Rozrząd , kiedy wymienić?
-
Jako ze temat założony to od
razu ja skorzystam. Jak to jest z pompą wody przy wymiane rozrządu, wymieniać od razu i spać
spokojnie, czy czekać aż padnie, bo i tak szkody nie narobi?Ja czekałem i dopiero jak zaczęła cieknąć wymieniłem.
Pompa może np. cieknąć,może mieć luzy i w najgorszym wypadku zaciąć się co skutkuje zerwaniem paska rozrządu :szalone: -
Ja jako właściciel 9 letniego tico wymieniłem w październiku zeszłego roku pasek rozrządu oraz pompę wody. Musze przyznać ze na jednym pasku jeżdził od nowości czyli 9 lat (72kkm) i przy wymianie mechanik mi zostawił stary pasek. Był on w traginczym stanie, aż sie dziwie ze w ogóle nie pękł. KOszt wymiany paska rozrządu, pompy wody i filtra powietrza...wraz z czyszczeniem gaźnika...400zl.
-
Chyba o pompę wody Ci
chodziło
U Mnie wytrzymała 175kkm
Nie rozumie za bardzo co
chciałeś powiedzieć mówiąc wymienić rozrząd?Czyli pasek, rolka napinająca, pompa wody. A to chodziło mi o te koła zębate źle to troche określiłem U mnie sie zbliża właśnie wymiana paska rozrządu więc sie upewniam czy tylko to bo cos czasem mi piszczy na biegu jałowym
-
Czyli pasek, rolka
napinająca, pompa wody. A to chodziło mi o te koła zębate źle to troche określiłemPowiem Ci że koła zębate przeżyją auto
U mnie
sie zbliża właśnie wymiana paska rozrządu więc sie upewniam czy tylko to bo cos czasem mi
piszczy na biegu jałowymPewnie piszczy pasek alternatora.Może być czasem za bardzo luźny lub zużyty.
-
Pewnie piszczy pasek
alternatora.Może być czasem za bardzo luźny lub zużyty.Pasek był zakładany nowy w lipcu, to piszczenie było na starym pasku klinowym i jest na tym
-
Pasek był zakładany nowy w
lipcu, to piszczenie było na starym pasku klinowym i jest na tymto moze łożyska alternatora?
przy zbyt mocnym naciągnięciu paska łożyska lubią się posypać -
to moze łożyska alternatora?
przy zbyt mocnym naciągnięciu
paska łożyska lubią się posypaćNiestety nie powiem, że nie, lecz musze to wziąsć pod uwagę, ale dobrze wiedziec. Można to w jakis sposób sprawdzić?
-
Niestety nie powiem, że nie,
lecz musze to wziąsć pod uwagę, ale dobrze wiedziec. Można to w jakis sposób sprawdzić?Na początek to najprościej zdjąć pasek klinowy i w ten sposób unieruchomić altka, a następnie odpalić samochód i posłuchać czy dalej coś się odzywa
-
Jako ze temat założony to od
razu ja skorzystam. Jak to jest z pompą wody przy wymiane rozrządu, wymieniać od razu i spać
spokojnie, czy czekać aż padnie, bo i tak szkody nie narobi?Jak padnie pompa wody to szkód może narobić.
Patrz mój wątek - napisałem tam w jakim stanie była moja pompa... -
Przy tym przebiegu pompy nie ruszaj. Sprawdź tylko czy nie ma luzu. Wystarczy zmienić pasek i napinacz.