Akumulator do Swifta
-
jedź na pomiar poboru prądu przez autko ,może coś ci sie nie wyłącza ,albo coś je za dużo prądu , u mnie aku trzyma max 10 dni ,potem już nie zakręci ,ale u mnie radio jest na stałe spięte ,i imobilajzer też swoje szarpnie ,a i dobra rada ! sprawdźcie czy macie odpowiednią ilość elektrolitu w aku , ja dolałem wczoraj prawie litr.
-
Jak jest
bezobsługowy to raczej ciężko, choć słyszałem że i to da się "obejść"...Ja w tej ostatnio kupionej S4 mam chyba wykręcane korki?
-
Nie wiem czy we wszystkich bezobsługowych, ale w panasonicu zdejmowało się zaślepkę i były korki.
-
Nie wiem czy we
wszystkich bezobsługowych, ale w panasonicu zdejmowało się zaślepkę i były korki.Dlatego napisałem, że w niektórych przypadkach da się "obejść".
Często korki są po prostu pod naklejkami, ale w moim nic takiego nie zauważyłem. -
cały patent krótkiej żywotności aku polega na jego bezobsługowości ,nie wierze że woda z takiego aku nie odparowuje ,moj aku ma już 3 lata ,i odparowało z niego prawie litr wody ,przez co nie trzymał napięcia i słabo kręcił ,dolałem i jest ok, więc zanim kupicie nowy aku zajrzyjcie do starego i zobaczcie czy czasem nie chce mu sie pić
-
Cytat:
Dlatego napisałem, że w niektórych przypadkach da się "obejść". oczko
Często korki są po prostu pod naklejkami, ale w moim nic takiego nie zauważyłem.nie spotkałem sie jeszcze z aku który był by pancernie zamknięty , zawsze pod dekielkiem kryły sie korki,wystarczy podważyć ,zrób fote aku , obejrzymy
-
Ja tam klapkę widzę jak wół
-
i ja też spokojnie szerokim śrubokrętem sobie podważysz tą środkową część ,pewnie jest podklejona jak znam boscha, na pewno są pod nią korki .
-
A nie wiecie, że
lepsze jest wrogiem dobrego?!
Jak mi dobrze kręci
to po kij mam go ruszać?co by stracić gwarancję taki zabiegi to można sobie robić po jej wygaśnięciu.
-
Jeśli jest ok , to nie ruszaj , dla potomnych będzie !
-
Gwarancja obejmuje 2 lata podczas których działał bez zarzutu.
Jedna rada z mojej strony, jeśli robicie zakupy w Intercarsie. Cena w internecie nie równa się cenie zakupu, jeśli telefonicznie spytacie o dostępność produktu w danej siedzibie i otrzymacie "nr zamówienia". To ważne. Okazało się, że przy odbiorze aku kosztował 237 zamiast 214 (+30 zł kaucji za stary akumulator). Ponoć najtaniej jest zamówić przez internet, bez pośrednictwa telefonicznego. -
sprawdzimy, dzięki
-
jeśli robicie zakupy w Intercarsie. Cena w internecie nie równa się cenie
zakupu, jeśli telefonicznie spytacie o dostępność produktu w danej siedzibie i
otrzymacie "nr zamówienia". To ważne. Okazało się, że przy odbiorze aku kosztował
237 zamiast 214 (+30 zł kaucji za stary akumulator). Ponoć najtaniej jest zamówić
przez internet, bez pośrednictwa telefonicznego.No ja zawsze u nich kupuję przez internet, a potem odbieram w oddziale - z rok temu uruchomili filię w moim miasteczku. Płacę przy odbiorze zawsze tyle, za ile kupiłem w necie.
-
nie ma. nieotwieralny. na jakimś takim forum też to potwierdzają: http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Number=287086818
-
Piszę tu, bo nie będę zaśmiecał forum nowym tematem.
Mianowicie wczoraj wieczorem szykowałem się do jazdy do pracy, a tu niespodzianka:
Swift odmówił współpracy. Jako, że mam zamontowany woltomierz to podam wartość napięcia - 7 V
Oczywiście o rozruchu nie było mowy, cud, że centralny zamek otworzył drzwi.
I teraz mam kilka pytań:
-
akumulator ma jakieś wewnętrzne zwarcie? Aku to Bosch silver 44 Ah kupiony w listopadzie 2013
-
czym mógł uciec prąd ? (ostatnio używałem auta 36 godzin przed awarią i wszystko było ok)
Napięcie ładowania mam ok. 14,1 V wiem, że trochę za nisko, muszę pomyśleć nad bezpośrednim kablem altek-aku.
Przetarł się kabel zasilający do wzmacniacza w ścianie grodziowej, albo przełamały się kable od elektrycznych szyb w drzwiach? Te układy mają bezpieczniki, więc przy zwarciu chyba powinny się przepalić???
Na razie aku ładuję elektronicznym prostownikiem z Biedronki, jak macie jakieś podejrzenia to piszcie
-
-
Włóż akumulator do auta bez podłączania klemy(+), jak masz miernik, pierwsze co to ustaw go na pomiar prądu, wepnij szeregowo w układ, czyli pomiędzy klemą(+) a akumulatorem(+) i obserwuj prąd. Tylko nie uruchamiaj auta bo uszkodzisz miernik
-
Tak właśnie zrobię jutro. Na razie właśnie po 13 godzinach naładował się aku - ładowarka wskazuje "Full". Wsadzę go do auta, sprawdzę na woltomierzu ile ma naładowany aku (powinien mieć około 12,6V chyba ) pojadę do roboty wieczorem i o 4 rano zobaczę ile prądu zeżarło.
A jutro podjadę do mojej "bazy technicznej" i zmierzę pobór prądu miernikiem wg Twojej rady.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - jak wczoraj wsiadałem do auta to migało mi radio przy tych 7 V w akumulatorze - a dobrze pamiętam, że je wyłączyłem przed parkowaniem. Może tak reagowało na spadek napięcia, a może ono coś zwiera i zamęczyło aku. Radio jest podłączone na krótko, z ominięciem ACC. Od razu sobie jutro to radio na ACC podłączę