Osłony przegubów zewnętrznych i ich trwałość
-
GKN pracuje 3 lata, jakieś 30 kkm, wygląda dobrze.
BT-1334 (założona druga, bo kiedyś kupiłem ich dwie sztuki) na razie ma rok i 3 m-ce, ok. 13 kkm przelotu i tymczasem się trzyma.
Ale dawno nie zaglądałem, a warto właśnie w porze zimowej kontrolować osłony, bo zimą często padają. -
GKN pracuje 3 lata,
jakieś 30 kkm, wygląda dobrze.
BT-1334 (założona
druga, bo kiedyś kupiłem ich dwie sztuki) na razie ma rok i 3 m-ce, ok. 13 kkm
przelotu i tymczasem się trzyma.
Ale dawno nie
zaglądałem, a warto właśnie w porze zimowej kontrolować osłony, bo zimą często
padają.Ja ostatnio mialem okazje zobaczyc jak wygladaja moje oslony. Nie jest zbyt kolorowo. Chyba z rok temu wymienialem obie strony - jedna to kamoka, drugiej nazwy nie pamietam (nie mieli 2 takich samych). W sklepie prosilem o jakies solidne. Kiepskie sa po prostu i tyle
-
No to fajnie wiedzieć, że osłony kamoka to badziew bo miałem takie kupować kiedyś. U mnie gdzieś w połowie 2007 zamontowałem dwie osłony Ad i do tej pory są, mimo że popękane.Więc może i teraz nadal mają dobre.
-
Ja ostatnio mialem
okazje zobaczyc jak wygladaja moje oslony. Nie jest zbyt kolorowo. Chyba z rok temu
wymienialem obie strony - jedna to kamoka, drugiej nazwy nie pamietam (nie mieli 2
takich samych). W sklepie prosilem o jakies solidne. Kiepskie sa po prostu i tylePatrz - a po Twojej rekomendacji sprzed pół roku zamierzałem się nad "Kamoką" rozglądać.
Czyli czas chyba zapolować na te "termoplastyczne", które Slavo polecał... -
Ja nadal jeżdżę na starych
-
Ja nadal jeżdżę na
starychPrzypomnij jeszcze, jakie masz te stare Wkurza mnie juz ten szajs, ktory sprzedaja pod postacia czcesci do tico
-
Mi orginalne wytrzymały 8 lat. Lewy niestety była mała przygoda piesek wpadł mi podczas jazdy pod lewe koło i przegub wraz z osłoną i lewy wachacz musiałem wymienić.
Za rok wymieniałem gume z prawej strony bo popękałą.
Założyłem oba przeguby orginalne i narazie (2-3 lata) są w całe niepopękane.
Także polecam zakup orginalnych można na nich spokojnie zrobić 100tys. -
Mi orginalne
wytrzymały 8 lat. Lewy niestety była mała przygoda piesek wpadł mi podczas jazdy pod
lewe koło i przegub wraz z osłoną i lewy wachacz musiałem wymienić.
Za rok wymieniałem
gume z prawej strony bo popękałą.
Założyłem oba
przeguby orginalne i narazie (2-3 lata) są w całe niepopękane.
Także polecam zakup
orginalnych można na nich spokojnie zrobić 100tys.Ciezko juz takie spotkac, bo teraz wiele sklepow sprzedaje szmelc jako oryginal korea
-
Przypomnij jeszcze,
jakie masz te stare Wkurza mnie juz ten szajs, ktory sprzedaja pod postacia
czcesci do ticoPo lewej jest nowa KAMOKA(nie zakładałem jej)
Po prawej jest stara osłona(jedynie co wiem to że miała opaski Hart)
Na osłonie nie ma nazwy producenta
Zwróć na różnicę w rozmieszczeniu "brzuszków" osłony pomiędzy starą a nową -
Po lewej jest nowa
KAMOKA(nie zakładałem jej)
Po prawej jest
stara osłona(jedynie co wiem to że miała opaski Hart)
Na osłonie nie ma
nazwy producentaDzieki Czyli trzeba szukac oslony o symbolu C-1106
-
Dzieki
Czyli trzeba szukac oslony o symbolu C-1106Raczej po wyglądzie i jakości materiału z którego jest wykonany
To oznaczenie niewiele mówi -
Raczej po wyglądzie
i jakości materiału z którego jest wykonany
To oznaczenie
niewiele mówiNo to tego nie potrafie ocenic jak kupowalem kamoke, to po ocenie organoleptyczej stwierdzilem, ze jest elastyczna i solidnie wykonana. A porownanie mialem, bo mialem kilka innych typow oslon w reku. Pozostaje tylko loteria
-
Ciezko juz takie
spotkac, bo teraz wiele sklepow sprzedaje szmelc jako oryginal koreaKolega niedawno na allegro kupował orginalny przegub z osłoną za 53 PLN. Przyszedł w pudełku orginalnym daewoo Made in Korea. Podaje link dla zainteresowanych.
