Czujnik położenia przepustnicy w Tico ?
-
Kiedyś w Polpartsie kupiłem taki czujnik jako część do Tico, jednak nie znalazłem w katalogach takiej części.. może ktoś z Was forumowicze będzie coś wiedział na temat tego elementu..
-
A skąd pomysł, że to czujnik położenia przepustnicy?
Jeśli tak jest w rzeczywistości - będzie zapewne to część kompatybilna ze skrzynią automatyczną. :-) -
Z ciekawości, sprawdziłem jak wygląda TPS z Matiza i jest zupełnie inny, chyba tylko ilość przewodów się zgadza. Ja bym poszukał do czego był podłączony ten moduł, bo jak nie rozpiska części, to może rozpiska tego elektronicznego ustrojstwa będzie, pewnie to jakiś komputerek sterujący. Jeszcze ciekawi mnie czy on działa tak jak w swifcie, że jak przepustnica jest zamknięta to zwiera obwód idle i zaworkiem podawane jest powietrze, a jak dodasz lekko gazu to rozwierasz obwód i normalnie TPS działa jak potencjometr.
-
No dobra, rozwiązałem zagadkę... Pogrzebałem w literaturze i wiem: rzeczywiście jest to czujnik położenia przepustnicy do Tico z automatem.
Nie wyrzucaj. :-)Spójrz do niezawodnego Trzeciaka:
- str. 162 - układ blokowy sterowania skrzynią automatyczną, wymieniony jest "czujnik położenia przepustnicy";
- str. 116 - rysunek gaźnika, element nr 14. Montowany na końcu ośki przepustnicy pierwszego przelotu.
PS. A masz w gaźniku założony element nr 16 - siłownik pneumatyczny do wersji z klimą? :-)
-
No jutro to muszę sprawdzić i w katalogu bo patrzyłem ale przegapiłem chyba tej części
-