Zmiana podzespołów w PC młodego.
-
-
@leo napisał w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
Moje zdanie już znasz. :-)
Owszem. Czekam na latorośl 😀
-
@Jaco A jaki budżet przewidujesz na dysk?
-
@Szarik max 300zł.
-
Kupiony jednak na M2 i działa bez problemów.
Ale mam pytanie.
Czy pamięć GoodRam Play, DDR4, 16 GB, 2400MHz, CL15 będzie współpracować z prockiem Intel Core
i5-12600K lub KF . Oczywiście będzie płyta główna która obsługuje ten rodzaj pamięci. -
@Jaco niby procuś 3200, ale jak płyta obsługuje to czemu nie. Ja mam w 9400f w drugą stronę, wsadzone 3200 a pracują na 2666.
-
Kupiłem okazyjnie za 400zł taką płytę https://pg.asrock.com/mb/Intel/B660M Phantom Gaming 4/index.asp#Specification
Do niej właśnie tego procka i5 12600K i śmiga wszystko jak należy. Jedynym problemem było to że bios widział dyski SSD M2 ale nie chciał z systemowego wystartować. W boot manager nie wyszukiwał go. Ale przeinstalowałem system ( od nowości 2017 nie był przeinstalowywany) i system już ruszył. Nie wiem czy dla przykładu dało by radę zamiast instalować zrobić opcję naprawy podczas rozruchu , czy coś by się zapisało w biosie . Ale świeżo postawiony nic mu nie zaszkodził. -
@Jaco a to nie był problem legacy vs uefi ? Mam miejsce, ale jeszcze nie wsadziłem dysku M2 i nie za bardzo znam możliwości tego.
-
@likaon napisał w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
a to nie był problem legacy vs uefi ?
Nie. Jak wchodziłem do BIOSu to tam gdzie było BOOT nic nie było do wybrania . Dopiero jak system się ponownie zainstalował pojawił się dysk.
UEFI jakieś ubogie -
@Jaco hm, ważne że śmiga. Winda 10 po naprawie też wstanie. Wiele razy mi tak zadziałała.
-
@likaon napisał w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
ważne że śmiga
Dokładnie a nowy system nie zaszkodził.
-
Zakupiłem kartę wifi z bt na M2.
Zamontowanie z tyłu nie było problemem .
Problematyczne okazało się wpięcie przewodów w gniazda karty .
Takie to małe że nawet pod lupą ciężko wcisnąć na swoje miejsce .
Ale udało się i karta po ściągnięciu sterowników ze strony Intela działa.
Jest tylko problem z radiem BT . Pomimo że najnowszy sterownik pod ten system , instaluje się prawidłowo to system nie może uruchomić tego urządzenia bo nie ma sterowników . Wczoraj trochę wieczorem z tym walczyłem ale poległem . Karta jest kompatybilna z tą płytą główną ale nie wiem czemu jest problem z tym BT.Instalowałem w trybie administratora ale cały czas pokazuje że instalacja kończy się prawidłowo. Restart kompa a to nadal nie działa.
Telefon BT widzi. Nie widzi pada od Xbox bo nie działa radio. Na innym BT działa bez problemów.Spotkał się ktoś z czymś podobnym.
Karta zakupiona na Ali. -
@Jaco a szukałeś sterowników po vid i pid ? Niech chinol daje sterowniki albo full refund mu strzel ;) zawsze pomaga.
-
@likaon sterowniki są dobre. Ale jak piszesz również szukałem. Tyle że wyniki w google pokazuje tylko te programy do identyfikacji.
-
Ok już poradziłem sobie. Wkładając tę kartę zapomniałem że mam wpięty też BT na USB i to kolidowało .
Po wypięciu i ponownym zainstalowaniu sterowników już kontroler działa.
Bo tej płyty nie ma na czarnej liście nieobsługiwanych :
Menadżer urządzeń :
-
@Jaco a widzisz, człowiek jakby prześledził wątek to może by wyśledził podwójną obsadę urządzeń. Chyba bym sam zaczął od odłączania innych związanych z komunikacją i instalowania od nowa sterownika. Ważne że się udało, jak zawsze.
-
@likaon zgubiłem nadajnik od myszy do laptopa gdy wypinam go ze stacji dokującej (mam Dell). Aż sam się dziwiłem że wpiąlem to do komputera młodego. Skleroza nie boli ale starość nie radość .
-
No i ten dysk Lexar coraz bardziej mi się nie podoba,
Niby dobry ale ma już 55% .
Ten drugi jest OK.
Chyba czas zakupić nowy dysk zanim ten całkowicie padnie.
-
Dziwna akcja, dysk ma przepracowane prawie 370dni w ciągu roku. Komputer cały czas włączony czy kupina używka?
-
@WarningDeadPL napisał w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
Komputer cały czas włączony czy kupina używka?
Dysk był nowy. Używany co dzień po nawet 15 godzin.