Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Kto tak pisze? I gdzie?
Jesteś pierwszy, zdaje się...
Ktoś tak w jakiś temacie napisał o serii stłuczek srebrnych Tico
-
Ktoś tak w jakiś temacie
napisał o serii stłuczek srebrnych TicoSerio? Nie pamiętam.
Pamiętam tylko, że lansowano twardo spiskową teorię o korodowaniu WYŁĄCZNIE srebrnych - inne nie rdzewieją (to pewne)... -
A wczoraj mój ticuś dostał
strzała od emeryta w niebieskim CC
To co piszecie, że srebrne
mają pecha to chyba prawda...Mój jakoś się trzyma
W swoim tiktaku muszę wymienić świece zapłonowe+przewody WN, tylko nie wiem jakie będą dobre i w miarę tanie.
-
Regulacja obrotow biegu jalowego (obnizenie), czyszczenie gaznika domowym sposobem (sprezone powietrze i przegazowka bez filtra powietrza). Przy okazji okazalo sie, ze jeden z wezykow podcisnienia spadl z rurki metalowej i obroty silnika byly nierownomierne. Teraz silniczek pracuje ciszej, niemal bezglosnie i rowno.
Czyszczenie swiec i kontrola przerwy elektrody. Czyszczenie kopulki rozdzielacza zaplonu.
Przyszla tez pora na letnie kola
-
Już zrobiony.
Robocizna 100zł
reflektor 30zł
błotnik 40zł
koło z oponą 40złMam fotkę od mojej narzeczonej, w piątek zobaczę go na własne oczy
-
Dzis mechanik wprasowal zakupione tuleje wahaczy tylnych i calosc juz zmontowalem. Ciekawe jak dlugo posluza.
-
Zregenerowałem wczoraj zaciski hamulcowe (demontaż, usunięcie nalotu rdzy, szlifowanie, czyszczenie, smarowanie, malowanie części zacisku farbą na rdzę ). Miałem wymienić klocki, ale jeszcze bardzo dobrze się trzymają.
-
Już zrobiony.
Robocizna 100zł
reflektor 30zł
błotnik 40zł
koło z oponą 40złno nie, nie mów że to robota opłacana z OC sprawcy, bo żal bierze jak się na to patrzy.
-
poprawiona i naprawiona instalacja elektryczna pod zderzakiem z tyłu (w końcu działa przeciwmgłowe)
półka pod głośniki w trakcie przygotowań :cool: -
w ostatnich 2 tygodniach :
- zamontowane glośniki 13cm w drzwi przód
- zrobiona zabudowa bagażnika na 2x elipsy i skrzynie basową głośnik 25cm ( jaki ten bagażnik jest mały , głośnik 30cm mi się nie mieścił)
- w aucie ponownie prana tapicerka
- kilka razy odkurzone
- założone dywaniki na lato
- umyte dokładnie i za woskowane
- wyczernione elementy plastikowe/czarne
- przyciemnone szyby (wszystkie za kierowcą)
- nabłyszczone oponki
- wymyta komora silnika z pozostałości zimy
- wymieniony silnik dmuchawy
- wyczyszczone włączniki oświetlenia kabiny - już działają idealnie
To chyba wszystko Autko od zakupu zmieniło się o 180'C na lepsze
-
Zmieniłem wreszcie olej w silniku. Znowu BP Visco 5000, 5W40 - pełny syntetyk, a na budziku już 160 kkm.
Wymiana opon na letnie.
Wyjąłem po raz drugi w życiu (teraz żałuję, że tylko raz to zrobiłem kiedyś) wykładzinę i zobaczyłem rdzę na podłodze w dwóch miejscach. Cóż, i tak nieźle po 12 latach...
A wykładzinę warto wyjąć, uprać i wszystko wysuszyć. Jest z nią trochę roboty (trzeba wyjąć fotele przednie, odkręcić plastiki przy drążku zmiany biegów i rączce hamulca ręcznego oraz wykręcić mocowania pasów... Ale warto to zrobić po zimie - szczególnie takiej, jak ostatnia - bardzo śnieżnej i mokrej. -
no nie, nie mów że to robota
opłacana z OC sprawcy, bo żal bierze jak się na to patrzy.Nie, po prostu wziąłem od dziadzia 300 zł (więcej przy sobie nie miał) i udało mi się zmieścić
-
Nie, po prostu wziąłem od
dziadzia 300 zł (więcej przy sobie nie miał) i udało mi się zmieścićDlatego trzeba pisać oświadczenia lub wzywać policję
-
No cóżpojechałeś po bandzie.Pewnie w domu opowiada Dziodzio że rozbił Ci przód i wykpił się 300zł.Tyle to by dostał mandatu .A Tobie by pewnie ubezpieczyciel wypłacił z 1000zł.Takto nie dość że trzeba kupować części, naprawiać i malować błotnik a wszystko to za 300zł. Sorki ale je nie rozumiem takiego podejścia do własnej szkodyw samochodzie.Tyle to biora za malowanie 1 elementu by był dobrze zrobiony.
-
Nie, po prostu wziąłem od
dziadzia 300 zł (więcej przy sobie nie miał) i udało mi się zmieścićtyle to ja wziełem od gościa za wgnieciony błotnik i pęknięte mocowanie zderzaka - śladu po stłuczce nie było po 10min mojej pracy
rzeczywiście lepiej byś na tym wyszedł spisując oświadczenie ze sprawcą,
niech to będzie nauczką dla innych -
W okresie przed świętami jak i po świętach na wsi było robione:
- wymiana oleju z filtrem,
- wymiana przegubu prawego,
- naciągnięty pasek co by już nie popiskiwał,
- regulacja zaworów i wymiana uszczelki,
- auto umyte i nawoskowane,
- wysuszenie wykładziny po zimie,
- naprawa światła przeciwmgielnego oraz podświetlania tablicy
- uszczelnienie silikonem dziury w uszczelce przedniej szyby,
I to już chyba tyle
-
Wymiana żarówki tylnej lampy.
-
Witam wszystkich, w zeszłym tygodniu miałem pranie dywaników, pokrowców i założenie trzeciego stopu, co prawda "made in china", ale o ile bezpieczniej...
dziś skończyłem montować centralny zamek na pilota - z dwójką dzieci otwierać wszystkie drzwi ręcznie to masakra:)Jakiś czas temu zrobiłem modyfikację podświetlenia włączników wycieraczki tylnej szyby i reszty, według sugestii ze strony klubowej (wielkie dzięki za pomysł) - tylko nie mogę dostać nigdzie tych 3 brakujących żaróweczek:( - może ktoś z forumowiczów mnie poratuje??? Piszcie na maila.
Pozdrawiam -
Wątek dla Nowych KLIK
OT
Pzdr -
Wymiana wężyka idącego z przewodu paliwowego do pompy paliwa. Stary był już popękany i nie wytrzymał przy wymianie pompy:) Tym samym smród benzyny w kabinie został usunięty.