Dolot własnej roboty z nierdzewki w SS GTI
-
Sam już nie wiem co o tym myśleć...a Airbox jest pewnie lepszy w odizolowaniu ciepłego powietrza niż te zwykłe osłony termiczne?
-
Sam już nie wiem co
o tym myśleć...a Airbox jest pewnie lepszy w odizolowaniu ciepłego powietrza niż te
zwykłe osłony termiczne?W razie czego można owinąć go jeszcze bandażami na kolektor i ekranem za grzejnikowym dla pewności
-
a co myślicie o tym Hmm?
do 240km a nie jest taki duży na innej aukcji jest jeszcze mniejszy do 160...może takie coś cena dobra(tylko jaka jakość) -
A co myślicie o
czymś takim?
http://allegro.pl/item1180401362_filtr_stozkowy_simota_airbox_stozek_do_200km.html
I obudowa już
gotowa...
Miał ktoś styczność
z takim cudem?Byłem w piątek w Rzeszowie, i po przymiarkach stwierdzam, że nie ma szans, aby ten airbox zastosować w Swifcie ;/ Niestety jest za mało miejsca. Kminiliśmy dobre 1,5 godziny... i nie ma szans.
Dlatego ponawiam prośbę o wrzucenie fotki jak wygląda dedykowany zestaw K&N. Pozdro !
-
A jest taki w ogóle? Bo nigdzie nie mogę znaleźć ;p
Dużo brakuje miejsca? Można by skrócić trochę tą puchę Simoty ;p
-
A jest taki w
ogóle? Bo nigdzie nie mogę znaleźć ;pjest ...
-
-Pójdziesz sprawić czy woda na herbatę się już gotuje?
-tak
//idzie, wraca//
-i jak?
-gotuje sięMasakra Hellsin xD A pokazać mógłbyś czy widok tego dolotu oślepia ?
-
Masakra Hellsin xD
A pokazać mógłbyś czy widok tego dolotu oślepia ?bo nic nie ma ciekawego do pokazywania
Poza tym, wystarczyło wejść na stronę K&N : -
Ten dedykowany to kupa, szkoda kasy.
kupic wygieta 2,5" aluminiowa rurke od hądy, do tego laczniki do przepustnicy i MAFa.
Podciac, uksztaltowac i zrobione
-
bo nic nie ma
ciekawego do pokazywania
Poza tym,
wystarczyło wejść na stronę K&N :
proszuNo dobra to widziałem ale nie spodziewałem się, że to je to. Przecież to jakaś porażka ;p Stożek z rurką? Fest "dolot" ^^
-
Zastanawiam się nad tym stożkiem do tego rura 70mm 90st, łącznik 70mm i łącznik redukcyjny 70/60mm, dospawać jeszcze rurki na podciśnienie i myślę że wystarczy.
Druga opcja to kupić prostą rurę i dopasować kolanko tak jak ma kolega danbar tylko trochę bardziej prosto i też by było, nie wiadomo jak to będzie wyglądało w montażu a wygląda na to że będę kupował wszystko online.
-
Zastanawiam się nad
tym
stożkiemile razy jeszcze będziesz wrzucać te Simoty
Kupuj, zakładaj, testuj - do odważnych świat należy :):P -
Zadam malutkie pytanko na temat przepustnicy.
Mogę mieć za darmo przepustnicę z SR20DET. Pasuje idealnie w miejsce tej Swiftowej.
Tylko, ze ma ona 55mm, a nie 60 jak SR20DE.
Czy te 5 mm zrobi dużą różnicę? Brać tą za darmo, czy kupić jakąś od SR20DE? -
Jak za darmo to bierz,najwyżej podmienisz
-
Zadam malutkie
pytanko na temat przepustnicy.
Mogę mieć za darmo
przepustnicę z SR20DET. Pasuje idealnie w miejsce tej Swiftowej.
Tylko, ze ma ona
55mm, a nie 60 jak SR20DE.
Czy te 5 mm zrobi
dużą różnicę? Brać tą za darmo, czy kupić jakąś od SR20DE?zobacz na mocowanie kolka od linki i mocowanie tpsa
-
Zapomniałem o tym temacie
Przepustnica podeszła bez problemu- wszystko działa tak jak powinno.
