[Mk IV 1.0] Alternator, rozrusznik, akumulator?
-
Dziś rano próbowałem odpalić Suzka, ale bezskutecznie... Już parę dni temu chechłał jakoś ciężej, ale uznałem, że to wina przymrozków w nocy. Tak więc w pierwszym momencie uznałem, że to alarm odcina mi zapłon, bo było słychać pracującą pompę paliwa, a potem tylko "cyk". Żadnego choć niemrawego zakręcenia, nic. Odłączyłem na chwilę aku myśląc, że alarm zgłupiał i mu się poprawi. Podłączyłem i nic się nie zmieniło. Skończyły mi się pomysły, więc dzwonię do magika-elektryka likaona i na szybko ustalamy, że winny rozrusznik i mam odpalać na pych. Pych działa i tak sobie dziś z 4-5 razy go odpaliłem, ale w międzyczasie szukałem już po netach i ludziach rozrusznika. Znalazłem jeden na wschód od Wawy, więc jadę do gościa. Przyjechałem do niego i pech chciał, a auto odpaliło raz, drugi, ale za trzecim już nie. Gość pomierzył miernikiem i uznał, że winny jest alternator, który nie doładowuje aku.
Podam Wam teraz moje ostatnie pomiary napięcia:
Po nocy z wyłączonym silnikiem - ok. 12,3V
Z włączonym silnikiem - ok. 14,2V
Z włączonym silnikiem i światłami - ok. 13,9VNo i teraz mam do Was pytanie, bo już zgłupiałem... Co rzeczywiście mam zepsute w aucie? Alternator, rozrusznik czy akumulator?
P.S. Wyszło trochę przydługo, ale chciałem wszystko napisać. Dzięki za pomocne odpowiedzi.
-
No i teraz mam do
Was pytanie, bo już zgłupiałem... Co rzeczywiście mam zepsute w aucie?
Alternator, rozrusznik czy akumulator?Podjedź do któregoś z chłopaków z Wawy, lub jeśli masz kogoś pod ręką to po prostu podmień akumulator, to pomoże Ci wyeliminować chociaż jedną rzecz, lub też potwierdzić. Ile lat ma Twoje aku?
Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego, ale ja podobną akcję miałem w moim GSie, winnym okazał się bezpiecznik pod maską (ten duży, z tego co pamiętam są 2 żółty i czerowny) - na początku raz auto odpalało a raz nie, bo bezpiecznik ten jest strasznie gruby i nie przejarał się do końca od razu. Może warto też to sprawdzić?
Edit: Mam na myśli ten bezpiecznik.
-
Ile lat ma Twoje
aku?W listopadzie będzie miał 3.
Nie wiem czy to
może mieć coś wspólnego, ale ja podobną akcję miałem w moim GSie, winnym okazał się
bezpiecznik pod maską (ten duży, z tego co pamiętam są 2 żółty i czerowny) - na
początku raz auto odpalało a raz nie, bo bezpiecznik ten jest strasznie gruby i nie
przejarał się do końca od razu. Może warto też to sprawdzić?Czyli jak się psuje to powinien być okopcony czy coś?
-
W listopadzie
będzie miał 3.
Czyli jak się psuje
to powinien być okopcony czy coś?Bardziej stawiałbym, że będzie przez tą szybkę widoczne, że coś się z nim dzieje.
-
Bardziej
stawiałbym, że będzie przez tą szybkę widoczne, że coś się z nim dzieje.No to do bezpieczników też na szybko dziś zaglądałem i żaden nie wyglądał jakoś inaczej niż inne.
-
Może warto podmienić bezpieczniki, o których wspomniał Przemo? Nie wiem jak jest w Swiftach, ale pamiętam jak Favoritki miały podobny problem. Tam winne były zimne luty w skrzynce bezpieczników.
Ja bym jeszcze posprawdzał kable idące do rozrusznika. Może któryś gdzieś nie łączy?
A może jakiś problem ze stacyjką?
Albo jakieś styki (np. w kostce stacyjki) masz zaśniedziałe?
Najlepiej chyba zacząć od czyszczenia styków. Najszybciej i najłatwiej to zrobić. -
Najlepiej chyba
zacząć od czyszczenia styków. Najszybciej i najłatwiej to zrobić.Ale które konkretnie?
-
Zacznij od kostki stacyjki.
A tutaj znalazłem podobny problem, który potwierdzał by moje przypuszczenia -
Zacznij od kostki
stacyjki.Kurcze żebym jeszcze wiedział gdzie ona jest dokładnie (kostka oczywiście). Pewnie gdzieś pod plastikową osłoną pod kolumną kierowniczą czy źle myślę?
-
Kurcze żebym
jeszcze wiedział gdzie ona jest dokładnie (kostka oczywiście). Pewnie gdzieś pod
plastikową osłoną pod kolumną kierowniczą czy źle myślę?Dobrze myślisz, jak dobrze kojarzę jest ona chyba przymocowana jakoś do kolumny kierowniczej.
