Castrol Edge 5W40...
-
Kiedyś było
inaczej...Aż tak się zmieniło?
Dawno tam nie kupowałem (no, ostatnio pierdółkę ale to się nie liczy) ale IC zawsze interesowałem się tylko wtedy, gdy potrzebowałem mało popularnej części, na którą bym czekał kilka dni w zwykłym małym sklepie moto.
No i plus taki, że w domowym zaciszu można sobie sprawdzić aktualną cenę i dostępność.Sorry, bo to wątek o olejach.
-
Aż tak się
zmieniło?No z tego co kiedyś kupowałem to mieli dużo lepsze ceny niż lokalne sklepiki, a teraz idą na równi...
-
Mój silnik jeździ cały czas praktycznie na castrolu i jest ok (jak nie od dawien dawna bo wszędzie same nalepy serwisowe i informacyjne, że "makarones lanis castroles do silnikones") I w sumie co kupuje to Castrola. Nie chce na razie zmieniać bo boję się "płukanki"
-
Ponieważ pytanie też tyczy się oleju postanowiłem nie tworzyć nowego wątku, tylko zapytać tu.
A pytanie jak w temacie posta: Czy 5W30 można stosować zamiennie z 5W40?Jak niektórzy z Was wiedzą na Motor Show Poznań udało mi się wygrać właśnie olej 5W30 (całe 8 litrów ) i jestem ciekaw czy mogę bez żadnych konsekwencji "przejść" teraz na taki, a potem znów wrócić to 5W40 czy jest to tak jak z półsyntetykiem i minerałem, że jak raz przejdziesz to potem nie bardzo możesz wrócić?
-
http://www.agloprima.com.pl/files/img/inne/klasy.jpg
A artykuł:
http://www.agloprima.com.pl/?p=p_43&sName=Klasyfikacja-lepkosciowa-olej
Niestety, czy to są brednie, czy nie, nie powiem, ja mam 10W40 i jeździ. -
Wygląda na to, że w polskie upały może być kicha na 5W30
-
Wygląda na to, że w
polskie upały może być kicha na 5W30Nie no to, że latem będzie gorsze smarowanie to wiem.
Tylko mi chodzi o to czy jak przejdę na 5W30 i potem wrócę do 5W40 to nie zacznie mi sikać olejem na lewo i prawo (tak jak by było w przypadku przejścia na 10W40, a potem po 2-3 latach powrotu do 5W40)?Niby i jeden i drugi jest syntetyk, więc powinno się udać, ale wolę dopytać...
-
Ja tam bym zalał 5w40 jak był i tyle.
-
Ja tam bym zalał
5w40 jak był i tyle.Tylko, że 5W40 muszę kupić, a 5W30 mam 8 litrów...
-
A w instrukcji co jest napisane? Jeżeli napisane 5w30 no to można lać, przecie ta litrówka nie wyskoczy i nie powie: "foch, coś ty mi wlał, paczaj jak mnie rozluźnił"
-
A w instrukcji co
jest napisane?No właśnie w instrukcji 5W30 zalecane jest do wszystkich 1.0, 1.3 (nawet GTi) i 1.6, a o 5W40 nie ma w ogóle mowy...
-
No to zalej, najwyżej pocieknie michą
-
WRC Rally car wszystko zniesie... Chociaz pewnie najlepiej by sie czul na motulu 300v le mans 20w60 Ja tam mam ori naklejkę pod maską i zalecają lać 5w-40
-
co wy wogole gadacie farmazony, jak masz silnik zdrowy i nie cieknie z niego to nie ma bata ze cos mu się stanie od 5w30 chyba ze to jest jakiś najtańszy wynalazek.
manual do tej starszej generacji g13 itd. zalecał 5w30 a w gorące klimaty 10w30 i w tej klasie silnik ma najlepsze warunki i smarowanie, oczywiście zakładając ze jest sprawny.
miedzy czasie w którymś okresie zalecali 5w40 10w40 ale potem wrócili do W30
Zalewaj Panie nawet sie nie zastanawiaj
ps. na oleju o wyzszym W po parwej silnik nie ma wcale lepszego smarowania.
-
co wy wogole
gadacie farmazony, jak masz silnik zdrowy i nie cieknie z niego to nie ma bata ze
cos mu się stanie od 5w30 chyba ze to jest jakiś najtańszy wynalazek.Dokładnie Orlen Platinum MAX EXPERT XJ.
manual do tej
starszej generacji g13 itd. zalecał 5w30 a w gorące klimaty 10w30 i w tej klasie
silnik ma najlepsze warunki i smarowanie, oczywiście zakładając ze jest sprawny.I tak też mam napisane w swojej instrukcji obsługi.
Zalewaj Panie nawet
sie nie zastanawiajI o taką odpowiedź mi chodziło! Dzięki!
-
Najwazniejsze i tak sa wlasciowsci penetrujace zeby ci sie nie stalo tak jak mi ze nagar wymyje i kanaly olejowe przytka
-
u Ciebie pewno makarony lały jakiś minerał, dolewali w sensie
Castrol i Platinum maja prawie taka samą liczbe zasadowa TBN ~8mg KOH/g wiec spoko
na stronie orlenu do litrówki zalecaja wlasnie ten :
Cytat:
Polecamy
PLATINUM MAXEXPERT XJ 5W-30
Producent
SUZUKI
Model
Swift 1.0 (SF310)
Silnik
P
Rok
1996-2000 -
na stronie orlenu
do litrówki zalecaja wlasnie ten :Cytat:
Polecamy
PLATINUM MAXEXPERT
XJ 5W-30
Producent
SUZUKI
Model
Swift 1.0 (SF310)
Silnik
P
Rok
1996-2000Kurde, to nie mogłem lepiej trafić!
-
Lej, litrowy silnik kupisz za 200 zł jakby co
-
Lej, litrowy silnik
kupisz za 200 zł jakby coJak się dobrze rozglądniesz, to 2-3 silniki kupisz za tyle W moich okolicach latają po 80-100zł. Pozatym litrówki w miarę regularnie obsługiwane są nie do zarypania (mam 180kkm na oryginalnym rozrządzie i dalej się toczę :P)