Zgasło całkowicie podświetlenie zegarów...
-
Witam. W dniu dziesiejszym w moim MK4 zegary przestały świecić... Przy zapaleniu świateł i otwarciu drzwi brzęczyk też nie działa. Od początku jak kupiłem auto nie świeciła się prawa strona zegarów, ale jakoś mi to nie przeszkadzało. Teraz niestety nie widać nic... Jest ciemność. W ciągu dnia jest ok, ale w nocy to tragdia, bo nie wiadomo z jaką prędkością jadę...
Moje pytania:
-
Ile żarówek podświetla zegary ?
-
Jakiego typu jest to żarówka ? Gdzieś obiło mi się o uszy, że jest to T05.
-
Czy warto wsadzić żarówki diodowe zamiast zwykłych ?
-
Najważniejsze pytanie.... Jak rozebrać zegary, aby wymienić przepalone żarówki ( mam nadzieję, że to jest przyczyną ciemności )
-
Ostatnie pytanie troszkę z innej beczki. Mianowicie rozchodzi mi się o podświetlenie suwaków od ustawienia nawiewów, ciepło-zimno itd. Od początku jak mam Swifta podświetlenia tam nie było. Jak zabrać się do wymiany ? Jaka żarówka tam się znajduję, oraz czy trzeba zwalać całą deskę rozdzielczą, czy jest jakieś bardziej "humanitarne" rowiązanie.
Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdro !
-
-
W swiftach często jest zwarcie do masy przy okablowaniu radia , zajrzyj tam . Ja tak miałem właśnie kiedyś jak podłaczyłem sobbie nowe radyjko ,zapaliłem światła i zgasła mi cała deska, ale to zawsze palił sie bezpiecznik a nie żarówki , zacznij o bezpieczników
-
j3 zarowki wielkosci w5w ale 2 watowe, musisz zdjac kierownicę, pozniej plastik pod i.za kierownica, zdjac przelaczik zespolony, ramke czarna przy liczniku plastikowa, pozniej juz tylko odkrecasz 2 nakretki pod przelacznikiem zespolonym - kolumna kierownicza idzie do dolu, teraz wyciagasz powoli zegary - caly licznik wsuwasz reke od prawej strony odpinasz 3 kostki i linke predkosciomierza.
Czas ze skreceniem to okolo 1 h moze dluzej jak pierwszy raz.Podswietlenie nawiewu: zdejmujesz 4 kostki od regulacji wyciagajac je do siebie, panel wyciagasz latwo lekko w dol chyba i do siebie. Zarowki lepiej dac zwykle zarowe niz led, bo jaśniejsze swiatlo
-
- Ile żarówek
podświetla zegary ?
Trzy.
- Jakiego typu
jest to żarówka ? Gdzieś obiło mi się o uszy, że jest to T05.
W2W.
- Czy warto
wsadzić żarówki diodowe zamiast zwykłych ?
Nie.
- Najważniejsze
pytanie.... Jak rozebrać zegary, aby wymienić przepalone żarówki ( mam nadzieję, że
to jest przyczyną ciemności )
Rozbierasz dół pod kierą, zdejmujesz kierownicę, odkręcasz i opuszczasz kolumnę kierowniczą i zabierasz się za demontaż ramki zegarów. Potem wykręcasz same zegary i odpinasz wszystkie wtyczki z tyłu oraz linkę prędkościomierza.
Jeśli chcesz mieć łatwiej to zanim zaczniesz wyciągać zegary odepnij linkę prędkościomierza pod maską.- Ostatnie pytanie
troszkę z innej beczki. Mianowicie rozchodzi mi się o podświetlenie suwaków od
ustawienia nawiewów, ciepło-zimno itd. Od początku jak mam Swifta podświetlenia tam
nie było. Jak zabrać się do wymiany ? Jaka żarówka tam się znajduję, oraz czy trzeba
zwalać całą deskę rozdzielczą, czy jest jakieś bardziej "humanitarne" rowiązanie.
Ściągasz wszystkie suwaki, odkręcasz bodajże jedną śrubkę i zdejmujesz panel od nawiewów. W środku znajdziesz jedną żarówkę T10(?).
- Ile żarówek
-
Malutka t5 w nawiewie, ja poradzilem sobie bez odpinania linki
-
ja poradzilem sobie bez odpinania linki
Chyba już nie pamiętasz, że miałeś odpiętą linkę przy wyciąganiu zegarów...
-
sovik3b zrobiłem zwarcie koło radia właśnie wczoraj efekt ciemno w aucie - sprawdzaj bezpieczniki bo u mnie to było przyczyną
co do demonatażu to deska w swifcie jest genialna co do rozbierania w porównaniu z Vectrą czy A4 , wszystkie śrubki na wierzchu chwila pomyślunku i wszystko łatwo wymontować
widzę że w czasie pisania posta pojawiły się już 4 inne odpowiedzi mam wrażenie że na tym forum piszą ciągle te same osoby
-
Chyba już nie
pamiętasz, że miałeś odpiętą linkę przy wyciąganiu zegarów...Wyciagalem je później ze 3 razy sam
-
Wyciagalem je
później ze 3 razy samAle lepiej wypiąć, bo nie sztuka rozwalić obudowę bądź zegary.
-
Jeśli chcesz mieć
łatwiej to zanim zaczniesz wyciągać zegary odepnij linkę prędkościomierza pod maską.a w którym to miejscu się ona znajduje?
-
a w którym to
miejscu się ona znajduje?Popatrz jak idzie pod maską gdzie "wychodzi" od zegarów(jakby na ich tyłach, tylko pod maską).
-
In> a w którym to
miejscu się ona znajduje?
Otworzysz maske to zobaczysz na wysokosci zegarow przewod jako jedyny wchodzi tam w karoserie idac tym przewodem w dol masz dosc gleboko spinke podobna do tych.co trzymaja korbki od szyb
-
Wcale nie trzeba zdejmować kierownicy
-
Wcale nie trzeba
zdejmować kierownicyJak ma się regulację to tak.
-
Jak ma się regulację to tak.
Nie mam regulacji, opuściłem tylko na kolumnie. Kierownica standardowa GS.
I jeśli diody to tylko SMD. -
Nie mam regulacji,
opuściłem tylko na kolumnie. Kierownica standardowa GS.A wyciągnąłeś całe zegary czy tylko wymieniłeś żarówki?
-
Wyciągałem
I to niejednokrotnie.
Daję słowo... -
Wyciągałem
I to
niejednokrotnie.
Daję słowo...No tak, można też opuścić kolumnę razem zkkierownica, ale to jest jedna nakretka, więc chyba nie ma sensu kombinować
-
Ale można
I wcale nie takie wielkie kombinacje... -
W ciągu dnia jest ok, ale w nocy to tragdia, bo nie
wiadomo z jaką prędkością jadę...Jeżdżę tak od maja... Cholera, chyba nigdy się za to nie zabiorę