Co dziś grzebałem w swoim Swifcie
-
Tak powinno być
a ja mysle ze bpx ta naklejka chce przekazac co innego
-
a ja mysle ze bpx
ta naklejka chce przekazac co innego
hahahaha idealne zgranie ze swiftem
-
Ja to bym sobie nakleił to
Ale już EOT bo moderator nas zje. -
Nie jadam ludzi.
-
A ja dzisiaj walczyłem z rozrządem.
Niestety dałem radę tylko zmienić uszczelniacze wałków rozrządu i korbowego od strony rozrządu i spuścić płyn chłodniczy.
Prace stanęły z powodu niewłaściwej pompy wody
Jednak pompa GMB D18001 nie pasuje do Swifta - inne mocowanie kółka pasowego i jest wyższa - nie zgrywa się w jednej linii z kółkami na altku i wale korbowym
Edit:
Wymienili mi dziś w e-autoparts pompkę wody na właściwą i jutro jedziem z wymianą
-
Korzystając z chwili wolnego i deszczu za oknem, dzisiaj wymieniłem w gti mk2:
- 14 popychaczy - stare w większości były już mocno zmasakrowane na powierzchniach pracujących z krzywkami wałków i nie trzymały średnicy, a zaworki wewnątrz nie trzymały ciśnienia. 2 z tych starych popychaczy były jednak w całkiem dobrym stanie. Pozostałe 14 było używanych, ale w pełni sprawnych. Wszystkie 16 popychadeł rozebrałem, wyczyściłem i teraz swift powinien chodzić znów ładnie, a nie jak diesel
- uszczelniacz prawej półosi w skrzyni i samą półoś.
-
Spot w WWA już za tydzień, to zabrałem się za dokończenie szpachlowania błotnika z tyłu i zderzaka przedniego (rany jeszcze po poprzednim właścicielu). W poniedziałek będzie malowane
-
Tak powinno być
A na jej miejsce
-
A ja dzisiaj rozkręciłem cały mechanizm przednich wycieraczek, znalazłem przyczynę hałasu 'stukania', okazało się, że obydwa ramiona za podszybiem przy łączeniu ze sobą miały straszne luzy, w każdym miejscu (4) dodałem gumowy uszczelniacz (śr 1,5cm) i teraz nie jest idealnie, ale znacznie ciszej.
Dodatkowo kopnął mnie prąd z piątego przewodu zapłonowego, mało tego, gołym okiem w biały dzień widać na nim iskry, to chyba znak, że czas wymienić komplet -
A który to jest piąty?
-
A który to jest
piąty?ten co idzie w stronę licznika
-
To Ty już masz
5-cylindrowego Swifta... Pierwszy taki w Polsce!prawie jak WRC
-
Co do kabli to polecam NGK RC-LC1201 w dobrej cenie
Przy okazji nie zaszkodzi też 4xNGK BPR6ES125PLN a spokój na dłuuugo
-
Prawie jak Volvo!
raczej Ołdi
-
A który to jest
piąty?Ten od cewki do aparatu
A propos tematu 30 kwietnia zrobione:
- wymiana rozrządu (pasek + rolka)
- wymiana pompy wody
- wymiana uszczelniaczy na wałku rozrządu i wale korbowym (od strony rozrządu)
- wymiana płynu chłodzącego
- założenie nakrętek stożkowych do alusów (jednak )
Pompa wody zapewne jeszcze oryginalna ok. 270-280 kkm - wymieniona w ostatniej chwili - chodziła za 4 razy ciężej niż nowa
-
raczej Ołdi
Volvo ma 5 cylindrowe silniki, a Ołdi 5 zaworów na cylinder
-
5 cylindoff tysz w ołdi siedzi i ładnie brzmi
-
Adamo, proszę Cię... posłuchaj sobie: http://www.youtube.com/watch?v=gyfUnwOyST4