Wymiana ogniw w baterii wkrętarki.
-
-
@pacior czekam bo sąsiad też miał poszukać jakiegoś HP.
A powiedz mi czy pamiętasz jaki tam jest wtyk ?
-
-
@pacior no i jest bolec. Tu może mieć zabezpieczenie. Nie wiem czy mógłbyś sprawdzić czy twoja ruszy ale chyba twoja jest na 14V a moja na 18.
-
-
@pacior żarówka zaświeci na pewno . Wkrętarka nie musi ruszyć.
-
Wczoraj dotarła do mnie paczka z ogniwami od kolegi @drzonca Dzięki raz jeszcze! 4 ogniwa trafią do wkrętarki, a 2 kolejne zabieram jako zapas do latarek w góry (jutro jadę w Bieszczady, później Tatry).
Wciąż waham się między montażem aku na stałe z modułem ładowania a możliwością używania ich wymiennie jak zwykłe baterie (lądowanie w zewnętrznej ładowarce).
Dostałem też miernik elektrolitu, powoli przypominam sobie literki 😅
-
Ja mam zamiar kupić zasilacz ale czekam na Ciebie @pacior że coś tam naskrobiesz o zasilaczu HP.
-
-
@pacior spoko. Miłego odpoczynku.
-
@pacior i jak? Napiszesz coś o tej ladowarce?
-
@Jaco dziś zrobiłem akumulator, wykorzystałem używane ogniwa 18650 i balanser baterii BMS służący do ładowania pakietu oraz zabezpieczenia go przed nadmiernym rozładowaniem. Luty nie wyglądają pięknie ale trudno zrobić to lepiej (trzymają jednak mocno), można kupić gotowy zgrzany pakiet (jest sporo ofert). Jutro postaram się o filmik pokazujący pracującą wkrętarkę.
-
@pacior a czym to będziesz ładować ?
-
@Jaco napisał w Wymiana ogniw w baterii .:
@pacior a czym to będziesz ładować ?
Jeszcze nie wiem, potrzebuje zasilacza 17-18V, kontrolę ładowania ogarnia moduł bms.
-
Do ładowania mojego pakietu mógłbym spokojnie wykorzystać oryginalną ładowarkę wkrętarki,niestety jest uszkodzona.
Wykonałem jednak mały zasilacz regulowany który sprawdzi się wyśmienicie.
-
Dalsza część ładowarki i filmik wieńczący modyfikację.
Wielkie Dziękuję dla @drzonca za podarowane ogniwa 18650 ☺️
https://youtu.be/Ui2Et7StIuo -
-
No kręci. Ja zamówiłem zasilacz. Jutro już będzie więc zobaczę jak będzie się sprawował.
-
Za 29zl z przeslka kupilem zasilacz do laptopa. Wszystko juz zmontowane. Nawet wiercic można.
Jedną baterię zostawiłem tak jak jest.
-