Drugi cylinder nie pracuje :(


  • Użytkownik archiwalny

    Witam wszystkich, od paru dni mam spory probel z tikaczem, szukałem informacji w necie odnosnie moje problemu lecz nic nie znalazłem. Problem polega na tym że nie pracuje mi środkowy cylinder. Wymieniłem świece zapłonowe, przewody WN też są praktycznie nowe (niecałem pół roku, sa napewno dobre bo sprawdzałem), kopułka i palec również dość nowe (teraz dla pewności rozebrałem i przeczyściłem, choć nie było jakiegoś istotnego osadu). Codziennie doszukuje sie w nim problemu i nic. Iskra na świece dochodzi od środkowego cylindra napewno dochodzi, tylko tak jakby w nieodpowiednim momencie ponieważ jak są wszystkie świece podłączone i "pracują" 3 sylindry to bardzo trudno jest odpalić silnik. JAk już sie uda to tylko i wyłącznie z gazem i trzeba trzymać noge na gazie ponieważ silnik nie ma siły do utrzymania obrotów i momentalnie gaśnie. Sytuacja wyglada inaczej jak odłącze przewód WN od 2 świecy. Silnik po chwili odpala, ma siłe utrzymać obroty jałowe, choć jest wyczuwalnie słabszy - jednak pracuje znacznie lepiej niż jak są podłączone wszystkie świece. Sam jestem jeszcze dość młodym kierowcą i nie o wszystkim mam pojęcie (dlatego prosze o wyrozumiałość od osób na forum które znają sie na rzeczy <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> Prosiłem o pomoc znajomych którzy z motoryzacją i mechaniką samochodowa maja jakieś tam doczynienia już od 15-20 lat jednak i oni rozkładają ręce. Jedyne co mi w tym momencie przychodzi do głowy to może coś jest nie tak z modułem zapłonowym lub cewka Halla??

    Z tikaczem nie miałem wiekszych problemów, zawsze jakoś wychodził z opresji. Po ostatnich deszczach zaczą pokazywać fanaberie. CZasem odpalał dopiero po 2,3 razie, bywało że i przez pół godziny nie chciał mi odpalić. Trzy dni temu odpalił od razu, obroty też łapał OK, przejechałem około 1km, zatrzymałem sie na światłach i przy próie ruszenia zgasł. Przestałem tak 3 zmiany śiateł i wkońcu odpalił. przejechał może ze 100 metrów, wrzuciłem na luz i znowu zgasł. Od tej pory juz nim nie jeżdże ponieważ są problemy z tym cylindrem.

    Prosiłbym o pomoc i o wyrozumiałość <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Wymieniłem świece zapłonowe, przewody WN też są praktycznie nowe (niecałem pół
    roku, sa napewno dobre bo sprawdzałem), kopułka i palec również dość nowe (teraz dla
    pewności rozebrałem i przeczyściłem, choć nie było jakiegoś istotnego osadu). Codziennie
    doszukuje sie w nim problemu i nic. Iskra na świece dochodzi od środkowego cylindra napewno
    dochodzi,

    A sprawdzałeś w mokre dni ?

    U mnie też przewody suche były ok, a dopiero jak podczas padającego deszczu sprawdzałem przewody to okazało się że jeden jest do bani.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam wszystkich, od paru dni mam spory probel z tikaczem, szukałem informacji w necie odnosnie
    moje problemu lecz nic nie znalazłem. Problem polega na tym że nie pracuje mi środkowy
    cylinder. Wymieniłem świece zapłonowe, przewody WN też są praktycznie nowe (niecałem pół
    roku, sa napewno dobre bo sprawdzałem), kopułka i palec również dość nowe (teraz dla
    pewności rozebrałem i przeczyściłem, choć nie było jakiegoś istotnego osadu). Codziennie
    doszukuje sie w nim problemu i nic. Iskra na świece dochodzi od środkowego cylindra napewno
    dochodzi, tylko tak jakby w nieodpowiednim momencie ponieważ jak są wszystkie świece
    podłączone i "pracują" 3 sylindry to bardzo trudno jest odpalić silnik. JAk już sie uda to
    tylko i wyłącznie z gazem i trzeba trzymać noge na gazie ponieważ silnik nie ma siły do
    utrzymania obrotów i momentalnie gaśnie. Sytuacja wyglada inaczej jak odłącze przewód WN od
    2 świecy. Silnik po chwili odpala, ma siłe utrzymać obroty jałowe, choć jest wyczuwalnie
    słabszy - jednak pracuje znacznie lepiej niż jak są podłączone wszystkie świece. Sam jestem
    jeszcze dość młodym kierowcą i nie o wszystkim mam pojęcie (dlatego prosze o wyrozumiałość
    od osób na forum które znają sie na rzeczy Prosiłem o pomoc znajomych którzy z motoryzacją
    i mechaniką samochodowa maja jakieś tam doczynienia już od 15-20 lat jednak i oni
    rozkładają ręce. Jedyne co mi w tym momencie przychodzi do głowy to może coś jest nie tak z
    modułem zapłonowym lub cewka Halla??
    Z tikaczem nie miałem wiekszych problemów, zawsze jakoś wychodził z opresji. Po ostatnich
    deszczach zaczą pokazywać fanaberie. CZasem odpalał dopiero po 2,3 razie, bywało że i przez
    pół godziny nie chciał mi odpalić. Trzy dni temu odpalił od razu, obroty też łapał OK,
    przejechałem około 1km, zatrzymałem sie na światłach i przy próie ruszenia zgasł.
    Przestałem tak 3 zmiany śiateł i wkońcu odpalił. przejechał może ze 100 metrów, wrzuciłem
    na luz i znowu zgasł. Od tej pory juz nim nie jeżdże ponieważ są problemy z tym cylindrem.
    Prosiłbym o pomoc i o wyrozumiałość

