Wahacze przednie jakie ?
-
Mam pytanko, wie może ktoś czy kupie gdzieś w okolicach Gliwic, Zabrza albo Katowic wahacz przedni bardzo dobrej jakości?? albo chociaż dobrej jakości.
-
ASO, Inter Cars, dobry sklep z częściami zamiennymi =/ taki problem się przejść się po kilku sklepach???
-
Ja zdegustowany jakością wachaczy w pobliskich sklepach zrobiłem inaczej - wachacze miałem półroczne,
osłony gumowe w tym czasie totalnie się rozleciały
więc mając jakieś stare wachacze z demontażu - oryginalne, przełożyłem z nich osłony do tych zamontowanych(osłony były w stanie dobrym)
Sądzę że wytrzymają conajmniej tyle co nowe chińskie lub dłużej, no i koszt dla mnie zerowy.Niestety dostanie samych osłon jest praktycznie niemożliwe choć kiedyś widziałem ofertę w sklepie internetowym - nie mieli jednak na stanie
-
Ja zdegustowany
jakością wachaczy w pobliskich sklepach zrobiłem inaczej - wachacze miałem
półroczne,
osłony gumowe w tym
czasie totalnie się rozleciały
więc mając jakieś
stare wachacze z demontażu - oryginalne, przełożyłem z nich osłony do tych
zamontowanych(osłony były w stanie dobrym)
Sądzę że wytrzymają
conajmniej tyle co nowe chińskie lub dłużej, no i koszt dla mnie zerowy.
Niestety dostanie
samych osłon jest praktycznie niemożliwe choć kiedyś widziałem ofertę w sklepie
internetowym - nie mieli jednak na staniePoza tym:
- nie każdy wahacz ma możliwość wymiany samych osłon
- bardzo ważnym elementem wahacza jest również tuleja, którą mocuje się do podwozia
-
taki problem się przejść się po kilku sklepach???
Kolego taki problem to nie problem... podzwoniłem po wszystkich sklepach które znałem i tam mieli tylko najtanszy chłam ale o inter cars nie wiedziałem. Dziś tam byłem i kupiłem wahacz za 80 zł, podobno najlepszy.Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi:
Marcin -
No i proszę bardzo. Też Cię pozdrawiam
-
Tak przeglądam
sobie Allegro, bo sam niedługo szykuję się z zakupem przednich wahaczy i trafiłem na
cosik takiego ---Ta firma produkuje też dobre oslony przegubów, które można wymienić
bez potrzeby demontażu przegubów. -
Ta firma produkuje
też dobre oslony przegubów, które można wymienić
bez potrzeby
demontażu przegubów.Zanim znikną ogłoszenia na Allegro... dodam, że chodzi o firmę Febi-Bilstein. To jest producent wspomnianych wahaczy i osłon przegubów.
