iMac instalacja MacOS na nowym dysku.


  • Moderator

    Z roboty za symboliczną kwotę nabyłem uszkodzonego 27" iMaca.
    Wyrwane było złącze taśmy wyświetlacza, brakowało dysku i pamięci ram.
    Kupiłem SSD 256gb i dołożyłem 8 giga ramu.
    Na zdjęciu nie ma szkła ochronnego ale posiadam ;)
    Co najśmieszniejsze jest to że udało mi się zainstalować Windowsa, Linuxa Minta a z MacOs mam problem :D
    Na laptopie z Windowsem w programie TransMac przygotowuję bootowalnego pendrivea jednak iMac go nie widzi, niestety plik jest zbyt duży by wypalić go na płycie.
    W tej chwili ściągam jakąś starą wersje systemu mieszczącą się na dvd ale powoli tracę nerwy do tego :P
    iMac z 2010r ale na dobrych podzespołach więc i tak jest mocniejszy od mojego laptopa i blaszaka razem wziętych ;)
    IMG_20190521_191407002.jpg



  • Skoro zainstalowałeś windę to po co to co nie możesz zainstalować ?


  • Moderator

    @Jaco Po pierwsze to chcę mieć legalny system więc winda tylko do testów była ;) a poza tym nigdy nie miałem do czynienia z systemem od apple więc jest to dobra okazja by się z nim zapoznać :)



  • @pacior kiedyś byłem u gościa gdzie własnie MacOS był na laptopie i poprosił mnie aby przyspieszyć przeglądarkę. A wina leżała po stronie łącza ( 3G w Plus - u mnie są dziury w zasięgu Plusa) a nie przeglądarki.

    Lapka ktoś tam ze stanów przywiózł i oczywiście wszystko po angielsku.


  • Moderator

    Wreszcie pendrive zaczął się dogadywać z iMac-kiem :) Oczywiście są kolejne schody, pobieram obraz innej wersji systemu.
    U mnie jest po polsku.


  • Moderator

    Wreszcie znalazłem wersję mieszczącą się na dvd.. później zaktualizuję do nowszej :)
    IMG_20190524_220120814_HDR.jpg


  • Admin

    W macach powinno być przywracanie systemu z chmury. Trzeba trzymać klawisze jakieś podczas włączania i wtedy komputer pobiera sobie obraz systemu jaki miał podczas sprzedaży i instaluje.


  • Moderator

    @esen to chyba nie działa, możliwe że z powodu braku oryginalnego dysku..
    ale jeszcze spróbuje bo oczywiście pod koniec wywaliło błąd o braku jakiś składników :/


  • Admin

    @pacior Spróbuj tym:

    To manually start up from macOS Recovery over the Internet, press and hold Option-Command-R or Shift-Option-Command-R at startup.

    To powinno ruszyć z firmware'u. Teoretycznie to jest ostatnia deska ratunku jak wszystko masz skasowane. Nie powinno być potrzeby mieć czegokolwiek na dysku bo tak jak pisałem pobiera z serwera obraz systemu.


  • Admin

    Poza tym ten iMac chyba jest już oznaczony jako Vintage i nie ma najnowszego macOSa. Natomiast ma jeden niżej co nie jest tragedią, bo w najnowszym to tylko usprawnili trochę Safari, odblokowywanie komputera z zegarka i inne rzeczy które są mniej istotne.


  • Moderator

    @esen napisał w iMac instalacja Mac OS.:

    To powinno ruszyć z firmware'u. Teoretycznie to jest ostatnia deska ratunku jak wszystko masz skasowane. Nie powinno być potrzeby mieć czegokolwiek na dysku bo tak jak pisałem pobiera z serwera obraz systemu.

    Niestety taki bajer chyba wprowadzili w kolejnej generacji.
    Póki co system nadal nie zainstalowany :/ Ściągam teraz obraz systemu jaki fabrycznie wychodził na tym iMacu (wersja A1312 z 2010r).


  • Admin

    @pacior daj znać jak poszło. I jak coś to chętnie pomogę potem w samym systemie chociaż jak się już orzyzwyczaisz do innej lokalizacji klawisza alt to już z górki będzie.

    No i zacznij od razu używać pełnoekranowych aplikacji i gestów. To jest coś czego nie ma tak dopracowanego nigdzie indziej.


  • Moderator

    Po ściągnięciu kilku wersji systemu i braku powodzenia chciałem już kupić pendrive z systemem oferowany na allegro..
    Tylko jeden system mieścił się na płycie dvd, próba instalacji z tej płyty zawsze kończyła się błędem, instalacja z pendrive tej wersji również się nie udawała, tak jak kilku innych wersji systemu. Raczej bez większych nadziei wymontowałem napęd z mojego blaszaka i podłączyłem go pod usb iMaca.. system się zainstalował :D

    Teraz pozostaje wykonanie aktualizacji do najnowszego dedykowanego systemu macOs Sierra, ciekawe czy będą kolejne trudności :D

    IMG_20190525_154209243_HDR.jpg
    IMG_20190525_165047938_HDR.jpg
    IMG_20190527_170218888.jpg
    IMG_20190527_172737358_HDR.jpg



  • @pacior zawzięty jesteś hehehe.


  • Admin

    @pacior Tak jest. Brawo Ty. :-)


  • Moderator

    Wersja jaką zainstalowałem z płyty to Lion 10.7 - tylko ta mieściła się na dvd, niestety z niej nie można bezpośrednio pobrać wersji High Sierra prze App Store, z pendrive teraz uaktualniam do Mountain Lion 10.8 a z niego powinno się już udać pobrać system ze sklepu :)

    ps. Jednak z 10.8 muszę zrobić 10.8.5 :P czyli do 10.13.6 jeszcze daleko :P


  • Admin

    @pacior no to powodzenia i czekam na dalsze wieści


  • Moderator

    High Sierra nareszcie zainstalowana :D
    Po zainstalowaniu Mountain Liona pojawiło się System Recovery, po uruchomieniu go iMac sam już pobrał najświeższą możliwą wersję dla mojego modelu - High Sierra 10.13.6

    Będę musiał się nauczyć tego systemu ale po pierwszych chwilach bardzo mi się podoba, mimo tego iMac będzie wystawiony na sprzedaż, nie mam miejsca na tak dużego klocka na biurku.


  • Admin

    @pacior macOS jest bardzo przyjemny. Jak dobry kelner. Nie zauważasz co dla ciebie robi i nie zajmuje swoją osobą zbyt dużo czasu.

    Czasem się przysiadam do Windowsa żony i to jest dalej niestety padaka. Dopóki nie wyznaczą jednego zespołu który będzie czuwał nad całością UX to tam nigdy nie będzie dobrze.


  • Moderator

    @esen Do pracy, internetu system wydaje się być idealny, 27" daje radę :P
    Dziś przetestowałem zapasową kartę graficzną która była w drugiej płycie jaką kupiłem, narazie działa ;)
    Zrzut ekranu 2019-05-31 o 19.06.50.png


Log in to reply