Czy to dużo za spawany kolektor 4w2w1 do GTI ?
-
U mnie na wydechu 1.0/1.3 seryjnym auto wypluło 103 konie, 114 nm, jak wsadzę 4-2-1, 2 cale na 2 tłumikach mogę na hamownię podjechać i zobaczyć czy coś to dało.
-
Przecież 4-2-1 ma
dawać dół, przez dół ja rozumiem Nm ... więc jakie konie ?
Chyba że się mylę
to mnie poprawić proszęMylisz się , i to bardzo
-
Mylisz się , i to
bardzonie wiem, ja zawsze myślałem że 4-2-1 poprawia dół, a 4-1 górę ...
Dodatkowo 4-2-1 daje więcej Nm niż 4-1 ... też wiadomo jaka jest charakterystyka Swift-a więc lepiej wsadzić 4-2-1, chyba że ktoś cały czas jeździ w górnych partiach obrotów ... -
nie wiem, ja zawsze
myślałem że 4-2-1 poprawia dół, a 4-1 górę ...
Dodatkowo 4-2-1
daje więcej Nm niż 4-1 ... też wiadomo jaka jest charakterystyka Swift-a więc lepiej
wsadzić 4-2-1, chyba że ktoś cały czas jeździ w górnych partiach obrotów ...No wg wykresa poprawił dół o jakieś niecałe 10nm ,
tyle samo miałem ja mając dużo lepsza gore na 4 w 1.
Koszty kolektorów podobne , no i te 10nm na dole myślisz ze
wogole wyczujesz ? Watpię -
To co daje kolektor zalezy od jego parametrow, z tego co kojarze to 421 pozwala uzyskac zjawiska falowe w szerszych zakresach obrotow (chyba wiecej odbic) niz 4-1. Jak odkopie jakies info to napisze.
-
No wg wykresa
poprawił dół o jakieś niecałe 10nm ,
tyle samo miałem ja
mając dużo lepsza gore na 4 w 1.Też dużo zapewne zależy od dalszej części układu wydechowego jak i dolotu ... bo wszystko się na to składa.
Koszty kolektorów
podobne , no i te 10nm na dole myślisz ze
wogole wyczujesz ?
WatpięTeraz już raczej nie bardzo
-
tak może dla ciekawostki napiszę, że swifty miały oryginalnie 4-2-1, a cultusy 4-1
-
cos wierzyc mi sie nie chce
-
cos wierzyc mi sie
nie chceTo uwierz
-
To uwierz
ciekawe ile by na tym miała seria
-
To co daje kolektor
zalezy od jego parametrow, z tego co kojarze to 421 pozwala uzyskac zjawiska falowe
w szerszych zakresach obrotow (chyba wiecej odbic) niz 4-1. Jak odkopie jakies info
to napisze. -
jeżeli to miarodajny wykres to widać od razu róznice 14Nm przy 2000, do 4000 jest średnio podobnie..ale nie to jest najfajniejsze. 98Nm przy 2000 dla drugiego wydechu osiągalne jest przy 2750, 112Nm przy 2750 gdzie seria ma to przy 4950 .. wiecej chyba nie trzeba tłumaczyć co to daje.:)
-
jeżeli to
miarodajny wykres to widać od razu róznice 14Nm przy 2000, do 4000 jest średnio
podobnie..ale nie to jest najfajniejsze. 98Nm przy 2000 dla drugiego wydechu
osiągalne jest przy 2750, 112Nm przy 2750 gdzie seria ma to przy 4950 .. wiecej
chyba nie trzeba tłumaczyć co to daje.:)a czytałeś w opisie ze to jest wykres po wymianie całego wydechu na przelotowy ?:P
-
Mi sie wydaje, ze ludzie jak zmienia "wydech" to bedzie to samo - niestety bardzo duzo zalezy od srednic, dlugosci itp - Indiemu tak wyszlo, ktos sobie zrobi podobnie i bedzie 4 konie mniej. Nastepny moze wiecej. Ot jest z tym troche zabawy (lub szczescia) niestety, zwlaszcza jak sie chce miec przyrosty w tak szerokim zakresie.
-
To wszystko jest do policzenia... ale poza tym trzeba mieć trochę doświadczenia i wiedzy/
-
To wszystko jest
do policzenia... ale poza tym trzeba mieć trochę doświadczenia i wiedzy/i tym optymistycznym akcentem...
przemyslalem temat, lepszy jednak jest 421 -
a czytałeś w opisie
ze to jest wykres po wymianie całego wydechu na przelotowy ?:PNajwiększy wpływ w układzie wydechowym ma i tak kolektor. Reszta układu jest dopełnieniem pracy jaką wykona kolektor.
-
Panowie to jak z tym kolektorem powstanie czy nie powstanie bo byłbym chętny a nie chce mi się go ciągnąc ani ze stanów ani z Australii?????(mowie o 4-2-1)
-
Panowie to jak z
tym kolektorem powstanie czy nie powstanie bo byłbym chętny a nie chce mi się go
ciągnąc ani ze stanów ani z Australii?????(mowie o 4-2-1)Jeśli powstaje albo sciągasz, to dokładam się do kosztów transportu
klik1 (jakiś dziwny)
klik2
klik3
klik 4-1Czy może jakiś inny?
Tu jeszcze coś
-