Wahacze przednie jakie ?
-
Chyba tylko w sklepach po
byłych ASO, jako leżaki magazynoweA jak już nie ma na stanie to zamówią - w IC
-
A jak już nie ma na stanie to
zamówią - w ICDlatego trzeba się pytać o te leżące w kącie, zakurzone
EOT
-
Dlatego trzeba się pytać o te
leżące w kącie, zakurzone
EOTCzasem mozna takie znalezc, np w Lublinie widzialem chyba po 100zl/szt Przynajmniej jest pewnosc, ze dluzej posluzy od no-name. Swoja droga ja od kilku lat jezdze na wahaczach z allegro za 27zl/szt (od kogos z wawy kupilem, nie w sklepie) i jak na razie trzymaja sie niezle
-
ja wymieniłem 3x wahacze nim jedem cwany mechanik doszedł do tego ze zwrotnica jest wyrobiona na zacisku gdzie trzyma wahacz
-
Na allegro są różne nawet od 30 zł.
Może ma ktoś jakieś dobreJa mam te wahacze po 30 złotych założone już rok temu i nie narzekam.
Pamiętaj tylko, że po wymianie wahaczy trzeba koniecznie ustawić zbieżność.
Ja, jako stary mechanik mam dobrze, bo zbieżność ustawiam sam -od listewki, i nawet mi to wychodzi. -
Dzięki wszystkim za rady.
Co do zbieżności też będę chciał ją sam ustawić.
-
Dzięki wszystkim za rady.
Co do zbieżności też będę
chciał ją sam ustawić.Nic trudnego, ale dobrze jest chociaż raz w życiu zobaczyć jak robi to ktoś, kto po prostu już to robił. Umiejętność zostaje do śmierci.
-
Chciałbym przestrzec przed tanimi wahaczami z allegro.
Pół roku temu dokonałem takiego zakupu.
Komplet: 2 wahacze, 6 gum stabilizatora i wszystkie śruby, kosztował mnie chyba 60zł.
Już na początku zdziwiłem się, bo są one nieco dłuższe i od razu po wymianie zbieżność skoczyła na -7mm. Ale nie w tym jest rzecz.Powodem szybkiego jego zużycia była, nie kiepska jakość materiałów metalowych, ale gumowych.
Guma z której jest zrobiona osłona sworznia wahacza jest za twarda i ma kształt, który po zamontowaniu nie radzi sobie z pracą sworznia, z jego wychyleniami i się rozrywa z czasem.
Myślę, że jakby dopracowali właśnie tą osłonkę gumową sworznia, to wahacz by wytrzymał dużo dłużej.Teraz kupiłem wahacze w ASO ale też nie oryginalne, bo oryginalnych już nie mają, ale maja sprawdzonego producenta od którego biorą je od dwóch lat i jeszcze nie mieli reklamacji.
Dałem po 50 zł za sztukę, lecz już na pierwszy rzut oka widać, że wytrzymają dłużej, osłona sworznia ma taki kształt "grzybka", co powoduje, że nie następują drastyczne jej naprężenia przy odchylaniach sworznia.
Jest też zrobiona z bardzo elastycznej gumy i raczej nie zapowiada się, że sparcieje po kilku miesiącach.
Oczywiście po montażu zbieżność znowu w drugą stronę, bo po wymianie: +7mm.Jak rozpoznać te wahacze, na których się przejechałem? Na allegro są to te, które kupuje największa liczba osób.
Poniżej na zdjęciu przedstawiam jak wyglądały moje po pół roku, oraz jak wyglądają nowe badziewia.Na koniec jeszcze dodam, że na końcówki drążków, też trzeba uważać. Jeszcze nie mam sprawdzonych, ale te, które zakupiłem i wymieniłem wraz z wymianą maglownicy, do dobrych nie należą. Znowu wadą jest element gumowy osłony.
Przedstawiam zdjęcie jak wygląda sparciała guma tej osłony drążka po TYGODNIU od zamontowania!!! Wróżę mu jeszcze z dwa miesiące i niestety będę musiał je wymienić.Post ten napisałem, aby nikt, tak jak ja nie musiał eksperymentować przy zakupie i sugerować się (super sprzedawcami) na allegro, bo pamiętajmy, że liczba pozytywnych komentarzy, świadczy o tym, że przesyłka dotarła i towar jest OK (na początku), ale nie świadczy o jego jakości i o tym że po pół roku się rozleci.