    Radziłbym pojechać do dobrego elektrona, ale nie takiego co tylko alternatory-rozruszniki robi <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

    Po przeczytaniu Twojego tekstu nasuwa mi się jedna myśl- na 2 cyl, źle ustawiony zapłon,ale ustawia się całą kopułką wg 1 szego chyba. Tak jakby iskra była już po sprężeniu mieszanki,bo nie wiem czy mogła by być przed <img src="/images/graemlins/niewiem.gif" alt="" /> Najlepiej odwiedzić jednak elektryka.


  • Użytkownik archiwalny

    A sprawdzałeś w mokre dni ?
    U mnie też przewody suche były ok, a dopiero jak podczas padającego deszczu sprawdzałem przewody
    to okazało się że jeden jest do bani.

    Tikacz ma takie same objawy zarówno jak jest mokro jak i w suche dni, poza tym iskra idzie tylko w nieodpowiednim momencie


  • Użytkownik archiwalny

    Radziłbym pojechać do dobrego elektrona, ale nie takiego co tylko alternatory-rozruszniki robi
    Po przeczytaniu Twojego tekstu nasuwa mi się jedna myśl- na 2 cyl, źle ustawiony zapłon,ale
    ustawia się całą kopułką wg 1 szego chyba. Tak jakby iskra była już po sprężeniu
    mieszanki,bo nie wiem czy mogła by być przed Najlepiej odwiedzić jednak elektryka.

    Dokła dnie tak, na 2 cylinder jest zapłon w nieodpowiednim momencie, lecz na pozostałe jest ustawiony ok, a tam jest tak jak mówisz, ustawienie kąta zapłonou do wszystkich. Nie daje mi jeszcze spokoju kopułka i palec. Co prawda były niedawno wymieniane, ale po rozebraniu miał na stykach dość gruba warstwe osadu, próbowałem ta warstwe usunać papierem sciernym i teraz po złożeniu jest taki efekt że albo mi palec ociera o kopułke albo w środku pożądnie iskrzy <img src="/images/graemlins/frown.gif" alt="" /> Czy podawanie iskry w nieodpowiednim momencie może być spowodowane właśnie przez ta kopułke i palec??


  • Użytkownik archiwalny

    Tikacz ma takie same objawy zarówno jak jest mokro jak i w suche dni, poza tym iskra idzie tylko
    w nieodpowiednim momencie

    Witam serdecznie!
    Może jednak udało Ci się usunąć usterkę, tylko o tym nie wiesz. Przypadkiem nie zamieniłeś przewodów?


  • Użytkownik archiwalny

    Witam serdecznie!
    Może jednak udało Ci się usunąć usterkę, tylko o tym nie wiesz. Przypadkiem nie zamieniłeś
    przewodów?

    Nie, przewody są w dobrej kolejności, juz to sprawdzałemz reszta bo znalazłem tutaj na forum prawidłowe założenie kabli WN i było wszystko OK - dodatkowo napisałem sobie numerki 1-3 na silniku i kopułce żeby w przyszłości tego nie pomieszać. A tikacz jak stał tak stoi pod blokiem


  • Użytkownik archiwalny

    Nie, przewody są w dobrej kolejności, juz to sprawdzałemz reszta bo znalazłem tutaj na forum
    prawidłowe założenie kabli WN i było wszystko OK - dodatkowo napisałem sobie numerki 1-3 na
    silniku i kopułce żeby w przyszłości tego nie pomieszać. A tikacz jak stał tak stoi pod
    blokiem

    Witam raz jeszcze!
    Nie chciałbym być nudny, ale nie dają mi spokoju jednak te przewody. Czy na kopułce widzisz błądzącą iskrę-przebicie,czy słyszysz delikatne "strzały", jak sprawdzałeś przewody? Czy końcówki przewodów były czyste, czy zadymione? Usterka jest zmienna, czyli występuje tam, gdzie coś się może ruszać. Daj znać.


