Dosc nietypowy problem przy wymianie przegubu
-
Ja kiedyś byłem zmuszony naciąć przegub kątówką... tak aby mieć lepszy dostęp do przeguby.
Tyle, że trzeba uważać, żeby nie uszkodzić półosi.Szczerze jednak oddałbym to mechanikowi...
-
Ja też miałem kiedyś problem z segerem. Przegub potraktowałem kątówką i udało się bez strat.
Ale operacja niebezpieczna bo może tarcze zakleszczyć i można uszkodzić półoś. Co do ścinania pierścienia mam mieszane uczucia bo jak się obrobi podtoczenie to potem może nowy pierścień się zsuwać -
Ja też miałem kiedyś problem
z segerem. Przegub potraktowałem kątówką i udało się bez strat.
Ale operacja niebezpieczna bo
może tarcze zakleszczyć i można uszkodzić półoś. Co do ścinania pierścienia mam mieszane
uczucia bo jak się obrobi podtoczenie to potem może nowy pierścień się zsuwaćDzis w ruch poszla katowka Ale podczas ciecia mnie olsnilo (moze od iskier ). Wpadlem na pomysl, zeby ten piercien podwazyc i powoli go wyciagac jednoczesnie rozginajac. I udalo sie Przegub musialem wywalic (tylko oslona do wymiany byla), ale ze zrobilem bez oslony ze 300 km, stwierdzilem, ze wole zamontowac nowy przegub i miec spokoj.
Suma sumarum wymienilem dzisiaj 2 przeguby i zaoszczedzilem na mechaniku 100zl Niestety okazalo sie tez, ze oslona gumowa jednego sworznia wahacza jest peknieta ;/
-
Niestety okazalo sie tez, ze oslona gumowa jednego sworznia wahacza jest peknieta ;/
Ja kupiłem dzisiaj dwie takie osłony gumowe sworznia wahacza. Mam nadzieję że ich wymiana
przedłuży czas sprawności wahaczy. Cena 8 zł/szt. -
Ja kupiłem dzisiaj dwie takie
osłony gumowe sworznia wahacza. Mam nadzieję że ich wymiana
przedłuży czas sprawności
wahaczy. Cena 8 zł/szt.Mozna dokupic same oslony? Nie wiedzialem... W IC kupowales? Wahacze mam jeszcze dobre, sworzen nie jest wybity i pracuje dosc ciezko, wiec taka wymiana by na pewno pomogla. Trzeba uzyc smaru grafitowego?
-
Mozna dokupic same oslony?
Nie wiedzialem... W IC kupowales?Niestety w IC nie mają.Kupiłem we Wrocławiu w sklepie DU(na zamówienie).
Jeżeli pilnie potrzebujesz, to mogę Ci wysłać swoje a ja sobie zamówię jeszcze raz.Wahacze mam jeszcze dobre, sworzen nie jest wybity i pracuje
dosc ciezko, wiec taka wymiana by na pewno pomogla. Trzeba uzyc smaru grafitowego?Właśnie tak pomyślałem, bo szkoda przez głupie gumki wymieniać wahacze, a wymiana tej gumowej uszczelki to małe piwo.Sytuacja jest podobna jak z osłonami przegubów, które też są do uratowania (przeguby) pod warunkiem wcześniejszej wymiany zaczynających pękać osłon.Co do smaru to się zastanawiam czy smar grafitowy nie jest zbyt rzadki i podatny na temperaturę. Ja mam oryginalne wahacze(oryginały, mają specjalne oznaczenie na misce-zaślepce sworznia)+nalepka GM.Smar w tych oryginałach jest jakiś gęsty, podobny do tawotu.Pytałem też o te gumki-osłony sworzni przy końcówkach drążków kierowniczych, ale nie są one dostępne w handlu.
Reasumując można sporo zaoszczędzić usprawniająć to i owoJest fajna rzecz w IC. Mianowicie przyrząd pozwalający na wymianę osłony przegubu bez jego demontowania,ale kosztuje ~ 400 zł.(fajne dlą warsztatów).
-
Niestety w IC nie
mają.Kupiłem we Wrocławiu w sklepie DU(na zamówienie).
Jeżeli pilnie potrzebujesz,
to mogę Ci wysłać swoje a ja sobie zamówię jeszcze raz.
Właśnie tak pomyślałem, bo
szkoda przez głupie gumki wymieniać wahacze, a wymiana tej gumowej uszczelki to małe
piwo.Lars, to jest bardzo dobre rozwiązanie. Nie sądziłem, że da sie kupić same osłony sworznia... Popytam u siebie, jeśli się nie uda, to skontaktuję się z Tobą ... Do tej pory mam oryginalne wahacze (nadal sprawne) i szkoda mi je wymieniać, a z rosnącym niepokojem przyglądam się tym gumkom...
Jest fajna rzecz w IC.
Mianowicie przyrząd pozwalający na wymianę osłony przegubu bez jego demontowania,ale kosztuje
~ 400 zł.(fajne dlą warsztatów).O, to ciekawe. Nie wiesz, na jakiej zasadzie działa ten przyrząd?
-
Trzeba uzyc smaru grafitowego?
Nie grafitowego, on ma inne zastosowanie. Polecałbym bardziej smar STP lub ŁT-42 albo ŁT-4S2; mogą być też ewentualnie ŁT-43 albo ŁT-4S3 (na pewno masz któryś z nich w garażu).
PS. Odbierz priva...
-
Niestety w IC nie
mają.Kupiłem we Wrocławiu w sklepie DU(na zamówienie).
Jeżeli pilnie potrzebujesz,
to mogę Ci wysłać swoje a ja sobie zamówię jeszcze raz.Az tak pilnie mi nie trzeba, ale dzieki za propozycje. Sprobuje sie najpierw zorientowac, czy w Lublinie nie ma tych oslon. Jak nie znajde to z pewnoscia zwroce sie do Ciebie i wtedy mi zamowisz, ok?
Jest fajna rzecz w IC.
Mianowicie przyrząd pozwalający na wymianę osłony przegubu bez jego demontowania,ale kosztuje
~ 400 zł.(fajne dlą warsztatów).Tym to mnie juz doszczetnie zaskoczyles Ciekawe na jakiej zasadzie to dziala i jak wyglada Masz moze wiecej informacji na temat tego przyrzadu?
-
Nie grafitowego, on ma inne
zastosowanie. Polecałbym bardziej smar STP lub ŁT-42 albo ŁT-4S2; mogą być też ewentualnie
ŁT-43 albo ŁT-4S3 (na pewno masz któryś z nich w garażu).
PS. Odbierz priva...Odebralem, dzieki jeszcze raz
-
Jak nie znajde to z pewnoscia zwroce sie do Ciebie i wtedy mi zamowisz, ok?
Ciekawe na jakiej zasadzie to dziala i jak wyglada Masz moze wiecej
informacji na temat tego przyrzadu?Widziałem to w informatorze warsztatowym IC. Postaram się zrobić fotkę ale to dopiero we wtorek
bo wtedy będę we Wrocławiu w IC.