Ramiona i pióra wycieraczek
-
Zmierzyłem:
- strona kierowcy - fabryczne (bo takie jeszcze mam) ramię wycieraczki jest krótsze i ma 35 cm długości maksymalnej, zaś pióro jest dłuższe (u mnie jest teraz 45 cm, fabryczne miało ok. 43-44 cm);
- strona pasażera - ramię fabryczne jest dłuższe i ma 36,5 cm, ale pióro jest krótsze (moje ma 40 cm, fabryczne było nieco krótsze).
Oryginalne pióro wycieraczki tylnej ma 33 cm.
-
@leo
Dzięki. Mamy zatem już pewność, że krótsze ramie idzie na lewą stronę szyby a dłuższe na prawą. Długości podane przez ciebie ramion idealnie zgadzają się z nowymi zakupionymi przeze mnie ramionami oryginalnymi GM. Jeżeli chodzi o pióra to trudniej o taką pewność. -
@ryszard powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
nowymi zakupionymi przeze mnie ramionami oryginalnymi GM.
O, a gdzie je dostałeś? Bo też poszukuję... :-)
Jeżeli chodzi o pióra to trudniej o taką pewność.
Jak pisałem: odejmij 1-2 cm od podanych przeze mnie wartości. :-)
Ale, jeśli Ci zależy, poszukam w garażu - może jeszcze gdzieś leżą stare, oryginalne pióra... chociaż to mało prawdopodobne, bo pamiętam, że przez szereg lat kupowałem same gumki Motgum, które zakładałem na stelaż wycieraczek. Teraz najczęściej kupuje się pióro od razu ze stelażem... gdyby kiedyś też tak było, może odnalazłbym jeszcze oryginały fabryczne. A tak, to pewnie mam stare stelaże, ale już z polskimi gumkami. -
@leo powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
@ryszard powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
nowymi zakupionymi przeze mnie ramionami oryginalnymi GM.
O, a gdzie je dostałeś? Bo też poszukuję... :-)
Prawe ramię GM kupiłem na Allegro kilka miesięcy z wyprzedaży za jedyne 10zł - ostatnią sztukę więc nie ma sensu podawać namiarów na tego sprzedawcę.
Lewe ramię GM nabyłem klika dni temu w firmie M.C. Motor w Warszawie (tel. 602651073, [email protected]) za 20 zł. Gość ma kilka sztukj tych ramion. Może o ile już nie sprzedał mieć jeszcze jedno ramię prawe GM za 26 zł.
Nie pamiętam czy prawe czy lewe ramię GM ma jeszcze w sprzedaży w cenie poniżej 20 zł Autoparts w Warszawie.
Ramię tylne GM (30 szt.) w cenie 19 zł jest dostępne na Allegro
http://allegro.pl/nowe-oryg-ramie-wycieraczki-tyl-tylniej-tico-i5093839569.html i w Autoparts w Warszawie za mniej niż 20 zł.Jeżeli chodzi o pióra to trudniej o taką pewność.
Jak pisałem: odejmij 1-2 cm od podanych przeze mnie wartości. :-)
Ale, jeśli Ci zależy, poszukam w garażu - może jeszcze gdzieś leżą stare, oryginalne pióra... chociaż to mało prawdopodobne, bo pamiętam, że przez szereg lat kupowałem same gumki Motgum, które zakładałem na stelaż wycieraczek. Teraz najczęściej kupuje się pióro od razu ze stelażem... gdyby kiedyś też tak było, może odnalazłbym jeszcze oryginały fabryczne. A tak, to pewnie mam stare stelaże, ale już z polskimi gumkami.Pióra wycieraczek nie stanowią wielkiego problemu. Ja stosuje od wielu lat póra ze stelażem polskiej firmy Motgum, których wymiary są idetyczne lub bardzo zbliżone do oryginalnych, choć warto byłoby wiedzieć jakie wymiary miały te oryginalne Daewoo Motor gdyż wychodzę z założenia, że producent najlepiej dopasował wymiary piór, ramion wycieraczek do wielkości szyb i krzywizny szyby auta. A co się tyczy piór firmy Motgum to wg pracowników FSO były zamawiane w tej firmie na pierwszy montaż do m. innymi Matiza i Lanosa co stanowi pewną gwarancję ich jakości.
-
@ryszard W M.C Motor kupowana była ostatnio tarcza kotwiczna do Tico, podobno sklep dobrze zaopatrzony jeśli chodzi o oryginalne części.
Ja z Motgumami nie mam dobrych doświadczeń, parę razy kupiłem w sklepie i ostatecznie przerzuciłem się na najtańszego Bosha.
-
Nie wiem jak do Tico, ale generalnie dobre wycieraczki robi Denso. Do Tico proponują 40 cm przód (obie strony), 35 cm tył.
-
@pacior powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
@ryszard W M.C Motor kupowana była ostatnio tarcza kotwiczna do Tico, podobno sklep dobrze zaopatrzony jeśli chodzi o oryginalne części.
Sklep mieści się dokladnie w Warszawie na Białołęce na ulicy Szamocin 36B (na uboczu uliczki - trochę trudno ich odnaleźć) więc niedaleko od Ciebie. Oprócz zamienników mają sporo oryginałów GM - zamawiają je wspólnie z innymi polskimi sklepami / hurtowniami w kontenerze gdzieś w Korei. Nie pytałem gdzie bo nie sądzę aby powiedzieli, być może bezpośrednio w GM Korea - następcy GM Daewoo Auto & Technology Co. Z tym, że rzadziej sprzedawanych rzeczy takich jak np zbiornik par paliwa jaki potrzebuje miechomiecho tam nie znajdziesz, ewentulnie mogą sprowadzić ze sklepów / hurtowni, z którymi wspólpracują.
Ja z Motgumami nie mam dobrych doświadczeń, parę razy kupiłem w sklepie i ostatecznie przerzuciłem się na najtańszego Bosha.
U mnie generalnie się sprawdzają - wytrzymują klika lat. Po względem zabezpieczenia antykorozyjnego bez zastrzerzeń, mechanicznym jak dotąd też. Przed zimą wymieniałem pióra (ze stelażem) na przednią szybę. Niestety prawe pióro już przerwałem próbując przymarźnięte odkleić skrobaczką od szyby, ale takiego potraktowania to nie wytrzyma chyba żadne pióro. Być może jakość w ostatnim okresie pogorszyła się . Może mają bardziej niż kiedyś przewężone przewężenie gumy pióra i są badziej podatne na przerwanie. Zobaczymy.
-
@drzonca
Ile lat wytrzymują pióra tej firmy? -
Denso podobno montują jako oryginalne w Toyotach (przynajmniej w Aurisie). Wytrzymują parę sezonów, na forum Toyotaklub je chwalą:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,25786.0.html
U mnie w Aurisie kilka miesięcy po zakupie zaczęła skrzypieć wycieraczka z tyłu. W ASO na przeglądzie wymienili gumkę, była cisza kilka miesięcy, potem znowu zaczęło hałasować. Wymieniłem pióro na Denso i już dwa lata cisza. -
Ryszard - dzięki za odpowiedź. Rozejrzę się więc w wolnej chwili.