  • Użytkownik archiwalny

    witam

    ja stawiam na 3 opcje
    1.zle zalozone kable (zla kolejnosc)
    2.rozregulowany zaplon
    3.walniety aparat zaplonowy

    jezeli kable i swiece sa ok, to nie widze innej opcji. chyba,ze w kopulce masz jakis styk wypalony. jeszcze jedna ew jaka mi przychodzi do glowy to uszkodzony palec od przewodu WN. kiedys mi sie wepchnal glebiej i zapinka sie zagiela. wyciagnalem kombinerkami,dogialem tak jak trzeba i smiga do dzis. ale z problemu chodzenia na 2och garach nie mialem.

    pozdrawiam


  • Użytkownik archiwalny

    Nie, przewody są w dobrej kolejności, juz to sprawdzałemz reszta bo znalazłem tutaj na forum
    prawidłowe założenie kabli WN i było wszystko OK - dodatkowo napisałem sobie numerki 1-3 na
    silniku i kopułce żeby w przyszłości tego nie pomieszać. A tikacz jak stał tak stoi pod
    blokiem

    Patrząc na schemat można się domyślać, może regulator odśrodkowy?



  • Użytkownik archiwalny

    SIedziałem grzebałem wszędzie gdzie sie dało i udało sie rozwiązać problem <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" /> Problem tkwił w kopułce, a mianowicie było przebicie, w chwili kiedy szła iskra na pierwszy lub trzeci gar to i drugi gar dostawał iskre i dlatego silnik znacznie lepeij pracował jak odłączałem całkiem 2 świece <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> Teraz tikacz znowu bez problemowo śmiga od razu lepsze samopoczucie i lżej na sercu. Dziękuje wszystkim za pomoc i za wyrozumiałość <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    SIedziałem grzebałem wszędzie gdzie sie dało i udało sie rozwiązać problem Problem tkwił w
    kopułce,

    Kupiłeś nową czy wystarczyło porządnie przeczyścić styki?

    a mianowicie było przebicie, w chwili kiedy szła iskra na pierwszy lub trzeci gar
    to i drugi gar dostawał iskre i dlatego silnik znacznie lepeij pracował jak odłączałem
    całkiem 2 świece Teraz tikacz znowu bez problemowo śmiga od razu lepsze samopoczucie i
    lżej na sercu. Dziękuje wszystkim za pomoc i za wyrozumiałość

    Najważniejsze, że się udało zlokalizować usterkę <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Dziękuje wszystkim za pomoc i za wyrozumiałość

    Witam serdecznie!
    Witam i spieszę podziękować koledze splice, za to, że podziękował za nasze rady (pomocne, czy też nie) i poinformował nas o wyniku swoich działań. Wątek ten dedykuję wszystkim uczestnikom forum, którzy pojawiają się ze swoimi problemami i potem znikają w niepamięć.


  • Admin

    [color:"red"] > Witam i spieszę podziękować koledze splice, za to, że podziękował za nasze

    rady (pomocne, czy też nie) i poinformował nas o wyniku swoich działań.
    Wątek ten dedykuję wszystkim uczestnikom forum, którzy pojawiają się ze
    swoimi problemami i potem znikają w niepamięć. [/color]

    Nic dodać, nic ująć. Święta racja! <img src="/images/graemlins/skromny.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Witam serdecznie!
    Witam i spieszę podziękować koledze splice, za to, że podziękował za nasze rady (pomocne, czy
    też nie) i poinformował nas o wyniku swoich działań. Wątek ten dedykuję wszystkim
    uczestnikom forum, którzy pojawiają się ze swoimi problemami i potem znikają w niepamięć.

    No jeśli o mnie chodzi to od kąd znalazlem to forum to juz jestem obecny na nim codziennie w wolnej chwili, dużo dobrychi co najważniejsze sprawdzonych porad - a to jest wazne <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> czekam na ładną podode i wrzuce do odpowiedniego watku foty swojego tikacza <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />



  • No jeśli o mnie chodzi to od kąd znalazlem to forum to juz jestem obecny na nim codziennie w
    wolnej chwili,

    Mamy nadzieję, że zostaniesz dłużej i nie znikniesz ze "Zlosnika"! <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    wzmacnia nam sie ekipa lubelska <img src="/images/graemlins/OK.GIF" alt="" />
    oby spoty tez sie wzmacnialy
    <img src="/images/graemlins/rotfl.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    wzmacnia nam sie ekipa lubelska
    oby spoty tez sie wzmacnialy

    A pewnie że tak <img src="/images/graemlins/biglaugh_.gif" alt="" /> nie zamierzam tego zmianiać <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    A pewnie że tak nie zamierzam tego zmianiać
    no to dobra nasza
    <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" />


Log in to reply