Naprawa zawieszenia przedniego w tico
-
@ryszard Wysokość sprężyny z twojego linku 325mm a kayaby 327mm. Niby tylko 2 mm różnicy
-
@ryszard napisał w Naprawa zawieszenia przedniego w tico:
Marka uznana ale sam opisałeś, że wymiary sprężyny Kyb nie pokrywały się z wymiarami sprężyny montowanej fabrycznie, chyba że oryginalna sprężyna się odkształciła (skróciła) okresie wieloletniej eksploatacji.
No, to jest bardziej niż pewne. :-)
-
@ryszard Wysokość sprężyny z twojego linku 325mm a kayaby 327mm. Niby tylko 2 mm różnicy
Nie ma się co martwić. Stara sprężyna z wiekiem się trochę "skurczyła", a nowa po zamontowaniu i tak się odrobinę skróci - po prostu się ułoży.
Tak więc na pewno będzie większy prześwit niż na starych sprężynach, ale nie ma się czym przejmować. -
Z kolei w kwesti przeskoków i naprężeń podczas skręcania, zauważyłem podczas skręcania kolumny zawieszenia, że przy niedociśniętej śrubie tłoczyska (przy dokręconej z resztą też ale trochę mniej) gdy próbuję obracać mocowanie względem amortyzatora to prędzej niż pracuje łożysko obraca się pierścień oporowy w gumowej poduszce. Wtedy są właśnie przeskoki.
Próbowałem z łożyskiem oryginalnym:
i takim:
nic nie daje.
Myślę, że może poduszki nie są wystarczająco sciśnięte przez górną miseczkę i pierścień oporowy od dołu.
Czy to w porządku że na opuszczonym samochodzie jest tak podniesiona górna miseczka? Jak jest u was?
-
@michal napisał w Naprawa zawieszenia przedniego w tico:
Czy to w porządku że na opuszczonym samochodzie jest tak podniesiona górna miseczka? Jak jest u was?
U mnie też tak jest na obu kolumnach i nie mam problemów o których piszesz.
-
Ten post został usunięty!