Ustawianie anteny satelitarnej.
-
@jaco napisał w Ustawianie anteny satelitarnej.:
@gooral napisał w Ustawianie anteny satelitarnej.:
A antenę na dachu płaskim przymocowaną do bazy od parasola (takiego jak są w barach z płytą chodnikową) widziałeś?
Tak ale też zdjęcia nie robiłem.
A myślałem, że byłem oryginalny ;)
Swoją drogą jak uzyskujesz jakość sygnału 100%? Mi nigdy na więcej niż 70-75%nie udało się ustawić. Fakt, też jest taki, że ja ustawiam 'na oko' czyli kręcę anteną i tam gdzie widzę, że coś rośnie to staram się ustawić kąt itd.
W obecnym mieszkaniu anetna już była ustawiona, i korzystają z niej jeszcze inne osoby, ale miałem problem z końcówką przy kablu przy samej antenie. Była źle zarobiona i nie było w ogóle jakości ani sygnału. Poprawiłem to i jest ok 70%, ale ustawienia się nie tykam. I tak jest lepiej niż w poprzednim miejscu bo w burze nie zrywa tv.
Masz może jakies patenty na zarobienie kabla? Nienawidze tego robić i w sumie w 90% mi to nie wychodzi, tylko potem paluchy bolą od tych końcówek xd -
Swoją drogą jak uzyskujesz jakość sygnału 100%
Antena duża minimum 80cm. Musisz skręcić lekko konwerter patrząc od przodu anteny w lewo.
Na polsatowkich antenach max jakie uzyskałem to 80% . Ale to są wyjątki. Wszystko ma wpływ. Mocowanie anteny w pionie głównie.
Przeciętnie daje się ustawić około 75% .
Masz może jakies patenty na zarobienie kabla? Nienawidze tego robić i w sumie w 90% mi to nie wychodzi, tylko potem paluchy bolą od tych końcówek xd
Patent jest prosty. Musisz mieć odpowiedni kabel i odpowiednie wtyki ,,F.,, Są dwie średnice i z tego co piszesz ty masz grubszy kabel a ,,F,, masz mniejszą. Jak masz dobrą średnicę z wkręceniem nie ma kłopotu. Oczywiście musi być dodatnia temperatura bo na mrozie kabel potrafi się nawet złamać. Ja pomagam sobie kombinerkami.
-
Antena duża minimum 80cm. Musisz skręcić lekko konwerter patrząc od przodu anteny w lewo.
Na polsatowkich antenach max jakie uzyskałem to 80% . Ale to są wyjątki. Wszystko ma wpływ. Mocowanie anteny w pionie głównie.
Przeciętnie daje się ustawić około 75% .
No to na bank nie miałem skręconego konwertera w lewo :D Na poprzednim mieszkaniu miałem małą antenke, jeśli miała 50cm to był max, i do tego siatka więc to pewnie też swoje robiło.
Patent jest prosty. Musisz mieć odpowiedni kabel i odpowiednie wtyki ,,F.,, Są dwie średnice i z tego co piszesz ty masz grubszy kabel a ,,F,, masz mniejszą. Jak masz dobrą średnicę z wkręceniem nie ma kłopotu. Oczywiście musi być dodatnia temperatura bo na mrozie kabel potrafi się nawet złamać. Ja pomagam sobie kombinerkami.
Mądrego to aż miło posłuchac (poczytać w tym wypadku ;) ). W życiu by mi nie przyszło do głowy, że są dwa wymiary tych końcówek :D
-
i do tego siatka więc to pewnie też swoje robiło.
Aby nie była zbyt nisko zamontowana nad anteną satelitarna . Pod nią może być. Pamiętaj że sygnał satelitarny idzie z nieba a nie jak nie którzy myślą w poziomie. Dlatego też widzę często zamontowane anteny pod dachem i problemy z odbiorem.
-
i do tego siatka więc to pewnie też swoje robiło.
Aby nie była zbyt nisko zamontowana nad anteną satelitarna . Pod nią może być. Pamiętaj że sygnał satelitarny idzie z nieba a nie jak nie którzy myślą w poziomie. Dlatego też widzę często zamontowane anteny pod dachem i problemy z odbiorem.
Miałem na myśli siatkę jako antenę ;) Nie była z blachy jako z arkusza, tylko miała 'oczka' ;)
-
@gooral o dobraniu końcówki poczytaj sobie tu : https://www.dipol.com.pl/jak_dobrac_wlasciwy_typ_zlacza_f_bib57.htm
Ja pisałem o dwóch średnicach a tam jest aż trzy.
Miałem na myśli siatkę jako antenę ;) Nie była z blachy jako z arkusza, tylko miała 'oczka' ;)
Nie mogą na siebie zachodzić. Minimum 10 cm musi być odstępu. Dwie anteny na jednym maszcie nie zakłócają się . Może być i 100 nawet. :)
@Gooral kup sobie https://allegro.pl/oferta/klucz-do-mocowania-wtykow-f-sat-hanlong-ht-224e-5868790830 :)
-
@Gooral kup sobie https://allegro.pl/oferta/klucz-do-mocowania-wtykow-f-sat-hanlong-ht-224e-5868790830 :)
Dobry patent, ale tak rzadko tego potrzebuję, że prędzej to zgubie niż użyje ;) Teraz już mam nadzieję, że nie będę miał przebojów z anteną, jako, że nikt w tym miejscu na jej ustawinie nie narzeka, a przeprowadzać też prędko się nie zamierzam. Raczej dopiero jak będziemy do Polski wracać kiedyś ;)
-
Z racji że mój poprzedni miernik do ustawiania anten zaczął być niestabilny :
I sygnał na dekoderze który widać na innych zdjęciach już przestał istnieć .
