Podciśnienie w kolektorze ssącym
-
Nie znam się za bardzo, proszę się nie śmiać
za wszystko zapłaciłem 560 polskich plnów. -
to zależy... z pompą czy bez pompy wody bo czasem cena bez robocizny x2 moze skoczyć (zależy jaka pompa) co do wymiany w litrówce to nawet samemu mozna... tam jest tyle miejsca (nie to co w 1.3 i 1.6 gdzie trzeba opuścić silnik) od strony rozrządu
-
to zależy... z
pompą czy bez pompy wody bo czasem cena bez robocizny x2 moze skoczyć (zależy
jaka pompa) co do wymiany w litrówce to nawet samemu mozna... tam jest tyle miejsca
(nie to co w 1.3 i 1.6 gdzie trzeba opuścić silnik) od strony rozrząduJa zmieniałem rozrząd w 1.3 bez opuszczania silnika - zdejmowałem tylko prawe przednie koło, żeby dostać się do śrub na kole pasowym
-
Wymieniliśmy dzisiaj z sąsiadem tą pompe paliwa - ale wyciągliśmy chyba taką samą jak dostałem od None7 (twierdzę tak po wyglądzie).
Pojeździłem chwilę, wydaje mi się, że lepiej się zbiera, wskazówka trochę inaczej wskazuje, bo pokazuje mniej niż wcześniejsza pompa.Obawiam się jednak, że w dalszym ciągu będzie to samo.
Co z tym regulatorem jeszcze mogę zdziałać? -
Co z tym
regulatorem jeszcze mogę zdziałać?Pojeździj, posprawdzaj i się zobaczy co dalej
-
Dzisiaj dzwoniłem do tego mechanika, który to wykrył i powiedział, że to normalne, że tak może wyglądać pompa. W sumie przepatrzyłem allegro i rzeczywiście, są praktycznie identyczne, te od 1.6 jak i od 1.0 Potwierdził, że sprawdzał manometrem to ciśnienie za filtrem paliwa i za regulatorem.
Niemniej jednak, wskazówka ucieka w dół jak wcześniej, jak przygazuje kopci na czarno, świece czarne, sonda nie oscyluje, stoi na 0,92.
Z tej pompki co wyciągłem, nie mogę odczytać żadnego numeru, oprócz Denso, bo nic więcej na niej nie maJak odbierałem samochód, mówił mi o czymś takim jak reduktor (to jest na obudowie monowtrysku bodajże), sam nie wiem do czego to służy i o tym własnie mówił, że jest to zardzewiałem, a nie powinno być.
Colin wspominałeś o regulatorze ciśnienia paliwa - gdzie dokładnie się to znajduję? Pod maską, taka puszeczka do której wchodzą i z której wychodzą wężyki?
Szukam takiej części gdziekolwiek i nigdzie nie mogę takiego czegoś znaleźć..Cholera, miałabyć pompa do wymiany, a w dalszym ciągu jest to samo..
-
ten twoj regulator to reduktor. jak zdejmiesz obudowe filtra to taki grzybek obok wtrysku
-
jak zdejmiesz obudowe filtra to taki grzybek obok wtrysku
Jest to w jakiś sposób naprawialne?
-
Pompa w dalszym ciągu podaje za duże ciśnienie - sprawdzane manometrem przed reduktorem - 2,5 bara, według tych mechaników w tym modelu to za dużo, powinno być 1,4 maksymalnie.
Póki co założyłem sobie zwężke na wężyk, co powoduje mniejszy przepływ paliwa, jednak pod takim samym ciśnieniem. Silnik się wyciszył trochę i już tak nie kopci.Zastanawiam się, czy mogę zastosować inny wkład do pompy, tzn widziałem takie 1.4 bara do cinquecento, dawałoby to radę?
I ponawiam pytanie o reduktor - czy można go jakoś naprawić? -
nie możliwe zeby to była wina pompy, bo w mojej litrówce dobrze bylo. przyczyny szukaj zatem gdzie indziej.2,5 bara to nie za duzo wg mnie. 1.6 czy gti ma 3,5 bara. winy szukaj w reduktorze ciśnienia.
-
W takim razie co działać z reduktorem, żeby działał?
-
W takim razie co
działać z reduktorem, żeby działał?Wymienić?
-
Wymienić?