-
Zanim znikną
ogłoszenia na Allegro... dodam, że chodzi o firmę Febi-Bilstein. To jest producent
wspomnianych wahaczy i osłon przegubów.Zgadza się.Tak było podane w ogłoszeniu na Allegro.Jak na razie jest to jedyny,znany
mi producent osłon przegubów, które można wymieniać bez rozbierania przegubów za pomocą pneumatycznego przyrządu.Sposób działania tego urządzenia gwarantuje dużą elastyczność i jakość osłony.Ceny tych osłon wahają się w granicach 30-40 zł. Myślę , że wahacze(a właściwie ich sworznie) też nie są złej jakości.Ciekawe jak z wymiarami(długość)
Cena wahaczy Febi w IC ~ 110 zł/szt. -
Zgadza się.Tak było
podane w ogłoszeniu na Allegro.Jak na razie jest to jedyny,znany
mi producent osłon
przegubów, które można wymieniać bez rozbierania przegubów za pomocą pneumatycznego
przyrządu.Sposób działania tego urządzenia gwarantuje dużą elastyczność i jakość
osłony.Ceny tych osłon wahają się w granicach 30-40 zł. Myślę , że wahacze(a
właściwie ich sworznie) też nie są złej jakości.Ciekawe jak z wymiarami(długość)
Cena wahaczy Febi w
IC ~ 110 zł/szt.Te firmy (Febi i Bilstein) robią świetnej jakości zamienniki do Mercedesów, więc z innymi częściami też powinno być w porządku
-
Te firmy (Febi i
Bilstein) robią świetnej jakości zamienniki do Mercedesów, więc z innymi częściami
też powinno być w porządkuA to nie jestjedna firma ? Bo wszędzie podają Febi-Bilstein.Masz rację, bo ogladając ich wyroby wydają się być dobre jakościowo(no i cenowo też :))
-
A to nie jestjedna
firma ? Bo wszędzie podają Febi-Bilstein.Masz rację, bo ogladając ich wyroby wydają
się być dobre jakościowo(no i cenowo też :))Jakoś niedawno chyba się połączyli... Na forum Mercedesa jest to jedna z dwóch firm polecanych
-
Witam. Pojawiło się na allegro coś takiego:
http://allegro.pl/wahacz-przod-daewoo-tico-matiz-mocny-org-sklep-waw-i2906136553.html
Myślicie że jest to gra warta świeczki czy to bubel?
-
2 miesiące temu szukałem czwartej pary wahaczy do swojego tico,wiedziałem natomiast jedno... na pewno nie kupie wahaczy tych które są najpopularniejsze na allegro,od dawna zachodziłem w głowę nad jedną rzeczą którą chciałbym mieć w wahaczach lecz wymontowując fabryczne(założone przy pierwszym montażu) zużyte nawet i one tego nie miały,natomiast znalazłem poszukiwany element w wahaczu za 150zł :-),a mianowicie pierścień na samym środku wpustu który usztywnia dwie gumowe tuleje i szukałem wahaczy tańszych lecz właśnie z tym środkowym pierścieniem usztywniającym i znalazłem.
Dodatkowo oryginalne z pierwszego montażu miały jedną istotną rzecz której nigdy nie spotkałem do kupienia,a mianowicie miałem na nich założone całkiem inne dwie gumowe tuleje które łączą go z stabilizatorem i tuleja od strony stabilizatora była inna do tulei od strony śruby która usztywnia cały zespół elementów.
Minęło wiele lat ale te tuleje może bym znalazł w garażu,poszukam jak będę na weekend w domu.wahacz za 150zł:
http://allegro.pl/wahacz-tico-matiz-wzmocniony-febi-aay-i2844750657.html(widać na zdjęciu u niego że ma w otworze na środku pierścień rozgraniczający tuleje od siebie i taki sam ma ten z aukcji poniższej)
wahacz który zakupiłem, ma taki sam pierścień środkowy jak ten z linka powyżej 32zł:
http://allegro.pl/wahacz-przedni-matiz-tico-polski-wzmocniony-tuleje-i2812319708.html(na tych jego zdjęciach praktycznie go nie widać,ale jest duży i solidny taki jak nie identyczny jaki jest w Febi)
Ale tak jak napisałem nie zamontowałem ich(w sobotę zamontuje bo już się boje że znowu będę zbierał całą kolumnę) jeszcze choć już powinienem to zrobić 2 miesiące temu,złapał mnie mega leń.I odpowiedzialny tutaj za porządek powinien mnie skarcić bo trzpień wahacza lata sobie w wpuście zwrotnicy góra,dół i dookoła.