Zakupiłem nowy bardziej dokładniejszy którym mogę ustawić antenę bez podglądu na TV.
Miernik ma możliwość edytowania lub dodawania nowych transponderów.
Ja dodałem sobie Polsat i NC+ obecnie Canal+
Miernik pozwala na bardzo precyzyjne ustawienie anteny . Moc i jakość pokazywana jest na wyświetlaczu.
Zasilany jest z kabla który idzie od dekodera lub dedykowanego zasilacza .
Mój miał mieć zamiast zasilacza koszyk na baterie z wtykiem. Niestety przyszedł z zasilaczem. Na pudełku był widoczny koszyczek.
Po interwencji u sprzedawcy i prawie dwutygodniowym oczekiwaniu na odpowiedź w ramach rekompensaty zwrócono mi 40zł poniesionych kosztów.Miernik kosztował mnie 140zł - 40zł = 100zł .
Od razu napiszę że miernik doskonale działa z dekoderami Polsatu. Niestety dekodery NC+ mają jakiś defekt i po podłączeniu miernik włącza się i wyłącza. Ale to nie przeszkadza gdyż wówczas podłączam zasilacz i bez problemów już ustawiam antenę.
Miernik już zarobił na siebie 2 razy :)
-
@Jaco napisał w Ustawianie anteny satelitarnej.:
Miernik już zarobił na siebie 2 razy :)
Eee, no to masz powodzenie w swojej okolicy! :-)
A ja myślałem, że wraz z rozwojem TV naziemnej, talerze będą znikać z budynków. -
@leo napisał w Ustawianie anteny satelitarnej.:
Eee, no to masz powodzenie w swojej okolicy! :-)
Nikogo innego nie ma na okolicy. Głownie są to poprawy lub od nowa ustawianie gdyż było malowane, wiało ,ocieplanie itp.
A ja myślałem, że wraz z rozwojem TV naziemnej, talerze będą znikać z budynków.
Nie tak szybko. Ludzie nadal są naiwni i kupują. Naiwni w sensie ze na początku dają dużo za małą kasę i ludzie zapominają do kiedy ta okazja . A później płacz bo rachunki duże.
-
Dwie foty z ostatniego ustawiania anteny .
Lało jak cholera ale kogo to obchodzi :)
NC+ to TVN jakby ktos pytał.
A tu ze wczoraj na typowej antenie Polsatu:
-
Podzielę się ciekawostką.
Wczoraj byłem na montażu anteny. Wcześniej jak tam byłem stwierdziłem że jest za mała więc kupili większą i po dwóch tygodniach (mieli kwarantannę) pojechałem ją zamontować.
Antena 80cm średnicy zakupiona na którejś z tych aukcji: KLIK lub KLIKTo były moje propozycje i kupili. Antena przyszła bez paru śrub ale te dołożyłem ze starej anteny polsatowskiej.
No ale jak już przyszło do ustawiania lekko nie było.
Na mierniku miałem sygnał jak powyżej tyle że 75%.
Na dekoderze oscylowało między 66% a 83%. Może wina konwentera bo jakiś uniwersalny był. Stary miał już z 15 lat i na nim było jeszcze gorzej.
Ogólnie to problemy są TYLKO przy odbiorze paczki TVN . O ile na chwilę podłączony dekoderze zaraz za anteną były takie wyniki wskazań :I
To jak już go podłączyłem w domu przez chwilę wartości były takie same. Lecz po jakichś 5 minutach dosłowne szaleństwo wskazań.
Na mierniku sygnał stabilny bez wahań,. Na tunerze polsatowskim TYLKO na paczce TVN spore wachania aż do zaniku obrazu.
Normalnie zgłupiałem bo nie mogłem tego ogarnąć.
No właściciele stwierdziłi że im partia rządząca zabrała TVN.
Gdy już byłem w domu poczytałem trochę neta i mnóstwo osób skarzy się na to że nieprawidłowo odbierają TVN na dekoderach polsatu. Również wyczytałem że problemem może być router z LTE w domu. Oni mają takowy i jestem ciekaw czy jakby go wyłaczyć na chwilę problemy by ustąpiły.Pytanie do Was. Ma ktoś Cyfrowy Polsat z jaka anteną i czy wszystko działa dobrze.
Przy tej antenie jaką zamontowałem szału może nie będzie ale skoro warość skoczy na chwilę do 83% to nie powinno być problemów z odbiorem programów z paczki TVN. -
No miałem rację. Router od Orange zakłóca pasmo TVN. Gdy go wyłącza wszystko wraca do normy.
No i święta za pasem i ludzie oglądać chcą wiec mam troche jazdy.Parę fotek.
Wszystkie pomiary w deszczowy dzień.
-
Masz powodzenie. Chyba jesteś monopolistą w swojej okolicy. :-)
-
Masz powodzenie. Chyba jesteś monopolistą w swojej okolicy. :-)
No jestem bo na okolicy nikogo takiego nie ma. 😛😛😛