Zbiornik paliwa z tworzywa do Tico
-
@miechomiecho
Sama benzyna nie powoduje korozji ale jeśli zawiera w sobie trochę wody to już tak. -
Byłem ostatnio na przeglądzie innym autem, pytałem czy można przyjechać bez zbiornika tico na przegląd bo obecnie benzyny nie używam. Powiedział że brak zbiornika będzie traktowane jak zmiana konstrukcyjna, więc nie przejdzie. Trzeba na sztukę założyć zbiornik. Kanister raczej też odpada bo to też będzie traktowane jak zmiana konstrukcji.
Pozostaje na tym, że będę musiał zakleić, wyczyścić i odmalować stary bak.
-
Ale czy nie jest tak, że zmieniamy jakiś fabryczny element na jakościowo lepszy, w naszym przypadku zbiornik stalowy na zbiornik z tworzywa sztucznego i czy to przypadkiem nie w kompetencji diagnosty jest ocena czy element zamienny może być dopuszczony do eksploatacji?. Pytam się bo nie orientuje się w tej tematyce.
-
@ryszard Przeczytaj uważnie: BRAK zbiornika będzie potraktowany jako zmiana, a nie inny bak. Jeśli autor założyłby jakiś inny plastikowy bak, który mieściłby się we wnęce i nie wystawał w dół, zapewne problemu by nie było.
Założenie kanistra też nie wchodzi w rachubę, bo kanister nie jest przeznaczony do pracy jako zbiornik paliwa pod podłogą auta... -
@leo
Też myślę jeżeli byłby to zbiornik podobny, zbliżonych wymiarów, solidnie zamocowany i porządnie podłączony do instalacji paliwowej to auto z takim zbiornikiem mogłoby przejść badanie. Kanister w zamian baku lub brak zbiornika to przegięcie.