zgrzytanie spod maski


  • Użytkownik archiwalny

    zaraz po odpaleniu na zimno spod maski dochodza jakies dzwieki zgrzyty itp. po wcisnieciu sprzegla la lub po rozgrzaniu zanikaja. wyglada na rozwalone lozysko cos w skrzyni ale co to moze byc?
    dlaczego na cieplo przestaje? jak macie jakies pomysly to pomuzcie bo wyglada to na cos pilnego


  • Użytkownik archiwalny

    zaraz po odpaleniu na zimno spod maski dochodza jakies
    dzwieki zgrzyty itp. po wcisnieciu sprzegla la lub
    po rozgrzaniu zanikaja. wyglada na rozwalone
    lozysko cos w skrzyni ale co to moze byc?
    dlaczego na cieplo przestaje? jak macie jakies pomysly
    to pomuzcie bo wyglada to na cos pilnego

    Mam (CHYBA?) to samo <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> Ogłos może nie zgrzytu ale szum i terkot jakiejś luźnej wirującej częściIm zimniej tym głośniej i dłużej! Ale u mnie powyżej ok. +10stopni C raczej nie słychać dopiero jak jest zimniej... Po kilku minutach znika. Coś pilnego? Pojawiło mi się drugiej zimy (w 99r) i od tej pory jest bez zmian. Niewątpliwie coś związanego z wałkiem sprzęgłowym. Po wciśnięciu sprzęgła ustaje, po minimalnym ruszeniu drążkiem zmiany biegów również. Nie jest to łożysko wyciskowe bo ten sam odgłos jest również po wciśnieciu sprzęgła jadąc z rozpędu przy załączonym 1 biegu. W 99 roku jeździłem z tym po serwisach ale wszystkie zgodnie twierdziły, że to częste w tym modelu i niczym nie grozi: jeżdzić aż się coś rozleci! <img src="/images/graemlins/hehe_.gif" alt="" /> I jeżdzę już 6 lat <img src="/images/graemlins/biglaugh_.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    zaraz po odpaleniu na zimno spod maski dochodza jakies dzwieki zgrzyty itp. po wcisnieciu
    sprzegla la lub po rozgrzaniu zanikaja. wyglada na rozwalone lozysko cos w skrzyni ale co
    to moze byc?
    dlaczego na cieplo przestaje? jak macie jakies pomysly to pomuzcie bo wyglada to na cos pilnego

    Poszlo swoja droga "'łożysko wyciskowe sprzęgła" , jak kolega pisze da sie z tym zyc (jezdzic) ja mam to od 2004 roku <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> i ladnie szumi <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Mam (CHYBA?) to samo Ogłos może nie zgrzytu ale szum i terkot jakiejś luźnej wirującej częściIm
    zimniej tym głośniej i dłużej! Ale u mnie powyżej ok. +10stopni C raczej nie słychać
    dopiero jak jest zimniej... Po kilku minutach znika. Coś pilnego? Pojawiło mi się drugiej
    zimy (w 99r) i od tej pory jest bez zmian. Niewątpliwie coś związanego z wałkiem
    sprzęgłowym. Po wciśnięciu sprzęgła ustaje, po minimalnym ruszeniu drążkiem zmiany biegów
    również. Nie jest to łożysko wyciskowe bo ten sam odgłos jest również po wciśnieciu
    sprzęgła jadąc z rozpędu przy załączonym 1 biegu. W 99 roku jeździłem z tym po serwisach
    ale wszystkie zgodnie twierdziły, że to częste w tym modelu i niczym nie grozi: jeżdzić aż
    się coś rozleci! I jeżdzę już 6 lat

    dokladnie mam to samo jezdze z tym juz z 50tys i nic sie powazniejszego nie dzieje na szczescie.


  • Użytkownik archiwalny

    Poszlo swoja droga "'łożysko wyciskowe sprzęgła" , jak
    kolega pisze da sie z tym zyc (jezdzic) ja mam to
    od 2004 roku i ladnie szumi

    U mnie z pewnością nie jest to łożysko wyciskowe (jego szum słyszę osobno <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> ). Mój dźwięk jak napisałem jest także w czasie jazdy z rozpędu przy wciśniętym (rozłączonym) sprzęgle i wyłączonym silniku, na pierwszym biegu. Wtedy to łożysko przecież stoi!!! <img src="/images/graemlins/skromny.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    U mnie z pewnością nie jest to łożysko wyciskowe (jego
    szum słyszę osobno ). Mój dźwięk jak napisałem
    jest także w czasie jazdy z rozpędu przy wciśniętym
    (rozłączonym) sprzęgle i wyłączonym silniku, na
    pierwszym biegu. Wtedy to łożysko przecież stoi!!!

    zobacz na obejmy filtra powietrza i te obejmy, ktore zaciskaja gumową rurkę doprowadzajaca powietrze do filtra. U mnie te obejmy zamiast na boj byly skierowne w gorę i stukaly o maskę, co dawalo podobno do opisanych przez Ciebie efekt dzwiekowy


  • Użytkownik archiwalny

    zobacz na obejmy filtra powietrza i te obejmy, ktore
    zaciskaja gumową rurkę doprowadzajaca powietrze do
    filtra. U mnie te obejmy zamiast na boj byly
    skierowne w gorę i stukaly o maskę, co dawalo
    podobno do opisanych przez Ciebie efekt dzwiekowy

    Z całym szacunkiem <img src="/images/graemlins/cfaniaczek.gif" alt="" /> Jeśli piszę, że dźwięk dobiega ze skrzyni biegów to jestem tego pewien!


  • Użytkownik archiwalny

    Z całym szacunkiem Jeśli piszę, że dźwięk dobiega ze
    skrzyni biegów to jestem tego pewien!

