Winda 10 czy 11?
-
A takie tam pytanko: służbowy laptop, z zeszłego roku, o dobrych parametrach. Ostatnia aktualizacja majkrosoftowa i automatyczna propozycja: sprzęt nadaje się do Win 11, nowy soft gotowy do pobrania, czy chcę instalować?
Informatykowi w pracy (odpowiedzialnemu za sprzęt) wszystko jedno, co zrobię, nie zabrania ani nie namawia.Co byście polecali? Apgrejdować się do 11? Czy dać se spokój?
Obecnie jest 10 Pro. -
@leo jakiś czas temu służbowy komp niejako przymusił mnie do upgrade'u do 11 i przez pierwsze 2-3 dni po upgradzie moja wydajność spadła na pewno o jakieś 10%.
Po 4 miesiącach (?) nie ma tragedii aczkolwiek wkurzające jest to, że pod prawym przyciskiem myszy nie ma tych opcji co w 10. Żeby do nich wejść trzeba kliknąć 'pokaż więcej opcji'...gdzieś czytałem, że da się to podobno przywrócić do widoku z 10 grzebiąc w rejestrach, ale nie próbowałem. Ogólnie czasem pojawiają się jakieś zwiechy np. podczas pisania teksu (dopiero po chwili pokazuje się wyraz lub literki po kolei) ale to chyba wina oprogramowania mojego firmowego, które pilnuje niektórych kwestii bezpieczeństwa. -
@Gooral napisał w Winda 10 czy 11?:
gdzieś czytałem, że da się to podobno przywrócić do widoku z 10 grzebiąc w rejestrach, ale nie próbowałem
Wersja obrazkowa
Proste jak drut : https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-zmienic-menu-kontekstowe-windows-11-na-stare-z-windows-10.htmlJa na swoim wiekowym lapku jadę na 11 tyle że zrobionej przez Rufus gdyż ten wyłącza sprawdzanie procesora , TPM oraz rozruchu dysku.
Działa to dobrze. Sterowniki mam wszystkie zainstalowane.
Napiszę jak ten informatyk. Nie namawiam i nie mówię że czemu nie.
Po zmianie procka i płyty głównej u syna również cały czas jest info o dostępnej w przyszłości aktualizacji.
Lecz ja wolę zrobić czystą instalkę niż update.Syn woli 10.
-
Dooobra, zdecydowałem się. Zostaję przy 10-tce.
Dzięki za opinie. :-) -
@leo napisał w Winda 10 czy 11?:
Zostaję przy 10-tce.
Ale pobierz sobie w razie W 11 na kompa. Zaraz wejdzie ,,12,, i już 11 nie pobierzesz jak obecnie 10.
-
@Jaco napisał w Winda 10 czy 11?:
Ale pobierz sobie w razie W 11 na kompa. Zaraz wejdzie ,,12,, i już 11 nie pobierzesz jak obecnie 10.
Pomysł dobry, ale nie wiem, czy jest sens.
Najpierw trzeba byłby pokombinować, żeby pobrać bez instalacji i zachować.
Potem, w razie instalowania (gdy będzie już 12), nie wiadomo, czy da się zarejestrować przez internet i uruchomić.
Poza tym kwestia aktualizacji - nie ściągniesz ich do 11, jeśli masz na kompie 10. Kiedyś, w erze XP, można było kupić płytkę "Komputer Świata" z dużymi zbiorami aktualizacji XPka (w sumie były chyba trzy duże paczki); a teraz? Chyba nie te czasy...
No i jeszcze coś - mając na kompie domowym normalną, legalną "ósemkę" dało się bezproblemowo i bezkosztowo zapgrejdować do "dziesiątki". Może będą nadal takie możliwości?
No i na koniec... W moim przypadku, jak pisałem, chodzi o lapka służbowego. W razie czego niech się mój administrator sieci w pracy martwi. ;-) -
@leo widać że nigdy nic nie pobieraleś ze strony m$. Tam pobierasz obraz ISO do wypalenia i zapisania na dysku .
Aktualizacjami się nie martw. Już w 10 wymyślili że ściąga się tylko najważniejsze . Czysta instalka z aktualizacjami trwa około 2 godzin i masz system .
-
@Jaco napisał w Winda 10 czy 11?:
@leo widać że nigdy nic nie pobieraleś ze strony m$. Tam pobierasz obraz ISO do wypalenia i zapisania na dysku .
No, nie pobierałem. Mam jakieś płyty z Windami, Office - ale fabryczne, ze sklepu.
-
@leo napisał w Winda 10 czy 11?:
Mam jakieś płyty z Windami
No jak masz starszy komputer to może nie mieć wyboru instalacji z pendrive która trwa szybciej niż z płyty.
Miałem takie przypadki a ludzie chcieli nowszą windę i robiło się nie ciekawie.
Win 7 miałem na płytach i USB . 10 tylko na USB. 8 nikomu nie instalowałem bo to wielkie zło.