woda pod nogami kierowcy i pasażera
-
Od pewnego czasu mam problem polegający na tym, ze zbiera mi się woda pod dywanikami głownie pod nogami kierowcy ale też i pasażera.
Na początku myślałem, ze to płyn do spryskiwaczy z powodu nieszczelności rurki biegnącej przez kabinę do tylnej szyby. Jednak po wyeliminowaniu tej usterki problem z wodą dalej pozostał. Przejrzałem podłogę i wydaje się być szczelna (nie widzę dziur).
Ostatnio zauważyłem, że woda spływa ścianą grodziową komory silnika. Nie wiem czy woda nie dostaje się przez podszybie a potem spływa do środka.
Jak dobrze pamiętam ktoś kiedyś pisał o jakiś niedrożnych odpływach pod podszybiem, ale nie mogę tego postu znaleźć.
Ktoś ma jakiś pomysł?
-
@horn9 Nie pamiętam niczego o tych odpływach.
Szkoda, że nie napisałeś, w którym miejscu ta woda spływa. Jeśli po stronie pasażera, winny może być "kominek" w podszybiu, pod kratkami - czyli metalowy chwyt powietrza. Z czasem może skorodować w miejscu mocowania (a nawet odpaść) i tamtędy może sączyć się woda. Jeśli po stronie kierowcy, winne mogą być uszczelnienia przewodów. Były też przypadki przeciekania wody przez antenę, ale wtedy cieknie bardziej po słupku. A może winę ponosi uszczelnienie szyby.
Szukanie bywa żmudne. Najlepiej wysuszyć i oczyścić wszystko, polać wężem wodę i obserwować, którędy się dostaje. -
-
Jakiś czas temu udało mi się odkryć powód zalewania.
Jak się okazało woda dostawała się przez podszybie. Niestety problem okazał się kołnierz dmuchawy, którego mocno nadgryzła rdza i właśnie przez to miejsce dostawała się woda do środka pod nogi pasażera. Woda po stronie kierowcy natomiast prawdopodobnie dostawała się przez słupek A przy kierowcy. Jak odkręci się błotnik jest otwór technologiczny w słupku. Woda wypływająca z podszybia, spływa po słupku i wpadała przez otwór do środka auta. Oryginalnie otwór zaślepiony jest naklejką, u mnie jej nie było.Naprawy dokonałem przy użyciu żywicy poliestrowej, ze względu na brak bezpośredniego dostępy do środka podszybia. Zobaczymy czy naprawa coś pomogła.