[Mk IV 1.0] Turbodziura
-
Dziś na 15 jestem umówiony w serwisie i wymienią mi palec z kopułką, więc jak potestuję to napiszę czy winowajca został znaleziony.
-
Paaanie.. takie rzeczy to samemu się robi
Jeśli to nie tajemnica to napisz ile kosztowała taka usługa -
Paaanie.. takie
rzeczy to samemu się robiZ rzeczy mechanicznych jestem noga, więc za pierwszym razem albo ktoś mi musi pokazać albo zrobić za mnie, bo nie chcę mieć potem niesprawnego auta z własnej głupoty...
Za to z rzeczy niemających wpływu na działanie auta mogę rozgrzebać wszystko! Najwyżej potem będę siedział 2 dni i się zastanawiał jak to było wcześniej...Jeśli to nie
tajemnica to napisz ile kosztowała taka usługaJestem świadom tego, że dużo za dużo, ale cóż począć skoro nie mam teraz czasu na eksperymenty... Całość 125 zł (części + robocizna).
P.S. Mało testów, ale chyba jest lepiej bo wkręca się żwawiej i nie szarpie przy puszczaniu gazu i hamowaniu silnikiem. Albo to po prostu efekt placebo...
-
Jak nie będziesz nadal zadowolony to w drugiej kolejności zmieniaj przewody zapłonowe i świece (ja robię to zawsze w komplecie).
-
Przewody i kable zmieniałem niecały rok temu, więc mają przejechane ok. 15 tys. km.
-
Przewody i kable
zmieniałem niecały rok temu, więc mają przejechane ok. 15 tys. km.Mogą mieć wadę fabryczną
-
Mogą mieć wadę
fabrycznąNie no chyba aż tak źle nie jest.
W nocy żadnych przebić na kablach nie ma, a przy przyśpieszaniu nie ma szarpania. -
A świece wymienisz sam? Zainwestuj te 40 zł na Denso
-
A świece wymienisz
sam? Zainwestuj te 40 zł na DensoJeśli wymiana ogranicza się do wykręcenia starych i wkręcenia nowych to tak... Ale jeśli trzeba jeszcze ustawić przerwę to nigdy tego nie robiłem i pewnie nawet nie mam czym.
A tak to pewnie masz rację i jak będą jakieś niewłaściwe objawy to od razu kupię. Nie wiem tylko czy w IC je dostanę, ale fajnie by było bo mam u siebie pod nosem...P.S. Szukałem i mają w IC. Jesteś pewien, że te co podałeś będą pasować, bo w katalogu piszą coś o roczniku do 1996...
P.S. 2 Przerwy na świecy nie mam jak zmierzyć, bo nie mam szczelinomierza. Trudno, będę jutro próbował na oko przy pomocy najmniejszego klucza imbusowego jaki mam (1?)... Jeśli okaże się, że rzeczywiście mam niewłaściwą przerwę to pewnie nie kupię tych świec tylko najpierw potestuję. -
kazdy model silnika może mieć inną swiecę. musisz kupić do swojego lub zamiennik. przerwa swiecy jest b. ważna. na zaden klucz. idz se do sklepu z narzędziami i kup szczelinomierz za 11 zł.
jeżeli umiesz świece odkręcać to i kopułkę byś umiał.
PS: co z tego że niedawno coś wymieniłeś ? mi w ciągu 6 miesięcy padły 2 przewody zapłonowe + jeden od cewki.
-
PS: co z tego że
niedawno coś wymieniłeś ? mi w ciągu 6 miesięcy padły 2 przewody zapłonowe + jeden
od cewki.No wreszcie ktoś mnie poparł
ps. ostatnio na pewnym aucie połamałem 2 klucze do świec więc czasem i to nie jest prosta sprawa
-
bo trzeba kupić normalną nasadkę, przedłużkę i klucz. wtedy nie ma problemów
-
bo trzeba kupić
normalną nasadkę, przedłużkę i klucz. wtedy nie ma problemówNa tym się skończyło. Niestety trzeba się najeździć za takim sprzętem, markety budowlane, itp oferują wyłącznie chińskie buble, jestem ciekaw czy przyjmą reklamację.
Inną kwestią jest też to żeby świec nie dokręcać na pałę ile się tylko da. -
i nie odkręcać na zagrzanym silniku
-
kazdy model silnika
może mieć inną swiecę. musisz kupić do swojego lub zamiennik. przerwa swiecy jest b.
ważna. na zaden klucz. idz se do sklepu z narzędziami i kup szczelinomierz za 11 zł.Te co podał Adamo powinny pasować, bo tak napisali w instrukcji obsługi. W szczelinomierz będę musiał wreszcie zainwestować, ale na razie ustawiłem przerwę na oko. Była chyba za duża, bo wszędzie ok. 1 mm, a powinno być 0,7-0,8 mm.
A jak już kupię szczelinomierz to napiszę czy bardzo się pomyliłem w ustawianiu na oko. -
ma być 1.1 !
Spark plug air gap: 1.0 - 1.1 mm (0.039-0.043 in.)
Spark plug type
: NGK BPR6ES-11
: DENSO W20EPR-U11 -
ma być 1.1 !
A ja w instrukcji mam jak wół napisane 0,7-0,8 mm...
Zresztą te nowe DENSO co dziś kupiłem to właśnie taką mniej więcej miały przerwę.
Jutro kupię ten cholerny szczelinomierz to pomierzę wszystko i napiszę co i jak.
A Karol, mam jeszcze jedno pytanie... Jak ustawiać przerwę na świecy? Bo ja po prostu wziąłem świecę w łapę i przygniotłem ją do ziemi, a jak się za bardzo wgięła to odgiąłem śrubokrętem. Pewnie robiłem kompletnie źle...
-
tak się robi tylko delikatniej. ja ci podałem wartości z manuala serwisowego dla swifta mk4 mk5.
-
Jak kupisz to weź go ze sobą, muszę swoje sprawdzić
-
szczelinomierz już od 2 lat w bagażniku wożę