbować można.
-
tyłu i patzyłe man cylinderek to przy wciśnięciu pedału tłoczki się wysuwają i
szybko wracają do pierwotnego położenia czyli wygląda to jakby pompka nie trzymała
ciśnienia i nie wiem co robić czy szukać całej pompki sprawnej czy jeszcze na coś
innego patrzećnie wiem czy dobrze zrozumiałem to co napisałeś ale na moje chłopskie oko to właśnie zapowietrzony układ...
jak zamontujesz tą używaną pompę to chociaż będziesz miał pewność że działająca jest. Tylko nie spiesz się z odpowietrzaniem tak jak pisali koledzy i wynika to także z moich doświadczeń z uk. ham. w tico potrzeba wiele cierpliwości i czasu żeby to dobrze odpowietrzyć. -
Podpytaj koniecznie
No i podpytałem znajomego...
Ten schemat:
Obrazuje starszy typ pompy hamulcowej(chyba do 95 roku, tzw. wersje koreańskie),która na boku miała śrubę.Ta śruba blokuje tłoczki z pompy.
W nowszych pompach tłoczki zablokowane są segerem,który jest widoczny dopiero po wciśnięciu trochę tłoczków.Ile w tym prawdy to nie wiem,bo sam jeszcze nie rozbierałem pompy hamulcowej.
Powiedział również,że pompy hamulcowe w Tico są dobre i rzadko padają. -
Dożyce swoje 3 grosze.
1.Chłopakowi który będzie wciskał pedał trzeba pokazać tą płynność i równomierność w pompowaniu wraz z twardością pedała(na moją komendę trzymaj)bardzo ważny czynnik...
On po takim szkoleniu uzyskiwał wyniki te co napisałem poniżej,ojciec na tyle to skumał że miał wyniki gorsze od kolegi o dobre 50%.
Zastanawiałem się kiedyś nad jedną rzeczą,pamiętam że jakiś człowiek wynalazł i opatentował a następnie wdrożył w sprzedaż odpowietrzacze(do motorów) które przy pompowaniu wywalają powietrze a w drugą stronę nie pozwalają zassać.Gwint da się splanować...Lub otwory poprzerabiać
Wtedy przy takich odpowietrzaczach nie potrzebna byłaby nam druga osoba i efekt max twardości najbliższy maximum.2.Próbowałem różnych technik...
3.Najlepszą twardość(skok jałowy pedała max 2mm,max twardość nie dalej jak 4 mm)Najpierw przednie prawe,potem przednie lewe,na końcu tylne lewe.