Teraz jest zrobiona lekka rzeźba czyli idąc od kolektora:
Przepustnica od Nysy-> Seryjna rura dolotu (tak to się nazywa?) -> Przepływka -> stożekNadszedł czas aby zrobić to "profi"
Chcę zamienić "seryjną rurę dolotu" na coś z nierdzewki, czy czegoś w tym stylu, zrobić dolot zimnego powietrza, tak jak w Swifcie Erdego i do tego piękna obudowa z włókna szklanego/ żywicy.Pomysł jest, chęci są, nie ma tylko... umiejętności
Ale przecież człowiek uczy się przez całe życieProblem 1
Seryjna rura dolotu ma "2 dziurki" (Widoczne na schemacie poniżej)
Ta oznaczona 1 idzie do zaworku woskowego i innych.
Ta oznaczona 2 idzie do silnika. To jest odma?Jeżeli dobrze rozumiem, to mogę zamiast odmy do dolotu podłączyć CT.
Kupić jakiś dolot z allegro z wyjściem na odmę i tam podłączyć zaworek woskowy. Tak?Problem 2
Jak wykonać tą osłonę dolotu?
Chcę ją zrobić z włókna. Tylko za bardzo się na tym nie znam
Szukałem w internecie, ale wszędzie znajdowałem odpowiedzi w stylu "szukaj w google"
Ma ktoś może takie how to, jak krok po kroku zrobić coś z włókna?
Z czego zrobić formę?
Na allegro znalazłem coś takiego:
http://moto.allegro.pl/mata-ekran-cieplny-wlokno-szklane-alu-rajdy-kjs-i1427058782.html
Myślicie, że warto coś takiego zastosować? I jak? Na początku normalne warstwy z normalnego włóka szklanego, a na końcu to?Pozdrawiam,
Bak -
Problem 1
Seryjna rura dolotu
ma "2 dziurki" (Widoczne na schemacie poniżej)
Ta oznaczona 1
idzie do zaworku woskowego i innych.
Ta oznaczona 2
idzie do silnika. To jest odma?Na 1-kę zakładasz na koniec filterek (allegro) i może sobie dyndać gdzieś tam za kolektorem 2-kę prowadzisz do Catch Tanka
Problem 2
Jak wykonać tą
osłonę dolotu?
Chcę ją zrobić z
włókna. Tylko za bardzo się na tym nie znamTeż tak chce zrobić, czekam aż pogoda będzie lepsza bo nie mam garażu
Z formą za dużo zabawy - ja planuje zrobić sztywny szablon z tektury, owinąć go folią "strech" i bezpośrednio na nim laminować. Laminat od takiej foli odchodzi bez problemu. Kup włókno szklane o drobnym splocie, żywicę, utwardzacz i jedziesz Po dodaniu czarnego barwnika do żywicy da się nawet uzyskać efekt podobny do carbonu -
A co sądzicie o takim czymś?
-
Na 1-kę zakładasz
na koniec filterek (allegro) i może sobie dyndać gdzieś tam za kolektorem 2-kę
prowadzisz do Catch TankaRadziu według tego schematu nr 1 to podciśnienie do zaworka pvc, aka silniczek krokowy ( czy jak sie go tam zwie hehe ) czemu na nią chcesz filterek zakładać ?
-
I nie będę musiał wtedy "dziurawić" dolotu tak?
Na jedynkę taki filterek?
http://moto.allegro.pl/simota-filtr-odme-odma-wszystkie-wymiar-blue-city-i1442567654.html2 pod CT.
A jakbym kupił taki CT to jak to podłączyć? Tam są 3 wejścia.
http://moto.allegro.pl/zbiorniczek-odmy-oil-gas-catch-tank-07cnr-promocja-i1437707928.htmlI chyba CT też muszę podłączyć pod to takie połączenie między kolektorem a silnikiem (to takie na środku kolektora) i wtedy wejście w kolektorze i silniku zaślepić tak?
Jak coś to jeszcze jutro znajdę jakieś dobre fotki, wkleję i postaram się lepiej opisać
Bak