    No, nie wiadomo. Ja np. miałem w/w przez siebie zjawisko (obejma filtra pow.) , gdy odebrałem auto z regulacji zaworów. W drodze do domu się to odezwalo. I co? Otóż dałbym sobie rękę odciać, ze byla to wina źle ustawionego zapłonu lub niewlasciwej regulacji zaworów. Klepania bylo podczas przyspieszania i dodawania gazu. A przyczynę byla prozaiczna....Takze nigdy nie wiadomo do konca co to za odglos i z czym się wiaze


  • Użytkownik archiwalny

    No, nie wiadomo. Ja np. miałem w/w przez siebie zjawisko
    (obejma filtra pow.)...

    Gdybyś dokładnie przeczytał wszystkie objawy to nie pisałbyś o obejmach i masce. <img src="/images/graemlins/mad.gif" alt="" /> Dźwięki zostały dokładnie zlokalizowane przy otwartej masce zarówno od góry silnika jak i z kanału <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />


  • Admin

    Mam (CHYBA?) to samo Ogłos może nie zgrzytu ale szum i
    terkot jakiejś luźnej wirującej częściIm zimniej
    ----------------------------- c i a c h -----------------------
    grozi: jeżdzić aż się coś rozleci! I jeżdzę już 6
    lat

    Jaki olej jest w skrzyni? Chodzi o mineralny/syntetyk i lepkość. I kiedy był wymieniany?



  • Gdybyś dokładnie przeczytał wszystkie objawy to nie pisałbyś o obejmach i masce. Dźwięki zostały dokładnie
    zlokalizowane przy otwartej masce zarówno od góry silnika jak i z kanału

    Widocznie obejma ociera Ci nawet maskę, gdy jest ona podniesiona <img src="/images/graemlins/rotfl.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Widocznie obejma ociera Ci nawet maskę, gdy jest ona
    podniesiona

    są i takie przypadki <img src="/images/graemlins/OK.GIF" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    I jeżdzę już 6 lat

    chyba masz racje, lepiej nie ruszac, sporo roboty i cos spieprzyc mozna.
    pojezdze dopuki mnie nie zdenerwuje porzadnie

    ile km juz z tym przejechales?


  • Użytkownik archiwalny

    ile km juz z tym przejechales?

    Ok. 80tys.


  • Użytkownik archiwalny

    Jaki olej jest w skrzyni? Chodzi o mineralny/syntetyk i
    lepkość. I kiedy był wymieniany?

    Olej wymieniany był właśnie wkrótce po tym, gdy pojawiły się te odgłosy (dla spokojności <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" /> ). Nie wpłynęło to wtedy na nic. Olej ma Shella syntetyczny o lepkości dokładnie takiej jak zalecał producent (nie pamiętam w tej chwili tych danych).


  • Admin

    Olej ma Shella syntetyczny o lepkości
    dokładnie takiej jak zalecał producent (nie
    pamiętam w tej chwili tych danych).

    No, to wygląda na to, że wybór oleju był OK.
    Spotkałem się z podobnym zjawiskiem, które Ty opisujesz, w dwóch moich autach (oprócz zjazdu rozpędem na 1-ce z wciśniętym pedałem sprzęgła - tego nie testowałem <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" /> - jedynka u mnie służy tylko do ruszenia; potem 2-jka albo "luz"). W ładzie samarze szum podobny do przelewania/mieszania jakiejś gęstej cieczy po rozruchu silnika towarzyszył mi zimą przez 3 lata - i nic się nie działo (w skrzyni był olej mineralny).Gdy wcisnąłem sprzęgło - odgłosy milkły. Po rozgrzaniu silnika (a więc skrzynki też) robiło się cicho. W tico przy mrozach (chociaż wóz stoi w garażu, więc rzadko dochodzi do temperatur ujemnych) jest też to samo; chociaż wydaje mi się, że przez pierwsze 3-4 lata użytkowania nowego autka tego szumu nie było, chyba pojawił się później.
    Myślę, że nie ma co się przejmować i jeździć dalej. <img src="/images/graemlins/OK.GIF" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    zaraz po odpaleniu na zimno spod maski dochodza jakies dzwieki zgrzyty itp. po wcisnieciu
    sprzegla la lub po rozgrzaniu zanikaja. wyglada na rozwalone lozysko cos w skrzyni ale co
    to moze byc?
    dlaczego na cieplo przestaje? jak macie jakies pomysly to pomuzcie bo wyglada to na cos pilnego
    to jest prawdopodobnie łożysko oporowe w skrzyni biegów, u mnie sie to pojawia czasami w zimne dni. Mechanik powiedział żebym na razie nie wymieniał ale trzeba sie przygotować na wymiane w najblizszym czasie np kiedy zacznie sie to nasilać.... Mam juz przejechane 126 tyś i jak na razie do skrzyni biegów nie zaglądałem.


  • Użytkownik archiwalny

    to jest prawdopodobnie łożysko oporowe w skrzyni biegów,
    ...

    Macius!
    Po pierwsze- przywitaj się ładnie w stosownym miejscu <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />
    Po drugie- przeczytaj łaskawie wszystkie wiadomości w danym wątku i nie pisz po raz kolejny tego samego, co już wcześniej inni radzili...
    Poza tym pozdrawiam serdecznie! <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Macius!
    Po pierwsze- przywitaj się ładnie w stosownym miejscu
    Po drugie- przeczytaj łaskawie wszystkie wiadomości w danym wątku i nie pisz po raz kolejny tego
    samego, co już wcześniej inni radzili...
    Poza tym pozdrawiam serdecznie!

    no dobra sorki <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    martwi mnie tylko jedno: kiedys cos sie z tego zrobi, pytanie kiedy i ile to bedzie kosztowalo


Log in to reply