Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Wymiana oslon gumowych sworzni wahaczy - jedna byla juz peknieta. Okazuje sie, ze wahacze kupowane po 27zl/szt (juz dobre kilka lat temu) sa w bdb stanie (sworznie chodza ciezko, bez luzow), wiec wymiana moze przedluzy ich zywot
Przy okazji stwierdzilem, ze klocki ferodo mowia juz pa pa (swieci sie tez kontrolka recznego podczas hamowania). Przejechalem na nich 27000km (dosc intensywnie hamuje), wiec jest to chyba niezly wynik. Ostatnio podrozaly - sa po 75zl na allegro, wiec chyba kupie jakies tansze. Potrzebuje dosc miekkie, moze ktos doradzic?
-
JA polecam, które używam niedrogie i dobre Fomary.Kupowałem je po 33zł i sporawo wytrzymują.Nie są twarde za bardzo więc tarcz nie niszczą a u mnie raczej wytrzymują długo na pewno więcej niż 27tys. Ale ja nie mieszkam w dużym mieście i nie hamuje bez przerwy.
Brat jeździ na tych ferodo ale w seacie ibizie i chwali sobie ale 75zl płacił właśnie za te duże klocki.Do ticusia troszke drogie są jednak te ferodo. -
Kiedys ferodo bralem po 60zl, teraz jakby podrozaly. Dla mnie 27000km to duzo, bo wole miec lepsze hamowanie i czesciej klocki zmienic.
Odnosnie klockow fomar - czytalem w archiwum i wszyscy sobie je chwala, wiec prawdopodobnie sie na nie zdecyduje - kosztuja o wiele mniej niz ferodo.
Z innej strony - na allegro widzialem tez klocki lucas, ciekawe jak one sie spisuja
-
ja również bede wymieniał klocki za tydz w swoim aucie ogólnie czeka mnie grubsza robota bo dochodzi wymiana takiej tulejki w ukladzie kierwoniczym malowanie małych kawałków rdzy i sprawdzenie podlogi jak tam wyglada:)
-
Z innej strony - na
allegro widzialem tez klocki lucas, ciekawe jak one sie spisujaNie wiem jak klocki, ale sama firma Lucas (TRW) ma opinię bardzo dobrej
-
Potrzebuje dosc miekkie, moze ktos doradzic?
Jeśli chcesz miękkie, to polecam klocki Siffert. Dużo tańsze od ferodo, ale skuteczność hamowania porównywalna. Ja je zakładałem dwa razy pod rząd. Komplet zjechałem po 30kkm. Teraz znów wróciłem do ferodo, po wymianie tarcz na TRW (Lucas).
Muszę przyznać, że jest to bardzo przyzwoity zestaw. -
jest to bardzo przyzwoity zestaw.
Juz kupilem fomar Mam tarcze nacinane zameto i do nich mialem klocki ferodo, ale duzo slyszalem o tym, ze tansze fomary tez daja rade, wiec zakupilem
-
Dziś założyłem nowe przewody zapłonowe Janmor, takie tylko mieli ale autko już chodzi inaczej. Nie dusi się z powodu wilgoci i co więcej przestało szarpać i nie ma dziury w gazie .
Dziś był też dzień mycia mojego Tico i stwierdzam że niestety maska zaczyna korodować . -
Wymiana tłumika końcowego i -215zł
Dzisiaj pierwszy raz nie przeszedłem przeglądu (tylne hamulce) -100zł (mam robotę na jutro i byle pogoda była
-
Wymiana tłumika
końcowego i -215złDedykowanego Ultera tam wsadziłeś? :totalszok:
-
Dedykowanego Ultera
tam wsadziłeś? :totalszok:Nie
W sumie nawet nie przeszkadzał mi ten klang jednak co cisza to ciszaMiałem do wyboru gorszej jakości z roczną gwarancją za 160 lub lepszy z 2letnią za 185 - niestety ale w Opolu są takie ceny a na Allegro nie było zbytnio czasu
- uszczelka 5zł + robocizna 25zł
-
Dzisiaj wymiana przewodów WN i nowa kopułka. Niestety jedno zrobione a tu dziś chyba zaczyna mi się odzywać tylne łożysko i hamulce też coś posłabły :((.
-
Nie
W sumie nawet nie
przeszkadzał mi ten klang jednak co cisza to cisza
Miałem do wyboru
gorszej jakości z roczną gwarancją za 160 lub lepszy z 2letnią za 185 - niestety ale
w Opolu są takie ceny a na Allegro nie było zbytnio czasu- uszczelka 5zł +
robocizna 25zł
Cały czas sądziłem, że to w Sz-nie są ceny z kosmosu...
Pół roku temu kupowałem tłumik końcowy w sklepie i płaciłem coś koło 100zł
Do tego uszczelka tyle co Ty.
Robocizny już nie pamiętam bo było kilka rzeczy wtedy robione. - uszczelka 5zł +
-
Cały czas sądziłem,
że to w Sz-nie są ceny z kosmosu...Ano niestety Opole miasto wojewódzkie i zagłębie mniejszości de - raz jadąc do pracy podjechałem wymienić gumy z letnich na zimowe i usłyszałem 70zł
No ale tragedii nie ma, na aledrogo znalazłem jakiś z 2letnią gwar. za 130+wysyłka więc przepłaciłem jakieś 35zł i tego się będę trzymał
-
Wymiana tylnych hamulców (bębny+szpilki, samo-rozpieracze, sprężynki, szczęki i łożyska - jako, ze na więc nie przez allegro i 400zł mniej+objazd całego
ale za to autko hamuje i na rok z głowy przegląd
-
Wymiana tylnych
hamulców (bębny+szpilki, samo-rozpieracze, sprężynki, klocki i łożyska - jako, ze na
szybko więc nie przez allegro i 400zł mniej+objazd całego miasta
ale za to autko
hamuje i na rok z głowy przegląd -
oj tam szczęki czy klocki - grunt że hamuje
-
oj tam
szczęki czy klocki - grunt że hamujePrzyjdzie nowy na forum i sobie pomyśli, że Tico ma z tyłu tarcze hamulcowe
I nowy zrobi "wow"!Ps. zrób edytkę
EOT
-
Dzisiaj wymieniłem chłodnice na nową Thermotec i zalałem układ płynem Dynagel.
Oczywiście dzięki poradzie LEO wcześniej przygotowałem sobie uszczelki z gąbki i przykleiłem butaprenem.Oby ta nowa chłodnica posłużyła parę lat;)
-
Ja wczoraj zmieniłem z moim tatą wahacze oraz wszystkie gumy z tym związane... Nie mogliśmy tylko odkręcić od strony pasażera śruby zacisku gałki wahacza w piaście... śruba się strasznie obrobiła odkręcaliśmy ją nawet przecinakiem jednak w związku z kiepskim dojściem do tej śruby musieliśmy wymontować całą piastę i dopiero wymontowaliśmy śrubę... zamontowaliśmy dwa nowe wahacze z gumami nowymi na stabilizatorze... Stary wahacz pasażera już był mocno wyrobiony...