Malowana podłoga / posadzka w garażu
-
Jak wiadomo, zwykły beton na posadzce w garażu czy w piwnicy - to kiepskie rozwiązanie. Wygląda słabo, ściera się podczas użytkowania, strasznie się kurzy (brudząc wszystko w pomieszczeniu), trzeba często zamiatać - czemu także towarzyszą zawsze kłęby kurzu. Jedyną zaletą betonowej podłogi jest to, że wchłania wodę (co może być także wadą, jeśli pod garażem jest piwnica - wtedy jej strop musi być zbrojony, a wsiąkająca woda z czasem powoduje korozję zbrojenia, puchnięcie i pękanie oraz odsadzanie fragmentów betonu).
Ok. 15 lat temu, podczas remontu zakupionego garażu, pomalowałem posadzkę farbą Pilbet. Byłem zadowolony, farba ta miała jednak jedną wadę: rozpuszczała się od benzyny. Gdy skorodował zbiornik auta i przez noc wyciekło trochę paliwa, została na podłodze smuga wymytej farby.
Po tych 15 latach chciałem odnowić posadzkę; tym razem polecono mi w sklepie farbę akrylowo-poliuretanową Aksilbet. Nakłada się ją łatwo, pędzel myje się wodą, jest dość wydajna.
Po raz pierwszy mam styczność z farbą na posadzkę typu akrylowo-poliuretanowa. Stąd pytanie: miał ktoś z Was do czynienia z takim specyfikiem? Jak to się sprawuje w użytkowaniu, jak z jej trwałością? -
@leo napisał w Malowana podłoga / posadzka w garażu:
typu akrylowo-poliuretanowa.
Z tego co mi się wydaje taką farbą maluje się dachy z blachy . O malowaniu posadzki nigdy nie słyszałem.
-
@jaco napisał w Malowana podłoga / posadzka w garażu:
Z tego co mi się wydaje taką farbą maluje się dachy z blachy . O malowaniu posadzki nigdy nie słyszałem.
Możliwe, ale to musiałaby być specjalnie do tego przeznaczona farba. Ten mój Aksilbet jest do posadzek (wg opisu na puszce).
-
@leo ile potrzebujesz na pomalowanie posadzki. No ja mam garaże 3x5 . Jeden zagracony.Żeby pomalować trzeba by było wszystko wynieść a to mi się nie uśmiecha. Ten drugi NOWY pusty prócz auta ale czy będzie się mi chciało malować ?
-
Ja malowałem 5 lat temu dwoma warstwami środkiem hydropox-rd (podłogę w garażu miałem świeżo po wylewce)
Hydropox-rd tworzy cienką warstwę ochronną. Nie raz miałem już na podłodze benzynę ekstrakcyjną czy odłuszczacz i nic się nie dzieje.
Jeśli chciałbyś zastosować coś o grubszej powłoce by wypełniło ubytki i mikropory w betonie, to trzeba by zastosować Profloor PlusNie wiem jak teraz z cenami ale wtedy jak kupowałem Hydropox-rd to tanie to nie było...
-
@leo ile potrzebujesz na pomalowanie posadzki. No ja mam garaże 3x5 . Jeden zagracony.Żeby pomalować trzeba by było wszystko wynieść a to mi się nie uśmiecha. Ten drugi NOWY pusty prócz auta ale czy będzie się mi chciało malować ?
Zaczekaj kilka dni na odpowiedź. Właśnie jestem w trakcie malowania... na raty :-) - bo wszystkie rupiecie odsunąłem na jedną stronę garażu i pomalowałem więcej niż pół powierzchni. Teraz przesunę je na drugą stronę i dokończę. Na koniec przeliczę powierzchnię (odejmując kanał) i Ci odpowiem, ile farby poszło.
-
@leo ile potrzebujesz na pomalowanie posadzki.
Więc tak: na opakowaniu jest informacja, że 1 litr wystarcza na jednokrotne pomalowanie do 7 m kw.
Zwykle nie osiąga się tego, ale... u mnie 1 litr wystarczył na dwukrotne pomalowanie ponad 9 m kw. Jednak zaznaczam - nie kładłem farby na beton, lecz już na poprzednią farbę... pewnie więc stąd tak dobry wynik. Malując goły beton pewnie poszłoby więcej.
Szacuję, że na dwukrotne pomalowanie gołego betonu pójdzie 1 litr na przynajmniej 5 m kw. -
@tom83ek napisał w Malowana podłoga / posadzka w garażu:
Hydropox-rd tworzy cienką warstwę ochronną. Nie raz miałem już na podłodze benzynę ekstrakcyjną czy odłuszczacz i nic się nie dzieje.
Szkoda, że nie zapytałem wcześniej. Chyba zdecydowałbym się na ten specyfik (o ile można go kłaść na już używany, starty beton).
-
@leo
Chyba można.. byle by nie było ubytków w betonie bo wtedy ilościowo wyjdzie dużo środka.
Zawsze można skontaktować się z firmą która ten środek sprzedaje...;)U mnie tak wygląda podłoga w garażu po 4 latach używania....