Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Mama??? Nie wiem
Z tą Mamą to żartowałem Ale tyle tam u nich ludzi, że nigdy nic nie wiadomo.
-
Zapłon opóźniony. Znowu ładnie pali i nie prycha na ssaniu
-
Zapłon opóźniony.
Znowu ładnie pali i nie prycha na ssaniuNa ile stopni ustawiłeś ?
-
Ja tu nowy, ale w temat "Gaźnik" stawiłem posta więc zapraszam zorientowanych w temacie, bo zaczyna mi to doskwierać.
A przy okazji - witam wszystkich użytkowników "tikulców" serdecznie
-
Jakiś czas temu
wymieniałem. A dzisiaj zauważyłem, że pęknięta jest uszczelka i ucieka tamtędy olej.
Jutro wymienię tą uszczelkę i jeśli to będzie to, to chyba Cię "ozłocę" . Bo
denerwuje to strasznie .Ja kiedyś miałem podobną sprawę, ale u mnie powodem była linka napędzająca licznik.
Można to szybko sprawdzić odłączająć na chwilę linkę od skrzyni biegów. -
Na ile stopni
ustawiłeś ?Poluzowałem górną śrubę, 2 razy młoteczkiem i po sprawie xD
Jakieś 2 mm cofnąłem od poprzedniego ustawienia, nie mam strobo, to nie sprawdzę ile stopni.
Grunt, że prosto i skutecznie.
-
Autko wróciło z warsztatu. Wymieniony został uszkodzony termostat (po raz pierwszy w historii ) wraz z płynem chłodzącym. Oprócz tego wyregulowane zostały zawory, wymieniona uszczelka pokrywy zaworów, wymieniony olej silnikowy (na półsyntetyczny GM 10W40) wraz z filtrem. Na koniec silniczek został umyty - bo uszczelka pod pokrywą zaworów dość mocno się pociła przed wymianą. Jakiś czas temu (przy okazji wymiany pompy hamulcowej i serwa) wyrzuciłem też osłonę kolektora wydechowego. Przepaliły się i oderwały 2 z 3 śruby mocujące ją do kolektora i osłona niesamowicie wibrowała. Docelowo na kolektor trafi bandaż termiczny.
-
wraz z filtrem. Na koniec silniczek został umyty - bo uszczelka pod pokrywą zaworów
dość mocno się pociła przed wymianą.Czym i jak myles?
-
Czym i jak myles?
Chyba karcherem Żona się zajmowała tym - ja w Rzeszowie teraz jestem
-
Ja kiedyś miałem
podobną sprawę, ale u mnie powodem była linka napędzająca licznik.
Można to szybko
sprawdzić odłączająć na chwilę linkę od skrzyni biegów.Jutro sprawdzam! Dzięki za wskazówkę!
P.s
Próbowałem odpiąć ją, ale niestety nie mogę jej wyjąć a nie chce specjalnie zakłądać nowego tematu. W szukajce dosyć mało niestety na ten temat mowa (chyba, że nie znalazłem). Powiedzcie czy tam jest jakis zatrzask? Wkręcana, wciskana ? 96r jest mój Tiktak.
-
Wymiana kolumny kierowniczej - 30 minut spokojnej pracy i w efekcie cisza na nierownosciach. Minimalnie lzej pracuje kierownica
Wymienilem tez antene - stara juz nie odbierala jak nalezy. W tej nowej jest za krotki kabel Nie ma to jak oszczednosci producenta...
Przymierzam sie na weekendzie do wymiany calego ukladu hamulcowego (przewody sztywne, elastyczne, reperaturka pompy i plyn). Wszystko oprocz plynu juz czeka Mozecie polecic jakis dobry plyn DOT-4?
-
Mozecie polecic jakis dobry plyn DOT-4?
Ja zawsze kupowałem płyn Organika w Auchan a ostatnio kupiłem wyprodukowany przez Boryszef. Szczerze to jeszcze nie zauważyłem różnicy;)
-
Ja zawsze kupowałem
płyn Organika w Auchan a ostatnio kupiłem wyprodukowany przez Boryszef. Szczerze to
jeszcze nie zauważyłem różnicy;)Ja to raczej w markecie kupowal nie bede
-
Mozecie polecic jakis
dobry plyn DOT-4?Jeździłem na Orlenowskim,a teraz jeżdżę na Ferrodo i różnicy nie widzę zbytnio.
Lepiej częściej wymienić płyn hamulcowy a nie szukać lepszych czy gorszych IMO -
Lepiej częściej
wymienić płyn hamulcowy a nie szukać lepszych czy gorszych IMOMasz racje w sumie, u mnie przy okazji remontu i plyn wymienie Zastanawiam sie tez czy kupowac tez jakis najtanszy w celu samego przeplukania nowej instalacji, a potem wlac ten wlasciwy.
-
Masz racje w sumie,
u mnie przy okazji remontu i plyn wymienie Zastanawiam sie tez czy kupowac tez
jakis najtanszy w celu samego przeplukania nowej instalacji, a potem wlac ten
wlasciwy.Jeżeli cała instalacja jest nowa, to z czego chcesz płukać ? Szkoda kasy.
-
Jeżeli cała
instalacja jest nowa, to z czego chcesz płukać ? Szkoda kasy.W sumie racja
-
Ja dziś wymieniłem zbiornik paliwa stary wytrzymał zaledwie trzy lata ale z winy warsztatu bo nie został zakonserwowany czyli nie można nikomu ufać.A tak wymiana poszła gładko bez niespodzianek
-
To nie tylko wina warsztatu tylko oszczędzania i kupowania zbiornika rzemiosła polskiego zamiast fabrycznego produktu. Licha blacha i tyle a do tego sypie się syf z kół na niego.Dlatego sam kupiłem prawie prawie jak nowy używany zbiornik za 65zł z wysyłka - oryginał fabryczny GM.
-
Masz racje w sumie,
u mnie przy okazji remontu i plyn wymienie Zastanawiam sie tez czy kupowac tez
jakis najtanszy w celu samego przeplukania nowej instalacji, a potem wlac ten
wlasciwy.Przy tak daleko idącym remoncie hamulców i tak wypłuczesz układ zalewając go płynem oraz przy odpowietrzaniu