[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Jak już robię 650km po części to biorę ile się da.
Mi się nie bardzo chciało jechać 80 km na szrot, to tyle bym na pewno nie pojechał... XD
Jakbym się tak zastanawiał to nie miałbym też 14' i szerszych opon bo to też zwiększa opory.
Po tylu latach korzystania z 14" latem nie zauważyłem zwiększenia oporów. Natomiast jest dużo lepsze hamowanie, dużo lepsze trzymanie w zakrętach i dużo łatwiej osiąga się prędkości 150 km/h+.
Uważam nawet, że 13" w Swifcie to pomylenie pojęć.
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
150 km/h+.
O to ja litrówką nie dałem rady przekroczyć bariery 130kmh na gps
-
Montował ktoś klimatyzację do swifta?
Jasne, bierz i zakładaj, jeśli się uda zamontować. Będziesz mial dwie opcje: jadę normalnie albo włączam klimę i nie kozaczę, bo nie ma czym, za to w przyjemnym chłodku. Mam tak w PMie i sobie chwalę.
Zawsze lepiej jest mieć wybór niż go nie mieć. :-)PS. W Tico jest jeszcze sterownik (pasujący chyba od Matiza), więc pewnie w Swifcie też będzie potrzebny.
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Rwij z dawcy wszystko co się zmieści do auta a potem się będziesz zastanawiał.
Tak też zrobiłem i wziąłem wszystko i jeszcze więcej. Lista łupów (do uzupełnienia bo brałem co popadnie dodatkowo):
-sprężarka z łapą do mocowania i napinaczem (który chyba nie jest potrzebny)
-wszystkie rurki
-wiązka z komory silnika
-wiązka do lampy prawej (tak mi się wyciągnęło)
-cała wiązka spod konsoli (oprócz tej co idzie na tył) + wszystkie przełączniki z deski
-2x całe drzwi z ele szybami,ele lusterkami i zamkiem centralnym + wiązka do tego i chyba kontroler zamka centralnego.
-cały zestaw z konsoli środkowej czyli: plastiki, panel nawiewów, zegarek i kilka drobiazgów.
-linka z dźwigienką do otwierania klapy bagażnika z miejsca kierowcy
-"chłodnica" klimy z wentylatorem i wszystkim dookoła
-łapki do montażu wszelkich przewodów pod maską
-wszelkie nakrętki, śruby i zaczepy które przy okazji zdemontowałem (czyli praktycznie z całego wozu)
i kilka jeszcze ale na razie nie pamiętam.Niestety łapki do półki bagażnika były też połamane :/
W Swifcie 1.0 ubytek nawet 1 KM da się odczuć,
A masz wspomaganie? Pompa też swoje bierze.
sporej górki pojechałem licznikowe 175 km/h (163 km/h wg GPS).
Ja na na specjalnym odcinku testowym takim dwujezdniowym, dwupasmowym i co ważne w miarę płaskim. Wyciągnąłem na powrocie z całym tym szpejem w bagażniku 151km/h na gps i tyle chyba starczy warto wiedzieć że tyle pójdzie no i silnik przepalony bo aby to osiągnąć trzeba było piłować biedne 1.0 ponad 5k obr na 4 biegu. Dociążony był stabilniejszy niż na pusto.
@leo napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Zawsze lepiej jest mieć wybór niż go nie mieć. :-)
Tą mądrością życiową się też kierowałem bo po tegorocznym lecie przydałaby się opcja że jak już stoję w korku 30min to przynajmniej żeby żywcem się nie gotować w słońcu jak w cieniu było 38 stopni.
PS. W Tico jest jeszcze sterownik (pasujący chyba od Matiza), więc pewnie w Swifcie też będzie potrzebny.
Jak patrzę po schematach to wziąłem coś takiego ale trzeba będzie sprawdzić po numerach części. Było przykręcone do obudowy parownika więc to chyba to. Na wypadek brałem wszystko co wyglądało na sterownik czegokolwiek i nie pisało na tym immobiliser albo airbag.
Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia jak to wszystko weszło do środka :/ byłaby pamiątka z wyprawy. ogólnie bez pasażera da radę włożyć drzwi do środka i zamknąć na spokojnie klapę tylko fotel kierowcy nie może być na maxa do tyłu więc jak ktoś ma 189cm wzrostu to komfort podróży spada ale do przeżycia.
-
Niestety łapki do półki bagażnika były też połamane :/
No trudno. Jeżdżę bez nich już jakiś czas, więc dam radę dalej. ;)
A masz wspomaganie? Pompa też swoje bierze.
Nie.
