Różnice Swift gti a gl
-
wszystko jest
opisane na forum, szukajka nie gryziechyba mnie jednak ugryzła bo znalazłem tylko temat o różnicach między mk1 i mk2
-
-
Najprościej jak tylko można:
GL 1,3 jest z silnikiem 8V (8 zaworów - jeden wałek rozrządu)
GTI 1,3 z silnikiem 16V (16 zaworów - dwa wałki)
GTI jest taką sportową wersją Swifta (lepszy, mocniejszy silnik, lepsze hamulce i parę innych rzeczy), dobrych egzemplarzy pozostało bardzo mało, a jak ktoś ma takiego, to raczej nie pozbędzie się za niewielką kasę.
Poza tym pozostaje szukajka, tylko wpisuj GTI w cudzysłowie. -
Między swiftem mkII i mkIII gti a gl jest z tego co ja się orientuje różnica w:
- silniku (w gti 1.3 16v)
- skrzyni (krótsza w gti)
- zawieszeniu (nie za bardzo wiem w czym, pytałem się o to trzy dni temu ale chyba nikt tak na prawde nie wie)
- na pewno gti ma dodatkowo stabilizatory na przodzie i tyle (w silniku 1.3 był tylko na przodzie, a w 1.0 wogóle nie było)
- hamulcach (w gti są tarcze na tyle)(nie wiem czy rozmiar na przodzie jest inny)
- rozmiar kół (w gti 14, w gl 13)
- zderzakach
- halogenach
- lotce z tyłu
- plastikowych progach
- czarnych słupkach - środkowy i tylny
- kierownicy
- prędkościomierzu i obrotomierzu
- fotelach
- chyba czarnej podsufitce
-
GTi mają czarne podsufitki? Proszę, nie...
DOHC - w tym tkwi cały sekret GTi (wg mnie :D) ;p
-
są tarcze na tyle)(nie wiem czy rozmiar na przodzie jest inny)
ten sam ... 231mm
- zderzakach
chociaż dużo GTi jeździ ze zderzakiem od GL-a właśnie
- czarnych słupkach
mało który swift ma inne słupki ...
- chyba czarnej
podsufitce
nie widziałem takowej ... szare owszem
-
Czarne podsufitki to miały BMW M-Power
-
- zawieszeniu (nie za bardzo wiem w czym, pytałem się o to trzy dni temu ale chyba nikt tak na prawde nie wie) - na pewno gti ma dodatkowo stabilizatory na przodzie i tyle (w > silniku 1.3 był tylko na przodzie, a w 1.0 wogóle nie było)
Twardsze i krótsze amortyzatory w gti + grubszy stabilizator z przodu i stabilizator z tyłu
- hamulcach (w gti są tarcze na tyle)(nie wiem czy rozmiar na przodzie jest inny)
GTi - tarcza 250 mm z przodu i tarcze z tyłu
- zderzakach
nie zawsze - to już w zależności od wersji.
- halogenach
Można było dokupić do większości słabszych wersji
- chyba czarnej podsufitce
chyba na pewno nie.
- zawieszeniu (nie za bardzo wiem w czym, pytałem się o to trzy dni temu ale chyba nikt tak na prawde nie wie) - na pewno gti ma dodatkowo stabilizatory na przodzie i tyle (w > silniku 1.3 był tylko na przodzie, a w 1.0 wogóle nie było)
-
Twardsze i krótsze
amortyzatory w gti + grubszy stabilizator z przodu i stabilizator z tyłustab z przodu grubszy ? o ile ?
GTi - tarcza 250 mm
z przodu i tarcze z tyłuto nie wiem czemu niektóre katalogi podają także 231 do GTi ...
