Wielki problem - zerwany gwint śruby mocującej pompkę paliwa
-
Uszkodzeniu uległ
otwór lewy (patrząc od strony przodu auta), czyli ten który jest przelotowy.Hmm, nie pamiętam teraz dokładnie, jak to tam wygląda, ale... jeśli jest to otwór przelotowy, to może istnieje możliwość przykręcenia pompy dłuższą śrubą i nakrętką (lub dwiema)? I dać sobie spokój z gwintowaniem?
-
Hmm... Raczej
"podstawa aparatu zapłonowego" lub "podstawa obudowy aparatu zapłonowego".
Chodzi ci o tą samą
część z Matiza? Matiz nie ma przecież wogóle mechanicznej pompy paliwa więc i w tej
podstawie nie ma miejsca na pompę...A na początku nie były montowane silniki identyczne jak w Tico ? Ale może jest tak jak piszesz.
Nazwę i nr kat.podałem tak, jak podano w katalogu części zamiennych Tico.Aby nie wymyślać nowych nazw części, staram się stosować nazwy fabryczne-katalogowe. -
Problem rozwiązany. Kupiłem gwintownik M10 i nagwintowałem ten otwór, a w pompie go tylko rozwierciłem. Wiem jedno, że jeśli tylko zacznie ona mieć jakieś niedomagania kupuję uniwersalną elektryczną i zakładam na miejsce mechanicznej tylko samą zaślepkę.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję wszystkim za waszą pomocną dłoń, jak zawsze można na Was liczyć. -
Problem rozwiązany.
Dobrze, że się udało
Kupiłem gwintownik M10 i nagwintowałem ten otwór, a w pompie go tylko rozwierciłem.
Wiem jedno, że jeśli tylko zacznie ona mieć jakieś niedomagania kupuję uniwersalną
elektryczną i zakładam na miejsce mechanicznej tylko samą zaślepkę.Ten wątek ---> KLIK powinien Ci w tym pomóc - jest tam zdjęcie i krótki opis montażu
Bodajże Lars też montował elektryczną pompę
Zapewne pomoże Ci jak będziesz mieć jakieś niejasności przy montażu czy też w doborze samej pompy -
Problem rozwiązany.
Kupiłem gwintownik M10 i nagwintowałem ten otwór, a w pompie go tylko rozwierciłem.
Wiem jedno, że jeśli tylko zacznie ona mieć jakieś niedomagania kupuję uniwersalną
elektryczną i zakładam na miejsce mechanicznej tylko samą zaślepkę.Na Twoim miejscu bardzo ostrożnie powinieneś przykręcać pompę, bo ścianka tego rozwierconego otworu jest już dość cienka.No i w śrubie M10 sześciokąt łba ma rozmiar na klucz 17mm. Czy nie przeszkadza to w jej zakręceniu, bo tam jest mało miejsca ?
-
elektryczną i zakładam na miejsce mechanicznej tylko samą zaślepkę.Ja mam założoną pompę elektryczną przeponową.Teraz często sprzedają pompy elektryczne impulsowe, do których jest potrzebny specjalny impulsator (dość drogi)co znacznie podraża koszt całego urządzenia.
-
Na Twoim miejscu
bardzo ostrożnie powinieneś przykręcać pompę, bo tego rozwierconego otworu
jest już dość cienka.No i w M10 sześciokąt łba ma rozmiar na klucz 17mm. Czy
nie przeszkadza to w jej zakręceniu, bo tam jest mało miejsca ?Jest mało miejsca to prawda, musiałem lekko kombinować. Dałem dłuższą i podłożyłem nakrętkę i podkładkę sprężynową.
Czy taka pompa jest impulsowa ?? http://.allegro.pl/item1074240981_pompa_paliwa_do_gaznika_zewnetrzna_qap_nowa.html
Przykręcałem na prawdę ostrożnie uwierzcie ;], miałem przed oczami tylko wizję ponownego zerwania tego krótkiego gwintu .
-
Link nie bangla
-
Link nie bangla
-
Czy taka pompa jest
impulsowa ??Na podstawie wyglądu zewnętrznego trudno powiedzieć, w opisie oferty nic na ten temat nie jest napisane.Może ta osoba co już kiedyś kupowała taką pompę odezwie sie i da jakieś informacje na ten temat.W razie czego to możesz zadzwonić do sprzedawcy i się dopytać o szczegóły.
-
Już pytałem sprzedawcę drogą mailową. Okazało się że jest to pompa, która działa bez impulsatora. Sprzedający zapewnia że pompa działa bez impulsatora, wystarczy podłączyć minus pod - plusik z + i będzie banglać. Jak tylko będzie zastrzyk gotówki, to kupuję i pompa mechaniczna idzie na złom.
-
Ale otwór po pompie mechanicznej zaślepić musisz jakąś płytką, którą też trzeba przykręcić...
-
Wiem o tym i zaślepie ją blaszką z uszczelką. Gwint jest przecież teraz w porządku, tylko pompa jest krzywa ( wada fabryczna ) i lekko się poci cały czas pod spodem. Taka jakość dzisiejszych zamienników.
-
Już pytałem
sprzedawcę drogą mailową. Okazało się że jest to pompa, która działa bez
impulsatora. Sprzedający zapewnia że pompa działa bez impulsatora, wystarczy
podłączyć minus pod - plusik z + i będzie banglać. Jak tylko będzie zastrzyk
gotówki, to kupuję i pompa mechaniczna idzie na złom.Jak dobra to nie warto wyrzucaź na złom. Zawsze jakaś rezerwa powinna być, a taką pompę to w razie czego nawet w trasie można podmienić :)Napisz jak dokonasz wymiany.
-
Jak dobra to nie
wyrzucaź na złom. Zawsze jakaś rezerwa powinna być, a taką pompę to w razie
czego nawet w można podmienić :)Napisz jak dokonasz wymiany.
No tak woziłem u siebie w bagażniku może z pół roku pompkę oryginalną od Tico i chciałem ją na próbę założyć i okazało się że membrana pękła chyba z powodu nieużywania tej pompy i strasznie benzyną waliła. Oczywiście z tą zrobię tak samo, pójdzie do kartonika a karton do bagażnika i będzie zapas . -
No tak woziłem u
siebie w bagażniku może z pół roku pompkę oryginalną od Tico i chciałem ją na próbę
założyć i okazało się że membrana pękła chyba z powodu nieużywania tej pompy i
strasznie benzyną waliła. Oczywiście z tą zrobię tak samo, pójdzie do kartonika a
karton do bagażnika i będzie zapas .Masz racje że jak pompa leży długo na sucho na zapasie, to istnieje możliwość wysychania membran i potem ich pękania. Ja zawsze przed odstawieniem pompy zalewam ją Pb a na końcówki dolotowo-wylotowe zakładam osłonki z odpowietrzników, tak że pompa jest cały czas wilgotna.Tylko jak Twoja pompa ma krzywą podstawę, to czy jest sens trzymać ja w rezerwie. Ale to już sam zdecydujesz.Oby tylko sprawdziła się ta elektryczna.