Wystarczy zatankować pod korek i ubywa 10KM. ;) Za to jak jest prawie rezerwa to zupełnie inne auto. :DJa na na specjalnym odcinku testowym takim dwujezdniowym, dwupasmowym i co ważne w miarę płaskim. Wyciągnąłem na powrocie z całym tym szpejem w bagażniku 151km/h na gps i tyle chyba starczy warto wiedzieć że tyle pójdzie no i silnik przepalony bo aby to osiągnąć trzeba było piłować biedne 1.0 ponad 5k obr na 4 biegu. Dociążony był stabilniejszy niż na pusto.
No ja te 163 GiPieSowe też leciałem zawalonym autem. Tyle tylko, że ja jechałem na 5 biegu i mogę śmiało stwierdzić, że z wystarczająco dużej górki i z wiatrem w plecy dałoby radę Swiftem 1.0 zamknąć budzik (licznikowe 200 km/h), bo skrzynia jest bardzo długa. :)
-
Jeszce co ciekawe okazuje się że plastiki we wnętrzu miały różne kolory. Ja mam szary, był czarny i coś pomiędzy jeszcze.
-
Jeszce co ciekawe okazuje się że plastiki we wnętrzu miały różne kolory. Ja mam szary, był czarny i coś pomiędzy jeszcze.
Zgadza się. Ja oryginalnie miałem ciemno szarą kierownicę, mieszek i gałkę zmiany biegów, a zmieniłem wszystko na czarne.
-
Zgadza się. Ja oryginalnie miałem ciemno szarą kierownicę, mieszek i gałkę zmiany biegów, a zmieniłem wszystko na czarne.
A to ja mówiłem o desce rozdzielczej, boczkach itd.
Dziś wziąłem się trochę za czyszczenie i segregację tego co przywiozłem. Nafta i odtłuszczacz działają cuda.
Przed:
Po:
-
Nafta i odtłuszczacz działają cuda.
To prawda, a czasami lepiej zadziała rozpuszczalnik nitro (trzeba trochę pomoczyć części). Świetne jest też czyszczenie elektrochemiczne (Tomshreck dał kiedyś niezły manual), choć to bardziej pracochłonne, ale czasem warto.
-
@WarningDeadPL ta łapa i napinacz bankowo są potrzebne do wspomagania, a do klimy...pewnie też bo powinien być to ten sam pasek. Bardzo dobrze że to zabrałeś.
-
nitro
Wiem ale z doświadczenia też wiem że nitro często lubi rozpuścić więcej niż powinien + problematyczny jest bo nafta jest "tłusta" i na taki napinacz działa według mnie lepiej niż nitro.
Nitro zmywa często naklejki, uszkadza uszczelki, uszkadza lakier etc. ... chyba że tylko ja mam takie doświadczenie.
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
ta łapa i napinacz bankowo są potrzebne do wspomagania,
Do klimy też bo na łapie się trzyma sprężarka a co do napinacza to wziąłem tak ana wypadek bo nie wiem czy wychodziły swifty bez wspomy ale z klimą więc z napinaczem będzie się dało pasek dopasować.
(Tomshreck dał kiedyś niezły manual)
To było na tym forum?
Muszę poszukać z ciekawości czy to coś nowego czy już znany mi sposób.Co do dzisiejszych prac:
Oczywiście czegoś zapomniałem a jest to wiązka od ele szyb i centralnego zamka ... może gość od tamtego swifta mi to wyśle za jakąś rozsądną cenę bo jak nie to sam będę się musiał bawić w dorabianie jej. Co ciekawe wiązka do lusterek już jest jak i większość wiązki od klimy. Do klimy brakuje 2 kawałków. Jeden pod maską i jeden do centralki.
Drzwi rozebrane i potrzebne części wyjęte:
Nie chce ktoś skorup albo szyb? Zero rdzy tylko z jednych schodzi na górze klar. Jak nie to lecą na złomowisko chociaż lewe są lepsze niż moje ale raczej się nie będę bawił w malowanie całych drzwi (chociaż na moich pękła szpachla więc też będą do poprawy).
Boczki muszę dopasować jakiś materiał zamiast tego pstrokatego żeby mi pasował do foteli i reszty.
Da się jakoś robić "mniejsze" miniaturki zdjęć? Bo jak wrzucam tyle fot to wychodzą bardzo długie te posty.
-
Wiem ale z doświadczenia też wiem że nitro często lubi rozpuścić więcej niż powinien + problematyczny jest bo nafta jest "tłusta" i na taki napinacz działa według mnie lepiej niż nitro.
Nitro zmywa często naklejki, uszkadza uszczelki, uszkadza lakier etc. ... chyba że tylko ja mam takie doświadczenie.To prawda, dlatego napisałem "czasami" (znaczy trzeba wiedzieć, co się robi). Oczywiście gumę, plastik i lakier trzeba chronić przed nitro, które najlepiej działa na gołą stal, żeliwo i stopy aluminiowe, wyżerając stary, zapieczony syf. Ja używam nitro do czyszczenia gaźników (po zdjęciu uszczelek). Gaźnik motocyklowy zanurzony przez 1-2 dni w rozpuszczalniku nitro odczyszcza się najlepiej.
