[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
rozpórka tylna
W sensie górna czy dolna? Jak górna do kielichów tył to dzięki wielkie ale niestety Swift to mój jedyny pojazd więc miejsce bagażowe ważniejsze niż sztywność tyłu :/
-
@WarningDeadPL górna. Na dole to nie bardzo jest gdzie ;)
-
@WarningDeadPL nie wiem czy byłbyś zainteresowany, ale gdzieś w garażu wala mi się rozpórka tylna. Bpx33 też taką ma.
Nigdy nie miałem i nie mam rozpórki górnej z tyłu z takich samych powodów jak kolega (możliwość składania tylnej kanapy, żeby przewieźć większy bagaż). :P
-
@WarningDeadPL górna. Na dole to nie bardzo jest gdzie ;)
Już pisałem koledze, że podstawą to jest dolna przednia. ;)
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
dolna przednia.
Przykręcacie ją tymi samymi śrubami którymi mocujecie wahacz?
Jak będzie chwila wolnego to może sobie wyspawam odpowiednią. Tak samo jak górną obejrzę co bym wymyślił bo kółko ciężko wyciąć a akurat u mnie można zamówić wycięte elementy nawet w rozsądnej cenie. Tylko projekt sobie rozrysować żeby mieli z czego.
-
Dzisiejsze zakupy:
Zestaw prowadnic do zacisków przód i mam nadzieję że wyeliminuje to piski chociaż i tak muszę to zrobić ze względu na to że oba zaciski mają dość spory luz.
Zamówiłem Frenkit (całkiem fajna strona do dopasowywania części) bo albo to albo jakieś totalnie noname miałem do wyboru. Co ciekawe pasują też do citroena xsara więc może jakiś przeszczep jak by miało to sens?
Cena 62zł za 2 zestawy.Kołki rozporowe: ogólnie te najlepiej pasują ze wszystkich które próbowałem i cena też akceptowalna 9-11zł za 10 szt. Romix B23145
!
Chociaż idealne nie są, na dole ori. Kołki romixa wchodzą ciaśniej co jest zaletą i wadą bo plastiki mocniej trzymają ale czasem problem z montażem bo za ciasno wchodzą i ten centralny kołek problem wcisnąć, no i kolor nie jest idealny ale cóż.Kołki uzupełniałem w plastiku bagażnika i przy okazji posprawdzałem czy przypadkiem sobie gdzieś nie rdzewieje od środka ale nie widzę nic niepokojącego. Przy okazji pochwytanie luźnych kabli trytytkami.
W klapie są miejsca na głośniki?
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Przykręcacie ją tymi samymi śrubami którymi mocujecie wahacz?
U mnie wygląda to tak (jedynie kolor z upływem czasu się zdezaktualizował):
-
Kołki rozporowe: ogólnie te najlepiej pasują ze wszystkich które próbowałem i cena też akceptowalna 9-11zł za 10 szt. Romix B23145
Mam cały katalog spinek firmy ROMIX z rozpiską na marki i modele samochodów. ;)
-
cały katalog
Na ich stronie też jest ale jak zamawiałem te niby pasujące to w końcu dopiero te pasowały tak jak chciałem.
Według romixa to pasują C10120 i B21003 te co podałem wcześniej są grubsze ale za to szare nie czarne więc coś za coś. No i trzymają mocniej jak już pisałem + dodatkowo są tańsze (ja już 3 opakowania zużyłem więc...)
-
-
Według romixa to pasują C10120
Ja właśnie te kiedyś kupiłem i pasują idealnie. No i są czarne, a takich właśnie potrzebowałem. ;)
-
Wydech ci nie uderza?
Zapomniałem dopisać wcześniej, że wydech też już tak nie wygląda. :P Teraz mam pełny przelot, cały z nierdzewki i do dolnej rozpórki mam jakieś 4-5 cm zapasu (na bardzo dużych dziurach potrafi uderzyć o przedni stabilizator).