-
Dobrze myślisz, jak
dobrze kojarzę jest ona chyba przymocowana jakoś do kolumny kierowniczej.No dobra. To na jutro mam następujący plan:
Czyszczę wszystkie możliwe styki. Wkładam naładowane aku do samochodu (dziś jak wróciłem to go wyjąłem i podłączyłem w domu pod prostownik; był naładowany w jakiś 98-99%, bo nawet 5 minut się nie ładował) i próbuję odpalić. Jak nie odpala to wina rozrusznika. Dobrze myślę? No i skoro aku był praktycznie w pełni naładowany to chyba nie jest ani wina aku, ani alternatora? -
No dobra. To na
jutro mam następujący plan:
Czyszczę wszystkie
możliwe styki. Wkładam naładowane aku do samochodu (dziś jak wróciłem to go wyjąłem
i podłączyłem w domu pod prostownik; był naładowany w jakiś 98-99%, bo nawet 5 minut
się nie ładował) i próbuję odpalić. Jak nie odpala to wina rozrusznika. Dobrze
myślę?Jeżeli to nie pomoże, to jeszcze sprawdź kable idące do rozrusznika.
No i skoro aku był praktycznie w pełni naładowany to chyba nie jest
ani wina aku, ani alternatora?
Skoro napięcie ładowania masz dobre i akumulator jest naładowany, to raczej nie jest ich wina.A jeszcze takie pytanie, przy próbie zakręcenia silnikiem przygasają Ci kontrolki? Bo jeżeli nie, to raczej rozrusznik będzie dobry, tylko prąd do niego nie dochodzi. No chyba, że nigdy Ci nie przygasały przy rozruchu .
-
A jeszcze takie
pytanie, przy próbie zakręcenia silnikiem przygasają Ci kontrolki? Bo jeżeli nie, to
raczej rozrusznik będzie dobry, tylko prąd do niego nie dochodzi. No chyba, że nigdy
Ci nie przygasały przy rozruchu .Zawsze mi przygasały, ale teraz znikają kompletnie.
-
No ja mam teraz takie ładowanie i długo takie miałem i jakoś auto jeździło
Mam woltomierz w aucie zamontowany, więc monitoruję sprawę na bieżąco.
Jak widzieliście w innym wątku sam miałem zonka z akumulatorem - na razie altek jest rozebrany i będziemy go z ojcem poprawiać - namierzyłem już niedrogi regulator napięcia i szczotkotrzymacz.
W moim szczotkotrzymaczu już tak szczotki były krótkie, że "wiszą" już na kabelku w szczotkotrzymaczu
Jeśli masz napięcie na aku w spoczynku 12,4 V to auto musi odpalić - nie ma bata...
Ja bym stawiał na kiepski kontakt na klemach, albo rozrusznik. Ewentualnie trzeba sprawdzić połączenia na rozruszniku.
-
Nie wiem czy to
może mieć coś wspólnego, ale ja podobną akcję miałem w moim GSie, winnym okazał się
bezpiecznik pod maską (ten duży, z tego co pamiętam są 2 żółty i czerowny) - na
początku raz auto odpalało a raz nie, bo bezpiecznik ten jest strasznie gruby i nie
przejarał się do końca od razu. Może warto też to sprawdzić?
Edit: Mam na myśli
ten
bezpiecznik.Dobry trop
A co do aukcji z linka to serdecznie polecam tego sprzedawcę - kupiłem u niego tylną lampę do świstaka - nie dość, że tanio to jeszcze facet chciał mi oddać 1,5 zł bo paczka okazała się tańsza niż napisał w opcjach dostawy
-
No dobra. To na
jutro mam następujący plan:
Czyszczę wszystkie
możliwe styki. Wkładam naładowane aku do samochodu (dziś jak wróciłem to go wyjąłem
i podłączyłem w domu pod prostownik; był naładowany w jakiś 98-99%, bo nawet 5 minut
się nie ładował) i próbuję odpalić. Jak nie odpala to wina rozrusznika. Dobrze
myślę? No i skoro aku był praktycznie w pełni naładowany to chyba nie jest
ani wina aku, ani alternatora?Jakieś wieści z frontu? Odpalił?
-
Jeśli masz napięcie
na aku w spoczynku 12,4 V to auto musi odpalić - nie ma bata...Wczoraj doładowałem prostownikiem do pełna i dziś rano drugi raz próbowałem, ale wczoraj ładował się może ze 3 min., a dziś nawet nie minutę, bo od razu wychodziło, że pełny. Po ładowaniu miałem napięcie 12,65V.
Ja bym stawiał na
kiepski kontakt na klemach, albo rozrusznik.Klemy dziś przetarte papierem ściernym. Dokręcone są tak mocno, że prędzej urwie się kabel niż drgnie na klemie.
Przed chwilą próbowałem odpalić, ale niestety to samo co wczoraj. Słychać pompę, a jak próbuję odpalić to albo nie chechła w ogóle albo tak jakby było -40*C.
Ok. 15 mam spotkać się z likaonem i będziemy próbować odpalić z jego aku.
-
Czesio ogarnie ten kibel
-
No to gratuluję zmysłu (lub farta) tym co obstawiali akumulator.
Dziękuję wszystkim za pomoc, a w szczególności likaonowi za 24 godzinną infolinię wszelakiej pomocy!
Wszystkich zainteresowanych nowym nabytkiem odsyłam tu.
-
Ale, że jak to?
Niby napięcie na aku wzorcowe, a nie miał wcale pojemności? Jakieś zwarcie pomiędzy celami?