Trza wymieniać - podobno Swiftowa pompka do 1.0 i 1.3 8V też daje 3,0 bara, a wszystko właśnie załatwia regulator ciśnienia, który powinien dawać coś około 1,1 bar
-
Pytanie, czy wymieniać cały reduktor (czyli całą podstawę monowtrysku) czy membrane (o ile coś to pomoże?)
Załączam zdjęcia:
edit.
Póki co zrobiłem coś takiego:Kupiłem dwa wężyki metrowe : jeden o średnicy 8mm do paliwa, drugi jeszcze mniejszy, 4mm bodajże. Mniejszy wsadziłem w większy. Wszystko zaciśnięte + dodatkowy zacisk zaznaczony na czerwono, który służy do regulacji przepływu paliwa.
-
Wyczysc podstawe i wymien membrane ze sprenzynka.
Zwezka pomoze tylko przy duzym przeplywie paliwa, na wolnych obrotach i malych obciazeniach dalej bedzie za duze cisnienie.
Co do cisnienia, to w monowtrysku zwykle jest mniejsze niz w wielopunkcie.
Natomiast jakby podejsc do sprawy kompleksowo i zalozyc manometr sprawdzajac czy cisnienie jest zbyt wysokie caly czas, czy moze tylko na niskich obciazeniach bylo by wiadomo czy to regulator (caly czas stale cisnienie na wysokim poziomie), czy moze przyblokowany powrot paliwa z regulatora (cisnienie spada z obrotami bo coraz mniej paliwa powraca do baku podczas jazdy na duzym obciazeniu i obrotach). -
Świetnie, zrobię z tym reduktorem jak piszesz. Czy ta membrane dokupię do Swifta, czy coś uniwersalnego oupować? Co do powrotu z reduktora - przyblokowany może być przez ten wężyk od reduktora, czy przez sam zabrudzony reduktor, czy jeszcze coś innego? Chociaż ten mechanik mówił mi, że na powrocie jest duże ciśnienie.
Co do samej zwężki jeszcze - wiem, że ciśnienie jest takie same, ale zmniejsza się przepływ paliwa. Na początku jak za mocno zakręciłem, nie mogłem go odpalić, paliwo nie docierało w ogóle.Co do pompki, bo też bym ją jeszcze wymienił - znalazłem takie do cinkusia z 1.2 bar, a taką mi trzeba. Ra
Dawałaby radę? -
Na powrocie jak masz duze cosnienie, to moze byc zagiety jakis wezyk np w okolicach baku czy cos takiego. Regulator nie jest w stanie obnizyc cisnienia nizej niz jest na powrocie (tak upraszczajac) wiec taka sytuacja podnosi cisnienie wszedzie.
Co do szukania pompy, to odpusc narazie - jak juz pisalem regulatory sa tak skonstruowane, ze sa w stanie trzymac cisnienie przy duzo mocniejszych pompach niz seryjne wiec to sytuacji nie uleczy po Bozemu.
Co do membrany, to ja bym najpierw upewnil sie, ze na powrocie jest niskie cisnienie (ponizej 1 bar), bo ineczej nie ma sensu grzebac w regulatorze. -
moze koledze strzelił popsuł się zaworek powrotny paliwa przy baku jak dobrze pamietam... takie małe coś wygladające jak filtr
-
Kupiłem dwa wężyki
metrowe : jeden o średnicy 8mm do paliwa, drugi jeszcze mniejszy, 4mm bodajże.
Mniejszy wsadziłem w większy. Wszystko zaciśnięte + dodatkowy zacisk zaznaczony na
czerwono, który służy do regulacji przepływu paliwa.Ten filtr paliwa to Ty zamontowałeś pod maską, czy taką rzeźbę już kupiłeś?
Pompy nie zmieniaj, posprawdzaj ten wężyk cały powrotny jak pisze None7
-
Ten filtr paliwa to
Ty zamontowałeś pod maską, czy taką rzeźbę już kupiłeś?
Pompy nie zmieniaj,
posprawdzaj ten wężyk cały powrotny jak pisze None7A skąd już tak było. Zapewne poprzedni właściciel wrzucił tutaj, żeby łatwiej filtr wymieniać
Co do tego powrotu - chyba nawet wiem, jak ten filtr wygląda, gdzieś na jakiś zdjęciach widziałem, będę patrzył jutro na to