-
Chciałbym przestrzec przed
tanimi wahaczami z allegro.No nie przesadzaj.
Ja jeżdżę na tanich wahaczach z Allegro już drugi rok i wszystko jest OK!
Zbieżność co prawda totalnie się rozjeżdża po wymianie, ale ja zbieżność ustawiam sam i dla mnie to żaden kłopot. -
Może trafiłeś na tanie a lepsze. Ja kupiłem dokładnie te co na zdjęciu (można je poznać po kształcie osłony sworznia) i właśnie tak szybko poleciały.
Może dwa lata temu sprzedawano "taniznę" ale innego producenta niż pół roku temu i obecnie?Dlatego umieściłem zdjęcie.
Czy Ty wymieniłeś na takie same, jak u mnie na zdjęciu?One się różnią małymi szczegółami. Wydaje mi się, że jednak musiałeś kupić inne, niż te z mojego zdjęcia, które teraz sprzedaje się na allegro.
Stąd ta różnica w wytrzymałości pewnie.
Błędów przy montażu na pewno nie popełniłem i sam nie naderwałem osłony sworznia.
Dokładnie się przyjrzałem im po zdemontowaniu i przyczyną uszkodzenia było stwardnienie gumy z której wykonana jest osłona sworznia, a następnie rozerwanie jej na skutek normalnych ruchów zawieszenia. -
No nie przesadzaj.
Ja jeżdżę na tanich wahaczach
z Allegro już drugi rok i wszystko jest OK!A może to sprawa liczby przejeżdżanych kilometrów? Ile w ciągu tych dwóch lat zrobiłeś na opisywanych wahaczach, Stachu?
-
A może to sprawa liczby
przejeżdżanych kilometrów? Ile w ciągu tych dwóch lat zrobiłeś na opisywanych wahaczach,
Stachu?Co prawda jeżdżę mało, bo średnio 22 kilometry dziennie, ale po dziurach.
-
A może to sprawa liczby
przejeżdżanych kilometrów? Ile w ciągu tych dwóch lat zrobiłeś na opisywanych wahaczach,
Stachu?A ja mysle, ze to sprawa loterii, jaka jest allegro Tez tam kupowalem - po 27zl/szt - i juz kilka lat jezdze. Teraz jest niestety wiecej dziadowskich podrobek niz kiedys
-
Tez tam kupowalem - po 27zl/szt - i juz kilka lat jezdze.
To jeszcze taniej niż ja.
-
Dzisiaj kupiłem wahacze w firmie POTAK w Łodzi po 40 zł sztuka. Sprzedawca twierdził że ta firma produkowała wahacze do tiktaków w Polsce. Mieli jeszcze koreańskie po 30 zł sztuka.
-
Dzisiaj kupiłem wahacze w
firmie POTAK w Łodzi po 40 zł sztuka. Sprzedawca twierdził że ta firma produkowała wahacze do
tiktaków w Polsce. Mieli jeszcze koreańskie po 30 zł sztuka.A gdzie tu jest wgłębienie na śrubę mocującą ze zwrotnicą ?
Pod osłoną sworznia się schowało ?
-
A gdzie tu jest wgłębienie na
śrubę mocującą ze zwrotnicą ?
Pod osłoną sworznia się
schowało ?Widać połowę bo tak ścieniowało się
-
Widać połowę bo tak
ścieniowało sięTak przeglądam sobie Allegro, bo sam niedługo szykuję się z zakupem przednich wahaczy i trafiłem na cosik takiego ---> KLIK
-
Tak przeglądam sobie Allegro,
bo sam niedługo szykuję się z zakupem przednich wahaczy i trafiłem na cosik takiego ---Drogo trochu
Widziałem tą aukcję
Wahacze odlewane,ale nie wiadomo jak wymiary
Na AK chyba któryś z Matiziaków kupował je do Mietka,ale ja będą się sprawdzały to się dopiero okaże w praniu. -
Drogo trochu
Coś za coś, jeśli faktycznie są dobrej jakości
Wahacze odlewane,ale nie
wiadomo jak wymiaryWymiary to pikuś, zbieżność można ustawić
Na AK chyba któryś z
Matiziaków kupował je do Mietka,ale ja będą się sprawdzały to się dopiero okaże w praniu.Czyli przyjdzie nam poczekać na kolegi wrażenia