Instalacja zaworka zwrotnego benzyny
-
nie za bardzo rozumiem w czym problem: jak zakładałem zaworek to po prostu przeciąłem przewód przed pompką, włożyłem zaworek (wg strzałki przepływu na nim) i zamocowałem obejmami ślimakowymi. na co tu jakieś rysunki?
-
W taki sposób ja mam teraz ale przy takim sposobie pompka ciagle chodzi na sucho.
-
Ja też miałem kupić ten zaworek co ma 2 wyjścia dzięki temu nma gazie by pompka pompowała do przewodu powrotnego.Ale popatrzyłem na koszty nowej pompki mechanicznej 70zł oryginał GM plus ten zaworek conajmniej 30zł za używkę to zrezygnowałem.Lepiej już kupić na allegro pompę elektryczną do gaźnika za ok 100zł i nie trzeba kombinować z zaworkami.A do tego chodzi ona jak potrzeba.Chyba pare osób to już ma i działa.A przecież więcej się jeździ na gazie niż na pb.
-
A na allegro są takie pompki elektryczne??Moze mógłbyś podrzucić jakieś linki na forum z allegro.
-
A oto aukcja z taką co by pasowała do tikusia.Sa jeszcze firmy pierburg ale trzeba czekac jak się pojawią taniej, bo teraz ceny są wysokie.
http://www.allegro.pl/item962509802_pompa_paliwa_do_gaznika_zewnetrzna_gaznik_qap.html -
i cięzko z instalacją takiej pompki .. tz nie chodzi mi o instrukcje bo na forum już było... ale ogólnie .. czasowo i nerwowo
-
Chyba pare osób to już ma i działa.
Potwierdzam. Mam od paru miesięcy, działa pięknie, gwarantuje wygodę przy przełączaniu z LPG na benzynę (można wyłączyć silnik na LPG i od razu odpalić z benzyny bez "chechłania" rozrusznikiem), pompa nie zużywa się, gdy auto śmiga na gazie... Zapomniałem o potencjalnych kłopotach z mechaniczną pompką - nie zepsuje się, nie wywali oleju czy paliwa przez znany nam otworek...
-
i cięzko z instalacją takiej
pompki .. tz nie chodzi mi o instrukcje bo na forum już było... ale ogólnie .. czasowo i
nerwowoNie potwierdzam.
Jeden wieczór spokojnej pracy dla średnio doświadczonego majsterkowicza. Gdzie Ty widzisz trudności? Czy 1-2 h pracy (bez pośpiechu) to dużo? Skąd nerwy?
(Zakładam, ze pompka z linku Przedborzaka pasowałaby do Tico.) -
Ja zadalem pytanie w sumie bez pytajnika ... ja nigdy tego nie robiłem wiec pytalem czy nerwowo i jak z czasem
-
Najprościej to chyba podłczyc ta pompkę elektryczną w miejsce elktrozaworu.Są juz kabelki sterujące tylko należy zasilanie dać przez mały przekaźnik.Bowiem mogą te cieniutki kabelki byc za słabe dla większego poboru prądu.Przekaźnik pewnie kosztuje z5zł plus metr przewodu i powinno być ok.
-
Najprościej to chyba podłczyc
ta pompkę elektryczną w miejsce elktrozaworu.Są juz kabelki sterujące tylko należy zasilanie
dać przez mały przekaźnik.Bowiem mogą te cieniutki kabelki byc za słabe dla większego poboru
prądu.Przekaźnik pewnie kosztuje z5zł plus metr przewodu i powinno być ok.Najprościej i "najkrócej". Przekaźnika nie trzeba, o ile nie dano jakichś supercieniutkich "niteczek" do elektrozaworu.