-
Ostatnio sam
kupowałem wahacz(który niestety leży-znaczy nie ma zbytnio czasu na wymianę)
SAMYUNG z Korei (zamiennik).Ktoś tu wspominał że ma już takie założone w
Tico i śmiga już 1,5 roku i nie narzeka.Sam wkrótce założę i będę wiedział jak to
wyglądaCzas podsumować wahacze SAMYUNG:
-kupione V 2010 i zamontowane
-przebieg auta wtedy 183kkm a obecny 240kkm I 2013
-na prawym wahaczu luz (jeszcze nie słychać w czasie jazdy,ale po poruszaniu kołem wyczuwalny luz na sworzniu) osłona gumowa lekko pęknięta
-lewy w lepszym stanie,guma nie pęknięta
-kupione po 50zł/szt
-57kkm przejechane na nich uważam za średni wynikObecnie zamówiłem komplet wahaczy Febi-Bilstain za 210zł z gumami
Mam nadzieje że cena jest odzwierciedleniem jakości i posłużą dużo dłużej
Posiada ktoś zamontowane takie wahacze? -
Obecnie zamówiłem
komplet wahaczy Febi-Bilstain za 210zł z gumamiWłaśnie ta ich cena mnie dosyć szokuje,jak założysz daj znać czy odczuwasz jakąś poprawę w sztywności prowadzenia.
-
Właśnie ta ich cena mnie dosyć szokuje,jak założysz daj znać czy odczuwasz jakąś poprawę w sztywności prowadzenia.
Cena może dość wysoka, ale warto je kupić. Mam je co prawda nie w Tico a w Matizie i kwestia wymiany wahaczy co kilka miesięcy zniknęła. Przypuszczam, że one przeżyją samochód. Jakość wykonania jest zupełnie inna - sam korpus wahacza, tuleja, sworzeń - to zupełnie inna klasa, niż wahacze po 30 czy 50 złotych.
Swoją drogą koreańskie auta nie są takie złe Krówką przejechałem już ponad 35 tysięcy km i nie robiłem jeszcze nic - poza pakietem startowym. Kupiłem samochód z przebiegiem ok. 130 kkm, na start wymieniłem komplet amortyzatorów z poduszkami (oryginalne Hyundai Mobis - komplet 1200 PLN - do wymiany "na już" były tylko przednie, ale nie cierpię mechaników ), sworzeń jednego z wahaczy przednich i łącznik stabilizatora, oprócz tego kompletny rozrząd z kompletnym napędem osprzętu silnika i opony + oczywiście pełny serwis olejowy (poza silnikiem - na 90-100 kkm) - skrzynia, napędy, silnik. Teraz mam 165 kkm przekroczone i jedyną awarią było samoczynne odkręcenie się świecy żarowej (ponoć zdarza się w silnikach CRDi). Poza tym nic - auto się tankuje, zmienia olej w silniku i tyle.
-
Cena może dość
wysoka, ale warto je kupić. Mam je co prawda nie w Tico a w Matizie i kwestia
wymiany wahaczy co kilka miesięcy zniknęła. Przypuszczam, że one przeżyją samochód.
Jakość wykonania jest zupełnie inna - sam korpus wahacza, tuleja, sworzeń - to
zupełnie inna klasa, niż wahacze po 30 czy 50 złotych.Problemem w wahaczu jest to że padają sworznie lub tuleje metalowo-gumowe....nasze polskie drogi
-
Problemem w wahaczu jest to że padają sworznie lub tuleje metalowo-gumowe....nasze polskie drogi
Wiem Niemniej jednak - jak pisałem - te Febi/Bilstein są o wiele lepiej wykonane. Są to wahacze stosowane np. w Oplu Agili (chyba pierwszej generacji) a tam problemów z padającymi sworzniami i tulejami nie ma - przynajmniej nie na taką skalę, jak w Tico i Matizie
-
Problemem w wahaczu
jest to że padają sworznie lub tuleje metalowo-gumowe....nasze polskie drogiTak, ale te tanie wahacze mogą się pewnie też łatwiej giąć, no i trzeba brać pod uwagę korozję spawów, choć chyba prędzej padnie tuleja lub sworzeń, niż wahacz zgnije
Ja kiedyś kupiłem na alledrogo wahacze za 27zł/szt - było to może z 5-6 lat temu, a 3 lata temu wymieniłem gumowe osłony sworzni, bo były popękane. Na razie (odpukać) wszystko z nimi ok, mimo, że już korodują. W sumie zrobiłem na nich ok 70kkm.