http://allegro.pl/przegub-zewnetrzny-tico-matiz-org-wzmocniony-wawa-i1442073311.html
-
Kolega niedawno na
allegro kupował orginalny przegub z osłoną za 53 PLN. Przyszedł w pudełku orginalnym
daewoo Made in Korea. Podaje link dla zainteresowanych.
http://allegro.pl/przegub-zewnetrzny-tico-matiz-org-wzmocniony-wawa-i1442073311.htmlJa podziekuje za takie przeguby Po pierwsze, to ze jest w oryginalnym pudelku, nie oznacza, ze to oryginal, a po drugie z tego, co wiem - oryginaly nie byly nigdy niebieskie. Po trzecie - kiedys kupowalem ten niebieski szajs i nawet tygodnia nie wytrzymal
-
Śmiech na sali, że ktoś pisze o oryginałach za 53zł i w to wierzy. To że sprzedawcy na allegro wciskają szajs jako fabryczny to się nie dziwię skoro tylu jest naiwnych ludzi. To że jest produkowane w Korei to nie znaczy o jakości. Tak samo było z częściami w Polsce do Fiata. Były części oryginalne, z państwowych zakładów i rzemieślnicze.
-
Ja podziekuje za
takie przeguby Po pierwsze, to ze jest w oryginalnym pudelku, nie oznacza,
ze to oryginal, a po drugie z tego, co wiem - oryginaly nie byly nigdy niebieskie.
Po trzecie - kiedys kupowalem ten niebieski szajs i nawet tygodnia nie wytrzymalKolega je zamontował do swojego tico jakis miesiąc temu i narazie chodzi bez problemu. Może na jakis wadliwy trafiłeś jak po tygodniu padł. Albo był źle założony. Wiadome jak przez gume sie dostanie piasek błoto do środka to może go uszkodzić.
-
Kolega je
zamontował do swojego tico jakis miesiąc temu i narazie chodzi bez problemu. Może na
jakis wadliwy trafiłeś jak po tygodniu padł. Albo był źle założony. Wiadome jak
przez gume sie dostanie piasek błoto do środka to może go uszkodzić.Hmm, trafilem na 2 sztuki wadliwe? Zle zalozony nie byl na pewno - oslona byla dobrze zalozona, a przegub sie po prostu rozpadl i halasowal jak stary, zuzyty
-
Hmm, trafilem na 2
sztuki wadliwe? Zle zalozony nie byl na pewno - oslona byla dobrze zalozona, a
przegub sie po prostu rozpadl i halasowal jak stary, zuzytyKolega miesiac na nim jeździ. Przejechał ok 600km na nim. Narazie nic nie stuka. Będzie obserwował i jakby coś sie złego z nim działo to napisze.
-
Kolega miesiac na
nim jeździ. Przejechał ok 600km na nim. Narazie nic nie stuka. Będzie obserwował i
jakby coś sie złego z nim działo to napisze.Moim zdaniem jak przegub pada po co najmniej roku lub 15 000 to raczej nie jest zbyt dobry (oczywiscie jesli oslona jest cala). Takiego szajsu, ktory wytrzyma krocej nawet nie warto kupowac, bo to tylko szkoda czasu, nerwow i pieniedzy. Na szczescie da sie jeszcze spotkac w handlu dobre przeguby
-
Dzisiaj wymieniłem obie manszety przegubów. Wytrzymały 2 lata/60tys km. Kupione na Allegro po 25 ze smarem i nakrętkami piasty. Widać że materiał był nie ten w porównaniu z oryginałami. Zamontowałem koreańskie z firmy GM Daewoo Auto and Moto Technology Co. po 60 za komplet ze zielonym smarem i nakrętkami. Przeguby mam jeszcze oryginalne po 170tys km.
Pozdrawiam