nowy termostat temperatura otwarcia 88 stopni
-
Jak nie zapomnę, to jutro
sprawdze parametry tego ustroistwa i zapodam jakąś fotkę...Ja bym jednak zmienil termostat zamiast kupowac takie wynalazki. Ma to wiecej plusow (chociazby brak problemow z niedogrzaniem). Wielu userow chwali sobie to rozwiazanie. Osobiscie zamowilem dzisiaj termostat na 88 stopni i niebawem bede montowal. Dam znac jak wyglada sytuacja po jego wymianie.
-
rozglądam sie za farelkami samochodowymi na 12v dla szybszego nagrzania
wnętrza auta.jakoś chwilę przed świętami widziałem coś takiego w REALu lub Auchanie, pod gniazdo zapalniczki, w cenie 38 zł bodajże. nawet się przez chwilę nad tym zastanawiałem, ale, pomijając ekstremalnie niskie temperatury na dworze, wszyscy zazwyczaj narzekają że mam za gorąco w samochodzie.
-
Ja bym jednak zmienil
termostat zamiast kupowac takie wynalazki. Ma to wiecej plusow (chociazby brak problemow z
niedogrzaniem).Toteż wymieniłem termostat, o czym już pisałem
Wielu userow chwali sobie to rozwiazanie. Osobiscie zamowilem dzisiaj
termostat na 88 stopni i niebawem bede montowal. Dam znac jak wyglada sytuacja po jego
wymianie.NIe zawiedziesz się
-
nawet się przez chwilę nad tym zastanawiałem, ale, pomijając ekstremalnie niskie temperatury
na dworze, wszyscy zazwyczaj narzekają że mam za gorąco w samochodzie.Jaja sobie robisz? :totalszok:
Musiałaby to być farelka na 220 V, a nie takie "cudo" za 38 PLN... -
Jaja sobie robisz?
:totalszok:
Musiałaby to być farelka na
220 V, a nie takie "cudo" za 38 PLN...jaja że się nad tym zastanawiałem czy że moim pasażerom za gorąco?
jeśli to pierwsze to myślałem nad dwoma takimi urządzeniami (no i rozdzielacz do zapalniczki), żeby zamontować je gdzieś nad pasami na słupkach (bodajże ze 3m przewodu przy tym jest) jako wspomaganie odparowywania bocznych szyb, bo nienawidzę jak mi ktoś łapą albo rękawem po szybie maże.
a jeśli to drugie to co ja na to poradzę? sam jak się zapomnę i ustawię nawiew na stopy to muszę chwilę pocierpieć, bo zazwyczaj mam na nogach buty z blachami (metalowe wkładki chroniące palce) i jak się nagrzeją to nie ma zmiłuj. a że jakoś nie mogę coponiektórych nauczyć że to nie polonez i w kurtce nie trzeba siedzieć (i parować mi na cały samochód przez całą drogę) to już inna sprawa. ja nagrzewam tyle żebym mógł jechać bez kurtki i z podwiniętymi rękawami, bo mi tak wygodnie.
a co do mocy takich urządzeń to po przeszukaniu na szybko "co tam Panie w sieci słychać" moge powiedzieć iż mają zazwyczaj 150 - 160W
-
link do sklepu dla zainteresowanych.
Jeżeli możesz to poproszę o ten link do tego sklepu, lub inną możliwość
kontaktu z tym sklepem.Dzięki ! -
a co do mocy takich urządzeń
to po przeszukaniu na szybko "co tam Panie w sieci słychać" moge powiedzieć iż mają zazwyczaj
150 - 160WMasz rację. Ten co mam ma moc 150 W i jest podobny do tego:
http://www.allegro.pl/item880429838_wentylator_samochodowy_12v_webasto_nagrzewnica.html
Ale mimo wszystko jest on bardziej gadżetem, niż przydatnym urządzeniem. No chyba, że w maluchu do dmuchania na boczną szybę...bo wnętrza za nic nie podgrzeje w najmniejszym stopniu. -
Skoro widze tutaj opinie na temat tego urządzenia to zmnienie zdanie i może jednak nie kupie A termostatu nie zmienie dopóki ten nie zacznie szwankowac, a jak sie popsuje to wtedy sprawie sobie ten z temp. otwarcia 88 stopni. Zakrycie wlotów w zderzaku daje rade
-
dopóki ten nie zacznie szwankowac, a jak sie popsuje to wtedy sprawie sobie ten z temp.
otwarcia 88 stopni. Zakrycie wlotów w zderzaku daje radeDaje rade i u mnie ale nie na krotka mete (czytaj: krotkie trasy) Samochod musi sie dlugo nagrzewac, co powoduje dyskomfort i wieksze spalanie. Dodam, ze nie uzywam od razu po starcie ogrzewania, dajac silnikowi troche czasu na rozgrzanie. Mysle, ze wymiana termostatu poprawi ta sytuacje
Co do wynalazkow typu marketowa farelka samochodowa - tak jak przedmowca musze stwierdzic, ze to tylko dodatkowe obciazenie alternatora, a efekty marne
-
Daje rade i u mnie
ale nie na krotka mete (czytaj: krotkie trasy) Samochod musi sie dlugo nagrzewac, co
powoduje dyskomfort i wieksze spalanie. Dodam, ze nie uzywam od razu po starcie ogrzewania,
dajac silnikowi troche czasu na rozgrzanie. Mysle, ze wymiana termostatu poprawi ta sytuacjeCo do wynalazkow typu
marketowa farelka samochodowa - tak jak przedmowca musze stwierdzic, ze to tylko dodatkowe
obciazenie alternatora, a efekty marneJa wymieniłem termostat na Vernet
4 km i w autku cieplutko -
ma ktos zdjecie w jakim polozeniu ma byc dziubek termostatu wlozony do silnika
-
Właśnie zakupiłem na stronce podanej przez kogoś wcześniej termostat ale zamiast tego verneta wybrałem stahlter. Zobaczymy czy faktycznie sa tak dobre jak zachwala producent na stronie.Bo zakupiony wcześniej firmy JC wytrzymał 1 miesiąc i się zaciął.Cena z przesyłka mniejsza niż za jakiś zamiennik koreański u nas w sklepie.
http://www.motoplatforma.com/index.php?p148,termostat-stahlter-44300-82-daewoo-suzuki-innocenti
-
Odświeżę trochę ten temat, bo nie chcę zakładać nowego. Mam pytanie do osób, które wymieniały u siebie termostat na ten o temp. otwarcia 88 stopni czy przy okazji jego wymiany zakładaliście tą papierową uszczelkę między obudowę termostatu, tą która była w komplecie z termostatem. Ja ją założyłem i teraz tak sobie myślę czy dobrze zrobiłem, bo przy temp. otoczenia około +1 jak silnik pracuje na luzie już po około pięciu minutach górny wąż zaczyna się robić ciepły. Myślę, że może przez tą uszczelkę termostat nie jest dobrze "uszczelniony" i przepuszcza płyn.
-
Ale masz fajne kontrolki świateł i świateł mijania.
Super!