-
fotelami tez sie rozni xD
z gl niby da sie 100 kucykow wycisnac ale szkoda kasy lepiej swapa
mniej problemow z tym bedzie
-
stab z przodu
grubszy ? o ile ?z tego co kojarze to sa 2 rodzaje grubosci staba w GTi
mk2 chudszy, mk3 grubszy
-
no i dziękuję o to mi chodziło właśnie zwłaszcza o silnik. tam myślałem że taka różnica wynika z tego że gti są w 16. dzięki pozostaje szukać dalej gti
-
z tego co kojarze
to sa 2 rodzaje grubosci staba w GTi
mk2 chudszy, mk3
grubszydobrze kojarzysz
-
A co do hamulców, to GTi i 1,6 mają na przodzie właśnie 250mm A co ciekawe, pasują zaciski z Liany, tylko trzebaby skombinować jeszcze większe tarcze
-
Twardsze i krótsze
amortyzatory w gti + grubszy stabilizator z przodu i stabilizator z tyłuczyli w gti są sprężyny takie same i tylko amortyzatorem się różnią? Stabilizator to chyba tylko w mk3 jest grubszy
GTi - tarcza 250 mm
z przodu i tarcze z tyłuz przodu i z tyłu 250mm?
nie zawsze - to już
w zależności od wersji.w gl są inne zderzaki i są niepolakierowane.
Można było dokupić
do większości słabszych wersjiW zderzak gl nie wejdą
chyba na pewno nie.
sory, napisałem chyba bo w mk1 jest czarna :lizulizu:
mało który swift ma inne słupki ...
gl miał pod kolor nadwozia, przynajmniej mk2
-
A co do hamulców,
to GTi i 1,6 mają na przodzie właśnie 250mm A co ciekawe, pasują zaciski z
Liany, tylko trzebaby skombinować jeszcze większe tarczez Prelude-a są 262 bodajże
z przodu i z tyłu
250mm?a po co te 250 na tyle ?
gl miał pod kolor
nadwozia, przynajmniej mk2słupki pod kolor nadwozia ? że co ?
czyli jak był kolor czerwony, to słupki też takie miał ? ( wewnętrzne )Chyba że chodzi Ci o brak foli na zewnętrznym słupku, dzielącym drzwi pasażera i kierowcy, lub w 3D, pomiędzy przejściem szyb.
-
ten sam ... 231mm
Wcale, że nie. GTi Mk3 ma 250 mm przód i 240 mm tył
231 mm miały chyba tylko mk1 -
Wcale, że nie. GTi
Mk3 ma 250 mm przód i 240 mm tył
231 mm miały chyba
tylko mk1to napisałem potem mówię, że nie wiem czemu w katalogu tak podawali
-
czyli w gti są sprężyny takie same i tylko amortyzatorem się różnią? Stabilizator to chyba tylko w mk3 jest grubszy
Sprężyny też są niższe i twardsze w gti. Z tego co wiem, to stabilizatory w gti wyglądają tak: z przodu 22 mm średnicy, z tyłu 15 mm średnicy - mk2 i mk3.GTi - tarcza 250 mm
z przodu i tarcze z tyłuz przodu i z tyłu 250mm?
A czy ja gdzieś napisałem, że z tyłu 250 mm? Inne wersje niż gti mają z tyłu bębny. GTi ma tarcze.w gl są inne zderzaki i są niepolakierowane.
Ale są inne wersje poza gti, które mają takie same zderzaki i możliwość montażu halogenów.
Wiem, że w GL nie ma. -
ale tylko się pytam bo sam nie wiem a potrzebna mi trochę ta informacja.
To teraz fajnie by było wiedzieć jak odróżnić te sprężyny i amortyzatory od seryjnych, czyli jak by ktoś znał dokładne wymiary to byłbym wdzięczny za info. Po prostu nie chce kupić niewłaściwych.
więc na tył jest tarcza 240 i od niczego innego nie pasuje
Ale są inne wersje poza gti, które mają takie same zderzaki i możliwość montażu halogenów.
Wiem, że w GL nie ma.No ale temat był o gl więc się nie zrozumieliśmy
słupki pod kolor nadwozia ? że co ?
czyli jak był kolor czerwony, to słupki też takie miał ? ( wewnętrzne )Chyba że chodzi Ci o brak foli na zewnętrznym słupku, dzielącym drzwi pasażera i kierowcy, lub w 3D, pomiędzy przejściem szyb.
Chodzi mi o zewnętrzne słupki (może to i okleina) - środkowy i na klapie z tyłu.