Ale na starym (widocznym na zdjęciu) nigdy mi nie uderzył o rozpórkę. ;)Edit.: Teraz jest tak:
-
Wczoraj była chwila to i w końcu przyszedł czas na prowadnice z przodu. Frenkit 812009 niby dedykowany konkretnie i to nawet po vin a tu jednak zonk bo jedne z prowadnic krótsze niż ori. I tak ich nie wymieniałem bo po primo długość, duo są na klucz 5kąt a takiego akurat nie mam.
Co do klocków z TRW GDB3215 to po primo te 4tys temu co je zakładałem to były bez podkładek antywibracyjnych i nie są ani fazowane ani nie mają tego rowka na środku ... a niby takie dobre że piszczały przeciągle przy każdym hamowaniu. Sfazowałem je i założyłem z powrotem.
Więc finalnie wymienione gumki, wyczyszczone gniazda prowadnic i cieńsze prowadnice z gumką.
Narazie zrobione 60 km i nie piszczą ale zobaczymy jak będzie dalej.
Jak już byłem na miejscu to od razu czyszczenie i malowanie tego co wychodzi. Okazuje się że miejsca mocowania nie rdzewieją tak se o, a na zgrzewach.
Na ostatnim zdjęciu to dobrze widać.Miała być szybka robota ale z czyszczeniem i zabawą z klockami wyszły 4 godziny.
W planach poprawa konserwacji podwozia bo przed zimą robiłem na szybko bo czasu brakowało.
Cały czas używałem podkładu Cekor R z którego jestem bardzo zadowolony to tym razem spróbuje Corizon i zamiast Bitexa z firmy Chema w sprayu to kupiłem po prostu puszkę bo okazuje się że jest znacznie tańszy. Bolla stanowczo odradzam. Novol całkiem niezły.Wie ktoś czy zderzak przód trzyma się tylko na 3 śrubach od góry, 2 w nadkolach i kilku od dołu czy jeszcze coś?
-
Wczoraj była chwila to i w końcu przyszedł czas na prowadnice z przodu. Frenkit 812009 niby dedykowany konkretnie i to nawet po vin a tu jednak zonk bo jedne z prowadnic krótsze niż ori. I tak ich nie wymieniałem bo po primo długość, duo są na klucz 5kąt a takiego akurat nie mam.
Kolejne bezużyteczne badziewie, kasa wydana, ech... Prawdziwy FrenKIT. :-(
Wie ktoś czy zderzak przód trzyma się tylko na 3 śrubach od góry, 2 w nadkolach i kilku od dołu czy jeszcze coś?
Dokładnie nie pamiętam, ale niespodzianek tam raczej nie ma.
-
@WarningDeadPL z tego co pamiętam, w nadkolach są 2 śruby, jedna na stronę, jak zdejmiesz nakładkę to pod lampami są 4,po2 na stronę, pod spodem 2 do metalowych płaskowników, 1 na stronę i po środku do pasa przedniego w mk5 coś tam było, w MK4 chyba nie. Zerknij na zdjęcia zdjętych zderzaczków jeżeli chodzi o konkretne miejsca.
-
Części zamówione, stab pomalowany corizonem i zielonym hammerite który akurat mi został i nawet tak wyszło że kolor +/- się zgadza. Zobaczymy czy było to warte finalnie ok 300zł.
-
Mój też kiedyś miał podobny kolor. :P
-
miał podobny kolor. :P
Przemalowałeś? Bo właśnie widziałem zdjęcia i niby jak moj tylko twój Swift ciemniejszy. Chyba że o staba chodzi?
-
Przemalowałeś? Bo właśnie widziałem zdjęcia i niby jak moj tylko twój Swift ciemniejszy.
No właśnie nie wiem o ile na zdjęciach jest przekłamany Twój kolor, bo w pierwszym momencie myślałem, że u Ciebie jest morski, a nie zielony, ale teraz już nie mam pewności.
Jaki masz kod lakieru to będziemy mieli odpowiedź? ;)Chyba że o staba chodzi?
Tak
-
kod lakieru
W sumie to nie wiem ... Jak dorabiałem na zaprawki to się nazywał chyba leśna zieleń. Ogólnie jest to zielony metalik ale pójdę poszukam kodu.