(Tomshreck dał kiedyś niezły manual)
To było na tym forum?Było, ale pomyliłem osoby.
Tom83ek tylko pokazywał kiedyś efekty zastosowania elektrolizy wg manuala - o, tu: KLIK
Zaś autorem był Baton87. Poszukałem: niestety, manual wrzucił na inną witrynę, która odeszła już w niebyt... Ja jednak kiedyś zarchiwizowałem tego PDFa, gdy był jeszcze dostępny, i przed chwilą dorzuciłem go do tego starego wątku sprzed 10 lat. Klikaj śmiało: KLIKDa się jakoś robić "mniejsze" miniaturki zdjęć? Bo jak wrzucam tyle fot to wychodzą bardzo długie te posty.
Musiałbyś po prostu przed uploadem zmniejszyć rozmiar zdjęć w jakiejś przeglądarce obrazów. Ja używam do tego celu darmowego IrfanView, w którym łatwo się to robi, ale wiele innych programów też to potrafi. Fakt - do takich czysto poglądowych fotek wystarczy nawet rozmiar 800x600 px.
-
A to ja mówiłem o desce rozdzielczej, boczkach itd.
Wiem. Ale kierownica i gałka zmiany biegów też jest we wnętrzu ;)
-
JA to wam trochę zazdroszczę wolnego czasu i chęci na ciągnięcie tego.
PS.2. @WarningDeadPL później posprzątam to z Twojego wątku.
Możesz w sumie zostawić. Usuwanie wiadomości chyba nic nie zmieni.
Co do swifta:
Gość od którego kupowałem części wysłał mi tą wiązkę którą zapomniałem za cenę przesyłki więc miło (ale zobaczymy co przyjdzie).Cas się wziąć za boczki. tu jakiś dziwny patent bo materiał jest zawinięty pod jakieś dziwne tworzywo i dopiero przyklejony do reszty. Tworzywo oczywiście popękane ale udało się zdjąć i nie połamać tego bardziej. Poklejone czymś czego bardzo nie lubię używać czyli kropelką żeby się trzymało i dało się to zrobić tak jak fabryka przewidziała.
Materiał dobrany do boczka fotela na tyle na ile się dało. Niestety kupiłem tylko 0.5mb czyli na styk a popełniłem błąd że dociąłem sobie jeden przed przyklejeniem zamiast przykleić i dopiero dociąć więc wyszło źle i trzeba było oderwać. No cóż tak to jest jak się robi coś pierwszy raz.
!
-
Czym kleiłeś materiał do plastiku?
Jeszce za czasów Ibizy kupiłem klej Bonaterm AS żeby kleić boczki i mi został więc jego. Fotel ładnie trzyma, doklejałem gąbki bo wykruszone boczki w swifcie to klasyka gatunku.
-
Boczki zrobione. kolejny problem to to że w jednym miejscu mi przesiąkł klej ale to się ogarnie.
Wstępnie wyszło tak:
Mam wiązkę do szyb etc tylko że gość mi ją odciął za wtyczkami z lewej strony więc ich nie mam to i trzeba było przerobić instalację i zabawa.
Dobrze że miałem w zapasie wtyczki. Do pinów kabelki najpierw pobielone później przylutowane do wsuwek i zaciśnięte bo w samemu zaciskaniu średnio ufam.
Fabryczne rozwiązania w instalacji...
Środek rozebrany żeby ogarnąć wiązkę (w większości już ogarnięta) i lewe drzwi. Zamek rozebrany, wyczyszczony i nasmarowany, tak samo mechanizm podnoszenia szyby.
Zdjęcia z rozebrania zamka mam wszystkie jakby ktoś chciał i kiedyś rozbierał to żeby wiedzieć co i jak .Jak narazie na dziś tyle bo najwięcej zeszło z wiązką i klejeniem tapicerki.
Nieszczęsna plama gdzie przesiąkł klej:
Może uda się po prostu zdrapać paznokciem bo jak się tak bawiłem to schodziło powoli.
Powoli z ABC robi się taki bardziej GLX
-
Ktoś mi powie czy "auto" w ele szybach samo odbija czy to trzeba jakby anulować pociągając w górę?
-
@WarningDeadPL z tego co pamiętam to powinno samo dojechać, szyba stawia opór, rośnie prąd i odcina napięcie. A anulowanie to w dół było.
-
Jaka ładna podłoga pod nogami kierowcy i pasażera! :O
-
Ktoś mi powie czy "auto" w ele szybach samo odbija czy to trzeba jakby anulować pociągając w górę?
"Auto" działa tylko przy opuszczaniu i samo dojeżdża do końca i stop. W górę niestety trzeba trzymać cały czas :(